Ez is az egyik legnépszerűbb erdélyi étel a miccsi, de szomszédjainknál sokfelé készítenek hasonlót, mint pld. a csevap. Ha röviden lehetne ezt az ételt jellemezni, akkor különböző típusú darált fűszeres hús keveréke, kisütve.
Erdélyben nincs is olyan hely, ahol nem találkoznánk vele naponta, vásárokban, piacokon, bevásárló központ mellett stb.. Mindenhol érezni az illatát. Nehéz neki nem ellenállni, szinte csorog a nyál a szánkba… 🙂 Mi is nagyon megkedveltük, ezt a finomságot is, Brassóban kóstoltuk meg. Akkor jó, ha közepesen van megsütve, akkor még jó szaftos. Jó friss kenyérrel, mustárral íze ellenállhatatlan. Nincs olyan ház, ahol ne készítenék otthon is. Próbáljátok ki, nagyon finom… 🙂
Mics-miccs-mititei szaftos kolbászkák/muzsdéjos káposztasalátával
Hozzávalók:
1 kg hús darálva – sertéshús, marhahús és bárányhús lehet keverve kb. 30 dkg mindegyikből –
1 fej hagyma – apróra vágva
3 gerezd fokhagyma – átnyomva
– Ha lehetőségünk van rá, kérjük meg a hentest, hogy kétszer darálja le a húst, vagy ha van otthon húsdarálónk, akkor kétszer daráljuk át a húsban legyen zsírosabb rész is, így még inkább szaftosabb lesz, és nem szárad ki… –
Fűszerek:
½ tk só
¼ tk koriander
½ tk frissen őrölt bors – én ötbors fűszert használtam hozzá
1 tk szódabikarbóna
½ tk kömény
½ tk csombor – borsikafű néven fut itthon
1 szál kakukkfű vagy ½ tk
Salátához:
1 kis fej káposzta
3 db kisebb sárgarépa
1 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
só – himalája
őrölt bors
őrölt kömény
2 ek balzsamecet
2 ek extra szűz olívaolaj
½ dl szódavíz – vagy szénsavas ásványvíz
Elkészítés:
A darált húst vagy a kevert darált húsokat, a fűszerekkel fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a szódabikarbónával együtt jól összedolgozzuk. Egy éjszakára a hűtőbe rakjuk, így az ízek jól átjárják a húst, összeérnek.
Készítsük el a muzsdéj öntetet, a muzsdéj egy fokhagymaszósz, melynek elkészítése egyszerű.
Egy tálban, 4 gerezd fokhagymát átnyomunk, megsózzuk, szódavízzel és olívaolajjal felöntjük, lefedjük és ezt is egy éjszakára a hűtőbe tesszük. – A szénsav ugyanis kiszívja a fokhagyma erejét, élénkíti az ízét -.
Másnap a húsból apró kolbászkákat formálunk, enyhén olajos kezünkkel hengereket kreálunk, egy picit lenyomkodjuk, és egy serpenyőbe egy kevés kókuszzsírt hevítünk és megsütjük.
Süthetjük grill sütőben, vagy nyáron akár a faszenes kerti grillen is, kerti party kíváló vendégváró falatkája.
A salátához a káposztát, sárgarépát zsülienre vagy apróra vágjuk, lilahagymát felszeleteljük, külön-külön sózzuk, ha egy kis levet ereszt a sótól, nem gond öntsük le róla, és keverjük meg.
– Hét közben kevesebb időm van, munka mellett, olyankor segítségül hívom a Spart és felszeletelve veszem a káposztát és a sárgarépát, így csak a hagymát kell gyorsan felszeletelni -. A salátámat még kiegészítettem egy kis uborkával, felszeletelt gombával, kaliforniai paprikával-.
Tegyük össze a zöldségeket, szórjuk meg egy kis borssal, őrölt köménnyel. Ezt követően aduk hozzá a hűtőből kivett muzsdélj öntetet, és locsoljuk meg egy kis balzsamecettel. Keverjük össze, és tálaljuk a miccsihez.
Mártogatósként a húshoz szoktak BBQ öntetet adni, friss kenyérrel vagy sült krumplival vagy mustárral, savanyúsággal is tálalható.
* Tipp: A muzsdéj öntetet lehet variálni, sóval kikeverni, ízesíteni citromlével, kevés oliva olajjal. A másik variáció, amikor a zúzott fokhagymához, miután sóval és kevés olajjal jól kikevertük, hozzáreszelünk egy friss paradicsomot és csomborral= borsikafűvel ízesítjük. De van aki, majonézzel készíti. Igazából csak a fantázia szab határt a variációknak, de a lényeg, hogy Erdélyben és egész Romániában nem esznek flekkent, sült halat, malacot muzsdéj nélkül. Sütéskor a miccs akár a felére is összezsugorodhat, ezért érdemes nagyobbra hagyni a kolbászkákat, ha kicsi 3-5 centiméteres darabokat készítünk az túlzottan kiszáradnak a sütés végére.
Ha mellőzzük a kenyeret és salátával fogyasztjuk, az egészséges étrendbe is beilleszthető.
Jó étvágyat!
Klarissza&Ancsa
Brassó főtere…
Kommentek