„Angyalbakancs görög olvasóval”…

A legjobb és legnépszerűbb hazai magyar étel. Egy finom bableves ebédre, hmm, kihagyhatatlan ajánlat. Egyszerűen ebből tényleg elég egy tányérral és persze mind a tíz ujjadat megnyalod utána…  🙂 Nem ördöngösség, bátran készítsétek el… Finoman laktató és tuti a kedvenced lesz. Sűrű, ízletes és pikánsan csípős, friss kenyérrel igazi egytálételként is megállja a helyét…, szeretettel ajánlom az én receptemet…:)

Füstölt csülkös-pikáns Jókai bableves

Hozzávalók:

1 db nagy füstölt csülök


250 g bab

 

Fűszerek:

2 db babérlevél


2 db leveskocka

2 kk kalocsai pirospaprika

½ kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve

¼ mk őrölt kömény


½ kk kakukkfű

¼ zöld hegyes paprika  – vagy chili

3 gerezd fokhagyma

Zöldségek:

4 szál sárgarépa


2 szál fehérrépa

1 csokor petrezselyem

½ csokor zeller levél

1 ek kókuszzsír

1 szál chorizo kolbász (Lidl) vagy tüzes kolbász (Spar)

10 dkg apróra vágott bacon szalonna

1 db zöldhagyma

1 db nagy vöröshagyma

1 db paradicsom

1 db paprika

2 ek tápióka liszt

2-3 kk kalocsai pirospaprika

Elkészítés: 

A füstölt csülköt feltesszük főzni egy fazékba, annyi vízzel, hogy jól ellepje. Főzési idő: kb. 2 óra. Ha a vizet elfövi, akkor pótoljuk utána.

Amikor megpuhult, és készen van, kiszedjük, és egy kicsit hagyjuk kihűlni. Ezt követően, apró kockákra vágjuk. – Csak a csülök hús részét szoktam a levesbe tenni, mi nem szeretjük a zsír és bőr réteget, így azokat nem használjuk fel -.

A babot, amíg fő a csülök, addig 1 órára beáztatjuk, hideg, sós vízbe, – elég egy órára áztatni, mert így nem ráncosodik meg a bab külseje, és azért sós vízbe, mert nem fog szétesni a bab, főzés közben – ezt követően feltesszük főzni, és háromnegyedig megfőzzük.

A kolbászt, hagymát, paprikákat, paradicsomot kockára, a zöldséget is apróra vágjuk.

Egy lábasba felforrósítjuk a kókuszzsírt, beletesszük a bacon szalonnát, kolbászt és a hagymát, elkezdjük megpirítani, amikor kezd üveges színű lenni a hagyma, akkor beletesszük a paradicsomot, paprikát, erős paprikát/chilit, fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és zeller levelet és a zöldségeket és tovább pirítjuk, kb. 5 percig.

Utána levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük 2 merőkanálnyi csülök lével – amiben a csülköt megfőztük – jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk, kb. 5-10 perc.

Ezt követően hozzáadjuk a fenti fűszereket, babot, és felöntjük vízzel, úgy hogy csak épphogy ellepje. Amikor háromnegyedig már megfőtt a zöldség, hozzáadjuk az felkockázott füstölt csülköt és készre főzzük. A leves befejezése előtt tápióka liszttel sűrítjük. Friss kenyérrel, csípős paprikával tálaljuk.

Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük és tejfelt kínálunk hozzá.

További babbal készült ételeket, az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatsz:

Pikáns vörösboros marhapörkölt kovászos uborkával/kenyérrel…

https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/02/16/mamoros-bodulat/

Magyaros pikáns babgulyás leves

https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/03/02/magyarosan-is-duplazva-a-legjobb/

A Jókai bableves

„Angyalbakancs görög olvasóval”. Vajon mit takar ez a lírai elnevezés? A válasz nem más, mint a magyar irodalomtörténet egyik legkiválóbb írójának, az 1825-ben született Jókai Mórnak kedvenc étele: a malackörmös bableves.

Az akadémista gasztronómus

Jókai Mór neve elévülhetetlen érdemei mellett a magyar gasztronómiai irodalommal is egybeforrt. A Magyar Tudományos Akadémia igazgatótanácsának tagja, országgyűlési képviselő kifinomult kulináris ízléséről is Kőszívű ember fiai című, 1869-ben megjelent regényében így ír a fenséges étekről:

„– Nos, Pál úr, mi ma az ebéd? – kérdi a hazaérkező kapitány…

Pál úr tudniillik, hogy szakács is.

– Hát – »görög olvasó« – felel Pál úr karakán flegmával.

– Az jó lehet – szólt a kapitány –, s mi főtt bele?

– »Angyalbakancs.«

– Hisz az pompás eledel! Terített rám, Pál úr?”

híres volt.

Valójában a maga kreálta fogást örökítette meg az utókornak az író. Balatonfüreden, kedvenc nyaralóhelyén tartózkodva rendelte a saját ízlése szerint: csülkösen, babosan, tejfölösen, kolbászosan. S ezek után is csak így ette a fenséges egytálételt.

A fáma szerint a malacköröm is a leves része kellett legyen, hiszen Jókai úgy szerette az ételt, ha a csülkön a körmöt is rajtahagyták. Hogy mikor kapta az étel a nevét, pontosan nem tudni. Gundel Károly, legendás étteremtulajdonos, a magyar vendéglátás atyja így ír erről: „(Jókai) füstölt (szopós) malac körmével szerette a bablevest, de egyrészt hol van ma ilyen, másrészt nem tudhatjuk, ki, melyik üzletben, mikor nevezte el a levest az íróról”.

A Jókai bableves népszerűsége máig is töretlen, a legszívesebben fogyasztott magyar ételek listáján napjainkban is az első három között van. S hogy mennyire tökéletes a fogás, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legendás francia gasztronómia irodalmába is bekerült „Soupe d’hamcots see a la Jókai”néven.

Forrás: budapestwatersummit.hu

 

 

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »