Egészen délre, a csizma sarkába helyezkedik el Puglia. Ez az egyszerű egytálétel ötlete, innét származik. Igaz bárányhússal készítik, az én verziómba viszont most csirkével készült. Igazi, gyors, és egyszerű ebéd vagy akár vacsora lehet. Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom…
Parmezán/Pecorino sajtos olasz rakott csirke
Hozzávalók:
2 db csirke comb alsó-felső
½ kg krumpli
4-6 db fokhagyma gerezd
4 db paradicsom
15 dkg *parmezán olasz sajt
10 dkg *pecorino olasz sajt
extra szűz olíva olaj
ízlés szerint himalája só
ízlés szerint ötbors fűszer – mozsárban összetörve
rozmaring levélkék vagy ½ csokor petrezselyem – ami van otthon
Elkészítés:
Nekem volt maradék sült csirkecombom, így gyorsan elkészítettem ezt a nagyszerű finomságot. – Ha nincs elősütött, maradék husikánk, akkor a csirkecombokat fűszerezzük: só, bors, majoránna, kakukkfű és süssük meg, egy serpenyőbe -, majd fejtsük le a csontról a sült húst.
A krumplit pucoljuk meg és vékony karikára vágjuk fel.
Tisztítsuk meg a fokhagymát, és vékony szeletekre vágjuk fel, a paradicsomot pedig karikára.
Reszeljük le a sajtokat.
Ha elkészültünk, akkor egy jénai tálba öntsünk olíva olajat.
Először rétegezzünk bele krumpli karikákat, sózzuk, rászórunk fokhagyma szeleteket, továbbá paradicsom szeleteket, sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg parmezánnal, locsoljuk meg olíva olajjal, rakjuk rá a sült csirkecombok húsát, amit lefejtettünk a csontról.
Még egyszer rétegezzük egy újabb sorral, paradicsom, só, bors, fokhagyma, rozmaring/ vagy petrezselyem, reszelt sajt kétféle, és a végén szeletelt krumpli.
Ezt követően, megint, paradicsom, fokhagyma, reszelt sajtok, só, bors, olíva olaj. Megszórjuk a tetejét két féle sajttal.
Ha készen vagyunk, 200 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.
Rozmaringgal, vagy petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
*Pecorino olasz sajt:
A pecorino egyedülálló keménysajt különlegesség, amely juhtejből készül. Az olasz konyha nagyon gyakran használja. A talán leghíresebb pecorino sajt a pecorino romano. A parmezánhoz hasonlóan reszelve használják.
*Parmezán olasz sajt:
A parmezánra nyugodtan mondhatjuk, hogy a világ leghíresebb sajtja. Azt is elmondhatjuk róla, hogy a világ legkeményebb sajtja. Az Emilia Romagna nevű tartomány Parma városából való. Kétféle parmezánt különböztetünk meg: Parmigiano reggiano-t, illetve Grana Padano-t. Csak a Parma környékén készült sajt jogosult a “Parmigiano reggiano” név viselésére. Olaszországban minden vendéglői asztalon megtalálható a reszelt parmezán. Íze nagyon markáns, így keveset kell belőle használni. Állaga kőkemény, melyet külön erre a célra készült reszelővel reszelnek.
A parmezánt évekig érlelik (minimum két évig), amely aztán az árán is meglátszik. Utána viszont sok évig, egyesek szerint akár 20 évig is eláll. Minél idősebb, annál erélyesebb, markánsabb az íze. A híres olasz tésztákat parmezánnal szórják meg, felhasználják pestohóz, ételek megszórására, ízesítésére.
A parmezán 18-24 cm magas, 35-45 cm átmérőjű, 25-35 kg súlyú. A sajt igen kemény, sárgásbarna, igen kis lyukakkal, gyakran repedésekkel. A természetes héja barna és nem ehető. Zsírtartalma 32 % (zsír a SZA-ban). Forrás: wikipedia
Egy darabka Olaszország:
– olasz termékek itt megvásárolhatóak -:
http://gusto.hu/shop/il-capriccio
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: