Csokis mánia…

Hihetetlenül gazdag, kényeztetés délutánra…

 

Lágy és krémesen mámorító ízű édesség, egy délutáni tea vagy kávé mellé, erre bizony, nem lehet nemet mondani! Isteni finom és könnyen elkészíthető, csak 20 perc a többit a sütőben és a hűtőben tölti egymagában…:)

 





Csokoládé-Karamell Toffee

Hozzávalók:

Tészta alaphoz:

4 tojás

12 dkg kókuszcukor

1,5 dl kókuszolaj

1,5 dl víz

26 dkg tönköly fehér búzaliszt

1,5 csomag sütőpor

2 ek Holland light zsírszegény kakaópor

pici csipet só

Máz & töltelék:

1 doboz sűrített tej (397 g nettó)

* vagy házilag is elkészíthető – lásd lentebb

Karamell:

4 ek kókuszcukor

10-15 g kókuszzsír vagy vaj

Csokoládé:

1 tábla étcsokoládé 70% – „Lindt Excellence” vagy „Moster Roth” márkájú – ezek jó minőségűek

25 g kókuszzsír vagy vaj

sós mogyoró – apróra vágva

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt.

*Katt a képre, ha nagyban megszeretnéd tekinteni:

A 4 tojás sárgáját, cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével, és ezt követően, hozzáadjuk fokozatosan az olajat, majd a vizet, és habosra keverjük.

Ha elkészültünk, akkor adjuk hozzá a lisztet, sütőport és kakaóport. Megint jól keverjük el. Ha kész tegyük félre.

A 4 tojás fehérjét verjük kemény habbá a robotgéppel, egy pici csipet sóval. Ha kész adjuk a kakaós masszához és egy spatula vagy fakanál segítségével óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérje habot. – Először csak egy kanállal, utána mehet a többi tojásfehérje hab -.



Egy kapcsos tortaformába tegyük sütőpapírt, oldalát vékonyan kókuszzsírral vagy vajjal kenjük körbe ki, és öntsük bele a kakaós masszát. Előmelegített sütőben, 20-23 perc alatt készre sütjük. – 17 percnél tűpróba -.

Ha elkészült a sütemény, akkor vegyünk elő egy fakanalat, és a gömbölyű nyelével szúrjunk lyukakat a süteménybe.

Ha elkészültünk, akkor egy doboz sűrített tejet csurgassunk bele a lyukakba, ha ez megvan, akkor az esetleges félre ment sűrített tejet a torta tetején kenjük el egy ecsettel. Fedjük le és hagyjuk kihűlni.

Egy lábasba tegyünk kókusz cukrot, kókuszzsírt vagy vajat és lassú tűzön melegítsük fel, állandó kevergetés mellett, csak egy kicsit karamellizáljuk, nem kell sok, hiszen a kókusz cukor magában is karamell ízű, teát csak pár perc és készen is van.

A karamellt öntsük a sütemény tetejére, szép vékonyan simítsuk el egy spatulával, bele fog folyni a kis lyukacskákba is, nem baj, így a jó, ettől lesz szuper, és tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Ha megdermedt a karamell egy kicsit, akkor már készíthetjük is a tetejére a csokoládémázat. Az étcsokoládét gőz fölött egy darabka kókuszzsírral, vagy vajjal olvasszuk meg és ezt is öntsük a tetejére, itt is be fog folyni a lyukacskákba, ez a jó, 🙂 a maradékot vékonyan kenjük el a tetején, és szórjuk meg apróra vágott mogyoróval és tegyük vissza dermedésig a hűtőbe.

*Aki még egészségesebbé szeretné tenni, a sűrített tejet, kókuszcukorral is elkészítheti házilag: én is így tettem volna, viszont én bespájzoltam egy jó pár dobozzal a múltkoriban a dobozos sűrített tejből, így most el kell használnom…, mert lassan lejár…, így gyorsan kitaláltam ezt a gyors süteményt…, mely isteni finom lett…🙂

*Sűrített tej kókuszcukorral – házilag:

Hozzávalók:

200 g forró víz

150 g kókusz tejpor

50 g vaj

150 g kókuszcukor

Elkészítés:

Forró vízbe bele keverjük a kókusztejport, kókusz cukrot, a vajat, és egy robotgéppel jól elkeverjük. Majd sűrűre főzzük állandó kevergetés mellett. Ha elkészült, akkor egy csatos üvegbe töltjük és hűtőbe tároljuk, 2 hétig is eláll, no persze, ha addig el nem fogy.

Én nem bírtam ellenállni, amíg a csokoládé megdermed, rögtön fotóztam és meg kellett kóstolnom…:) Amúgy is én így jobban szeretem…:) A lényeg, hogy, nem túl édes, hisz maga a tésztájában is kevés cukrot tettem, és az 1 doboz sűrített tej, csak épphogy megédesíti az egész tortát. A nagyon vékony karamell réteg és a csokoládé együtt a teljes összhatásában a sós mogyoróval, pont kiegészíti egymást, mondom, hogy imádni való finomság… 🙂 Bátran készítsétek el…

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »