Klarissza Blogja

Tudástár – Mi is az a miso?

Mi is az a miso? Több nyers étel recept alapanyaga között szerepel a miso, persze miso-val sokkal finomabb az étel, de ha nincs otthon, akkor természetesen kihagyható. Japánban tradicionális étel, a reggeli elmaradhatatlan miso leves. A miso fermentált rizsből és szójababból készült püré. A szójababot rizzsel, árpával vagy búzával só hozzáadásával összekevernek, és ezt a keveréket több hónapig erjesztik tölgyfahordókban. A miso nem nyers, mégis élőnek tekinthető, a benne található, erjedéskor termelődött enzimeknek köszönhetően. Fogyasztása nagyon egészséges, erősíti az immunrendszert, feltölt energiával. Többféle miso létezik, a szójababhoz hozzáadott egyéb anyagok, és a fermentációs idő függvényében van világos, és sötétebb miso. Én mindenképpen a fehér bio miso-t ajánlom, mert abba kevesebb sót tesznek, és csak 3 hétig érlelik. Ez sem fehér, inkább csak világosabb, mint a barna miso. Az íze magában kicsit tömény, egyszerre édes, sós, kicsit savanykás, pikáns, az ételekbe csak keveset teszünk, és eloszlik az intenzív íz. Mit tartalmaz? Az összes esszenciális aminosav megtalálható benne, vagyis fehérjében gazdag. Egészséges, hiszen tele van ásványi anyaggal, vitaminokkal. Az erjedés hatására keletkezik benne B12 vitamin, ami miatt különösen ajánlott a fogyasztása, a vegetáriánus étrendet választóknak. Üdv, Klarissza

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!