Klarissza Blogja

Csokis mánia…

Hihetetlenül gazdag, kényeztetés délutánra…

 

Csokoládé-Karamell Toffee5

Lágy és krémesen mámorító ízű édesség, egy délutáni tea vagy kávé mellé, erre bizony, nem lehet nemet mondani! Isteni finom és könnyen elkészíthető, csak 20 perc a többit a sütőben és a hűtőben tölti egymagában…:)

 

Csokoládé-Karamell Toffee32

Csokoládé-Karamell Toffee
Hozzávalók:
Tészta alaphoz:
4 tojás
12 dkg kókuszcukor
1,5 dl kókuszolaj
1,5 dl víz
26 dkg tönköly fehér búzaliszt

1,5 csomag sütőpor
2 ek Holland light zsírszegény kakaópor
pici csipet só

Máz & töltelék:
1 doboz sűrített tej (397 g nettó)
* vagy házilag is elkészíthető – lásd lentebb

Karamell:
4 ek kókuszcukor
10-15 g kókuszzsír vagy vaj

Csokoládé:
1 tábla étcsokoládé 70% – „Lindt Excellence” vagy „Moster Roth” márkájú – ezek jó minőségűek
25 g kókuszzsír vagy vaj

sós mogyoró – apróra vágva

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.

*Katt a képre, ha nagyban megszeretnéd tekinteni:

Csokoládé-Karamell Toffee1Csokoládé-Karamell Toffee2Csokoládé-Karamell Toffee3Csokoládé-Karamell Toffee4

A 4 tojás sárgáját, cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével, és ezt követően, hozzáadjuk fokozatosan az olajat, majd a vizet, és habosra keverjük.

Csokoládé-Karamell Toffee5

Ha elkészültünk, akkor adjuk hozzá a lisztet, sütőport és kakaóport. Megint jól keverjük el. Ha kész tegyük félre.

Csokoládé-Karamell Toffee8

A 4 tojás fehérjét verjük kemény habbá a robotgéppel, egy pici csipet sóval. Ha kész adjuk a kakaós masszához és egy spatula vagy fakanál segítségével óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérje habot. – Először csak egy kanállal, utána mehet a többi tojásfehérje hab -.

Csokoládé-Karamell Toffee9
Egy kapcsos tortaformába tegyük sütőpapírt, oldalát vékonyan kókuszzsírral vagy vajjal kenjük körbe ki, és öntsük bele a kakaós masszát. Előmelegített sütőben, 20-23 perc alatt készre sütjük. – 17 percnél tűpróba -.

Csokoládé-Karamell Toffee15

Ha elkészült a sütemény, akkor vegyünk elő egy fakanalat, és a gömbölyű nyelével szúrjunk lyukakat a süteménybe.

Csokoládé-Karamell Toffee22

Ha elkészültünk, akkor egy doboz sűrített tejet csurgassunk bele a lyukakba, ha ez megvan, akkor az esetleges félre ment sűrített tejet a torta tetején kenjük el egy ecsettel. Fedjük le és hagyjuk kihűlni.

Csokoládé-Karamell Toffee26

Egy lábasba tegyünk kókusz cukrot, kókuszzsírt vagy vajat és lassú tűzön melegítsük fel, állandó kevergetés mellett, csak egy kicsit karamellizáljuk, nem kell sok, hiszen a kókusz cukor magában is karamell ízű, teát csak pár perc és készen is van.

Csokoládé-Karamell Toffee34

A karamellt öntsük a sütemény tetejére, szép vékonyan simítsuk el egy spatulával, bele fog folyni a kis lyukacskákba is, nem baj, így a jó, ettől lesz szuper, és tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Csokoládé-Karamell Toffee37

Ha megdermedt a karamell egy kicsit, akkor már készíthetjük is a tetejére a csokoládémázat. Az étcsokoládét gőz fölött egy darabka kókuszzsírral, vagy vajjal olvasszuk meg és ezt is öntsük a tetejére, itt is be fog folyni a lyukacskákba, ez a jó, 🙂 a maradékot vékonyan kenjük el a tetején, és szórjuk meg apróra vágott mogyoróval és tegyük vissza dermedésig a hűtőbe.

