Szereti gyerek, felnőtt egyaránt, és ha ellátogatunk az IKEA-ba biztos, hogy a család egyik tagja ezt a finom és egyszerű mégis elragadó íz világú húsgolyókat választja. Viszont nem kell várni addig, mert otthon is elkészíthető, mégpedig egészségesen, ezzel bizony elvarázsolhatod a családodat is. Ha a fasírtot szereted, akkor a svéd húsgolyót is imádni fogod. Bolondítsuk meg az egészet egy ízletes barna mártással és kínáljunk hozzá vörös-áfonya dzsemet, egyszerűen isteni finom. Akár krumplipürével vagy sült krumplival tálalva, tényleg levesz a lábadról… 🙂 Érdemes kipróbálni, mert 30 perc alatt készen van, és laktató, egyszerű finomság…
Svéd húsgolyók barna mártással/vörös-kék áfonyadzsemmel
Hozzávalók:
Húsgolyókhoz:
1 kg darált pulyka hús
3 szál zöldhagyma
1 kk koriander mag – mozsárban összetörve
1 kk himalája só
½ mk reszelt szerecsendió
1 kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve
1 dl tejszín
1 db tojás
5-6 szem héjában főt krumpli – krumpli nyomon átnyomva
Sütéshez:
3 ek kókuszzsír
Mártáshoz:
1 ek szójaszósz – aki még intenzív ízt szeretne, az tegyen bele még 1 ek-al
½ ek tápióka liszt
2 dl tejszín
½ mk őrölt fokhagyma bors
1 darabka olasz vaj
Tálaláshoz:
vörös-kék áfonya dzsem
Elkészítés:
A krumplit megmossuk és feltesszük sós vízben főzni.
Ha kész, megpucoljuk és átnyomjuk krumpli nyomon, ha ilyen nincs, akkor törjük össze egy villával. Hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Amíg fő a krumpli, készítsük el a húsgolyók többi részét: a hozzávalóit, egy tálba keverjük össze, ezt követően pedig a kihűlt krumplit is keverjük hozzá.
Egy serpenyőbe melegítsünk kókuszzsírt és ebbe süssük ki a masszából formázott húsgolyókat. Nem kell zsemle morzsával megszórni!
Ha készen vagyunk, tálalásig lefedve tároljuk.
A serpenyőben maradt kis kókuszsírhoz hozzáadunk egy darabka olasz vajat, és a mártás hozzávalóit, jól simára elkeverjük, egy habverővel, és egy pár perc alatt összefőzzük, sűrű mártásra.
Tálalásnál a húsgombócot locsoljuk meg a barna mártással. Kókusz zsírban kisütött sült krumplit, vagy krumplipürét és vörös-kék áfonya dzsemet kínáljunk hozzá.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: