Igazi kincs, mi mindenre jó, igazi kisokos a mindennapokhoz… Illatos sütemények, kenyerek stb. tárházát varázsolhatod belőle a családod számára stb., és még… + semlegesíti a stressz hatást, segít a szénhidrátok lebontásában, rendkívül előnyös cukorbetegek számára is, valóságos vitaminbomba, gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkenti az étvágyat… Viszont csak friss változatban…, és itt a porélesztők átszámítása frissre… Olvass tovább, megéri…
Friss élesztő használata:
A friss élesztőt (pl. 25 gr) egy csészében kevés, kb. 1-1.5 dl friss, nyers, langyosított (kb. 36 °C) tejbe (vagy tiszta langyos vízbe) – én mindig tejet használok, nekem ez vált be – morzsoljuk, amelyben előzőleg elkevertünk 1 kávéskanálnyi (kb. 5 gr) cukrot. Csomómentesre keverjük, majd nem túlzottan meleg helyen, kb. 20- 25 °C fokon duplájára kelesztjük. Ez azt jelenti, megnő a térfogata, tetején barna hab jelenik meg, állaga buborékossá válik, és jellegzetesen erjedt illatot áraszt. 5-10 perc ehhez elegendő, ezután adjuk a liszthez, és dolgozzuk el a többi hozzávalóval. Hűvösebb környezetben is meg tudjuk keleszteni, csak akkor hosszabb lesz a kelesztési idő. Amennyiben az élesztő fél órán belül nem kezd el dolgozni, akkor nem érdemes vele kísérletezni.
Ha a tetejét meghintjük egy kis liszttel, gyorsabb lesz a kelesztés. Az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a cukorral és sóval! Az élesztőt külön felfuttatás nélkül a lisztbe is morzsolhatjuk.
Legjobb, ha minden adalék, amivel dolgozunk, legalább szobahőmérsékletű legyen, és huzatmentes helyen dolgozzunk vele. Ha a sütésre szánt lisztet előzőleg egy kissé meglangyosítjuk pl. mikróban, meggyorsíthatjuk vele tésztánk kelesztésének folyamatát.
*Tipp: A friss élesztőt állagromlás nélkül eltarthatjuk mélyhűtőben, megfelelő adagokra osztva. Felhasználás előtti napon tegyük át normál hűtőbe, és olyan lesz, mintha frissen vásároltuk volna, a fagyasztás nem tesz benne kárt.
A kiskereskedelemben a legnépszerűbb élesztőtípus Budafoki, 1 csomag 50 gr és szárított változata, több fajtája van forgalomban.
A szárított élesztő szükség esetén pótolja a friss élesztőt. Az előállításánál a sejtekből a víz, jelentős részét kíméletesen elvonják. Ezt a típusú élesztőt tasakokban forgalmazzák granulátum formában, légmentes zárt csomagolásban, mert a levegő oxigénje károsan hat a kelesztő képességre.
Az eltarthatósága gyártástól számítva egy év.
A szárított élesztőt szobahőmérsékleten tároljuk, szemben a friss élesztővel, amit hűtőben, +2 – 8°C-on kell tárolni. 1 kg szárított élesztő körülbelül 2.8 kg sajtolt élesztőnek felel meg.
Friss élesztő egyéb pozitív tulajdonságai:
Az élesztő rendszeres fogyasztása semlegesíti a stressz hatást, jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára is. Házi kozmetikában és a kozmetikai iparban régóta használják bőrregeneráló hatása miatt.Az élesztő valóságos vitaminbomba: az egyik legjobb B-vitamin-forrás, és tartalmaz nátriumot, káliumot is. Remek gyulladáscsökkentő hatással bír, fényesebbé teszi a hajat, valamint csökkenti az étvágyat, ezáltal a fogyást is elősegíti. Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak a friss kockaélesztő használata megfelelő – a szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra.