Csokoládé-Karamell Toffee32

*Aki még egészségesebbé szeretné tenni, a sűrített tejet, kókuszcukorral is elkészítheti házilag: én is így tettem volna, viszont én bespájzoltam egy jó pár dobozzal a múltkoriban a dobozos sűrített tejből, így most el kell használnom…, mert lassan lejár…, így gyorsan kitaláltam ezt a gyors süteményt…, mely isteni finom lett…🙂

*Sűrített tej kókuszcukorral – házilag:
Hozzávalók:
200 g forró víz
150 g kókusz tejpor
50 g vaj
150 g kókuszcukor

Elkészítés:
Forró vízbe bele keverjük a kókusztejport, kókusz cukrot, a vajat, és egy robotgéppel jól elkeverjük. Majd sűrűre főzzük állandó kevergetés mellett. Ha elkészült, akkor egy csatos üvegbe töltjük és hűtőbe tároljuk, 2 hétig is eláll, no persze, ha addig el nem fogy.

Csokoládé-Karamell Toffee12

Én nem bírtam ellenállni, amíg a csokoládé megdermed, rögtön fotóztam és meg kellett kóstolnom…:) Amúgy is én így jobban szeretem…:) A lényeg, hogy, nem túl édes, hisz maga a tésztájában is kevés cukrot tettem, és az 1 doboz sűrített tej, csak épphogy megédesíti az egész tortát. A nagyon vékony karamell réteg és a csokoládé együtt a teljes összhatásában a sós mogyoróval, pont kiegészíti egymást, mondom, hogy imádni való finomság… 🙂 Bátran készítsétek el…

Jó étvágyat!
Klarissza

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves József,
    Nagyon szépen köszönöm a megtisztelő hozzászólásodat. Én mindig megkeresem azokat a lehetőségeket, ahol olcsóbbak a termékek. A kínai boltokban szoktam megvásárolni: az étcsokoládék ára 430-499,- Ft, ez olcsóbb mint ha a közértbe vásárolnám…, és persze más egyéb termékeket is szoktam ott vásárolni… A kókuszolaj, kókuszcukor bio boltban szoktam vásárolni a piacon, de az interneten van olyan web shop, ahol házhoz is rendelhető. Mi elsősorban az egészségünk miatt cseréltük le a fehér cukrot a kókuszcukorra, az étolajat – kókuszolajra. Ha összeadjuk éves szinten a költségeinket, amit egyéb felesleges dolgokra költöttünk eddig, plusz a vitaminok, gyógyszerek, sokkal olcsóbban jövök ki. Tehát nekünk, csak ez az egy étcsokoládé maradt nassolásként, mivel minden egyéb termékekben megtalálható fehér cukor. De természetesen más termékekkel is helyettesíthető a receptem. Nekem 2 kókuszolaj, és egy kókuszcukor elég egy hónapra, sőt a kókuszolajból még marad is. Van egy blog bejegyzésem a kókuszolajról itt lehet olvasni róla: http://klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2013/09/22/szoval-en-attertem-az-olajrol-a-kokuszzsirra-es-csak-ajanlani-tudom-mindenkinek/
    Minden jót kívánva. Klarissza

  2. Jozsef Ravasz says:

    Lindt csoki, kókuszolaj, kókuszcukor… Ez ugye csak vicc? Kiváncsi lennék, hány család engedheti meg magának ezeket az alapanyagokat. (nem irigy vagyok, csak realista!) No meg a vidéken élők vajh hol tudják beszerezni a hozzávalókat?? Amúgy jól néz ki, biztosan nagyon finom is.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!