Klarissza Blogja

Finoman kényeztető – érzéki finomság

Nem múlhat el a nap, édes kényeztetés nélkül. Most van itt tök szezon, íme, egy édes finomság, biztos vagyok benne, ha megkóstoljátok, imádni fogjátok…Mert megérdemled…:)

Pisztáciás tökös praliné

Hozzávalók:
Tök  puding:
1/3 csésze kukoricakeményítő – (szükség esetén)
1 ek barnacukor (aki édesebben szereti, tehet bele több cukrot, de úgy gondolom, hogy felesleges, mivel a sütőtök maga is édes)
pici fahéj
pici reszelt szerecsendió
1 szegfűszeg
csipet só
3 csésze hideg tej
kisebb sütőtök fele – (kockára vágva, pici sóban megfőzve)
1 kk. vanília kivonat, vagy vaníliás cukor

Vanília  puding:
(elkészíthetjük eredeti  formájában is a vaníliás pudingot, de  helyettesíthetjük vanília puding porral)

Pralinéhoz:
1/2 csésze pisztácia
1/2 csésze cukor
vaj

Elkészítés:
A tököt megpucoljuk, kockára vágjuk, és feltesszük picit sós vízben főzni, kb. 15-20 perc alatt készre főzzük.  Ezt követően turmixba tesszük, és hozzáadjuk a fűszereket: cukor, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, tej és jól keverjük.  Ezt követően visszatesszük egy lábasban és felfőzzük, ha nem elég sűrű, akkor kukoricakeményítőt teszünk bele. Megkóstoljuk, és ha nem elég fűszerezett, akkor ízlésünknek megfelelően, még fűszerezhetjük.

Elkészítjük a vaníliás pudingot, én most a boltban vásároltat részesítettem előnybe, melyet szintén 1 ek. barnacukorral édesítettem a végén.

Praliné:
Melegítsük fel a vajat, durvára tört pisztáciát forgassuk meg benne, és utána cukorba hempergessük bele, előmelegített sütőben pirítsuk meg kb. 15-20 perc, de ellenőrizni kell közben, nehogy megégjen. Ha kész, kihűtjük, és utána apró darabokra törjük/daráljuk, de figyeljünk arra, hogy ne őrölt, hanem inkább morzsaszerű legyen.
(Tipp: pisztácia helyett elkészíthetjük: müzlivel, mandulával, dióval, akár előre is elkészíthetjük, és hűtőbe tárolhatjuk felhasználásig, mert ha marad a pralinéból, akkor natúr joghurtba, túróba keverve is felhasználhatjuk)

Vegyünk elő egy desszertes hosszú üvegpoharat, és rétegezzük az elkészült pudingokat, pisztácia/karamell morzsa keverékkel. Egy sor tökös puding, aztán megint a morzsa keverék, utána vaníliás puding és így sorba végezzük a rétegezést, míg megtöltődik a pohár, a tetejét megszórjuk morzsa keverékkel. Hűtőbe tegyük, lehűteni egy kicsit.

Jó kényeztetést.

Üdv, Klarissza
Recept: Melcsi

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!