A sütőpor nem ugyanolyan, mint az élesztő, hiszen a sütőpor nem élő organizmus, így általa nem jöhet létre fermentáció. A sütőporban található ásványi anyagok a víz és meleg hatására gázösszetevőkre bomlanak szét és így növelik a tészta térfogatát a sütőben. Ez a folyamat azonnal beindul, mihelyt a sütőport a folyadékba tesszük. Ezért az ilyen tésztát gyorsan fel kell dolgozni, különben a keletkező lazító hatás megszűnik. Az élesztő keleszt, a sütőpor lazít. A kelt tésztával nem kell ennyire sietni, mivel az élesztő egyenletesen dolgozik.
Viszont arra figyelni kell, hogy ha túl sok sütőport teszünk a tésztába, az tönkreteheti annak állagát és rosszabb lehet a sütemény íze is.
A különböző fajtájú instant élesztők átszámítása frissre:
1 cs. Francia élesztő (Saf-Instant) (11 gr) = 40 g friss élesztőnek felel meg.
1 cs. Francia élesztő 18 ml = 3,6 TK
1 TK = 5 ml
1 TK francia instant élesztő = 11 g friss élesztővel
1 dkg (10 g) friss élesztő = 4,5 ml Franciával (1 TK szűken mérve)
2 dkg (20 g) friss élesztő = 9 ml Franciával (1,8 TK)
1 cs. Oetker élesztő (7 g) = 25 g friss élesztőnek felel meg.
1 cs. Oetker élesztő 11,25 ml = 2,25 TK
1 TK = 5 ml
1 TK Oetker instant élesztő = 11 g friss élesztővel
1 dkg (10 g) friss élesztő = 4,5 ml Oetkerrel (1 TK szűken mérve)
2 dkg (20 g) friss élesztő = 9 ml Oetkerrel (1,8 TK)
Dr. Oetker instant élesztő
Ideális szárított élesztő édes vagy sós kelt tésztákhoz. Egyszerűen tárolható, használatával garantált a siker a tészták laza szerkezetének eléréséhez. Olyan kelesztő és lazító anyag, melyet nem kell felfuttatni. A tasak tartalma 50 dkg liszthez elegendő. Mivel a lisztek sem egyformák, ezért az élesztő mennyiségét inkább kicsit becsüljük felül, mintsem alul.
Dr. Oetker Expressz élesztő
Egyéb térfogatnövelő szer tartalmának köszönhetően olyan édes és sós kelt sütemények készítéséhez használható, melyekhez max. 37.5 dkg búzaliszt felhasználása szükséges.
Az Expressz élesztőt közvetlenül a liszthez keverve dolgozzuk ki a tésztát. A sütőformába helyezett formázott tésztát elegendő csupán 15 percig pihentetni. Így megspóroljuk a felfuttatás és a kelesztés hosszadalmas folyamatát. Használatával a tészta különösen laza szerkezetű lesz, és a siker sosem marad el.
Segítségével akár a kevésbé gyakorlott háziasszonyok is gyorsan és könnyedén tudnak kelt süteményeket készíteni.
1 cs. Tescos élesztő (10 g) = 35 g friss élesztőnek felel meg.
1 cs. Tescós élesztő 16 ml = 3,2 TK
1 TK = 5 ml
1 TK Tescos instant élesztő = 11 g friss élesztővel
1 dkg (10 g) friss élesztő = 4,5 ml Tescóssal (1 TK szűken mérve)
2 dkg (20 g) friss élesztő = 9 ml Tescóssal (1,8 TK)
1 cs. Budafoki élesztő (7 g) = 20 g friss élesztőnek felel meg.
1 cs. Budafoki élesztő 11,25 ml = 2,25 TK
1 TK = 5 ml10/56
1 TK Budafoki instant élesztő = 9 g friss élesztővel
1 dkg (10 g) friss élesztő = 5,6 ml Budafokival (1 TK bőven mérve)
2 dkg (20 g) friss élesztő = 11,2 ml Budafokival (1 teljes csomag)
1 cs. Haas élesztő (11 g), 3,85 dkg friss élesztőnek felel meg. Átszámítása kb. a franciáéval egyezik meg.
Klarissza
Forrás:
http://hu.wikipedia.org
http://www.recept-oldal.hu
http://www.oetker.hu
Képek: google
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: