Telis tele van vitaminnal és még hűsítő csoda is, mely elképesztő fűszerességével egy könnyed vacsora vagy akár ebédre is megállja a helyét, arról nem is beszélve, hogy az egészséges étrendbe is nagyon jól illeszkedik… a nagy melegben nyáron pedig még inkább kívánni fogjuk… Egyszerűen elképesztően finom… Érdemes kipróbálni…🙂
Gazpacho hűsítő leves sajtos krutonnal
Hozzávalók:
6 db érett paradicsom
6 db zöldpaprika
1 db kígyó uborka
1 nagy szelet szikkadt kenyér
1 póréhagyma
2 szál zöldhagyma
1 csokor bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
Fűszerek:
2 tk sherry ecet
3 ek extra szűz olívaolaj
½ tk só
½ tk durvára darált friss bors
10 dkg bacon – apróra vágva
Elkészítés:
Készítsünk elő egy tálat és a hozzávalókat tegyük bele, előkészítés után.
Tegyünk 2 darab paprikát a tűzhely platnijára – előtte szurkáljunk meg, hústűvel, hogy a gőz távozni tudjon, és ne repedjen szét a paprika -, és süssük meg a paprikát, akkor lesz jó, ha fekete a külseje, ezt követően tegyük egy tányérra és fedjük le folpakkal, kb. 5-10 percig.
Így ezt követően könnyen le tudjuk szedni a kezünkkel a sült paprika külső fekete héját. Ha készen vagyunk, vágjuk darabokra és tegyük a tálba. – nagyon jó ízt add neki a füstös sült paprika, elképesztő -…
A paradicsom csutkáit kivágjuk egy éles késsel, és negyedekbe, a paprikát, 4 darabot és a szikkadt kenyeret, a megpucolt uborkát kockára vágjuk. A póré és a zöldhagymát karikára és mindent halmozzuk a tálba.
Ezt követően jönnek az ízesítők, pucoljuk meg a fokhagymát és vágjuk fel, apróbbra a bazsalikom leveleket is, ez is mehet a tálba.
Locsoljuk meg a tálban lévő zöldségeket, sherry ecettel, olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Fogjuk a kezünket és jól keverjük el, és jól nyomkodjuk meg, hogy a paradicsom is kiengedje a levét és elkeveredve a kenyérrel azt magába szívja.
Ha készen vagyunk, akkor tegyünk rá egy tányért és valami nehezéket, és tegyük a hűtőbe egy két órára, de jobb, ha egy egész éjszakára, így nagyon jól összeérnek az ízek.
Ha jól összeértek az ízek, fogjuk és kanalazzuk bele a turmix gépbe és jól keverjük el, ha esetleg besűrűsödik, akkor hideg vagy jeges vízzel hígítjuk. Mindenképpen kostóljuk meg, és ha szükséges, akkor még fűszerezhetjük.
Egy serpenyőbe a bacon szalonnát – apró kockára vágva pirítsuk meg.
Tálalásnál a hideg levest szórjuk meg pirított szalonna darabkákkal, díszítsük bazsalikommal.
Ha elhagyjuk a bacont, akkor ovo-lakto vegetáriánus étrendbe is beilleszthető.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: