A legjobb és legnépszerűbb hazai magyar étel. Egy finom bableves ebédre, hmm, kihagyhatatlan ajánlat. Egyszerűen ebből tényleg elég egy tányérral és persze mind a tíz ujjadat megnyalod utána… 🙂 Nem ördöngösség, bátran készítsétek el… Finoman laktató és tuti a kedvenced lesz. Sűrű, ízletes és pikánsan csípős, friss kenyérrel igazi egytálételként is megállja a helyét…, szeretettel ajánlom az én receptemet…:)
Füstölt csülkös-pikáns Jókai bableves
Hozzávalók:
1 db nagy füstölt csülök
250 g bab
Fűszerek:
2 db babérlevél
2 db leveskocka
2 kk kalocsai pirospaprika
½ kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve
¼ mk őrölt kömény
½ kk kakukkfű
¼ zöld hegyes paprika – vagy chili
3 gerezd fokhagyma
Zöldségek:
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 csokor petrezselyem
½ csokor zeller levél
1 ek kókuszzsír
1 szál chorizo kolbász (Lidl) vagy tüzes kolbász (Spar)
10 dkg apróra vágott bacon szalonna
1 db zöldhagyma
1 db nagy vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
2 ek tápióka liszt
2-3 kk kalocsai pirospaprika
Elkészítés:
A füstölt csülköt feltesszük főzni egy fazékba, annyi vízzel, hogy jól ellepje. Főzési idő: kb. 2 óra. Ha a vizet elfövi, akkor pótoljuk utána.
Amikor megpuhult, és készen van, kiszedjük, és egy kicsit hagyjuk kihűlni. Ezt követően, apró kockákra vágjuk. – Csak a csülök hús részét szoktam a levesbe tenni, mi nem szeretjük a zsír és bőr réteget, így azokat nem használjuk fel -.
A babot, amíg fő a csülök, addig 1 órára beáztatjuk, hideg, sós vízbe, – elég egy órára áztatni, mert így nem ráncosodik meg a bab külseje, és azért sós vízbe, mert nem fog szétesni a bab, főzés közben – ezt követően feltesszük főzni, és háromnegyedig megfőzzük.
A kolbászt, hagymát, paprikákat, paradicsomot kockára, a zöldséget is apróra vágjuk.
Egy lábasba felforrósítjuk a kókuszzsírt, beletesszük a bacon szalonnát, kolbászt és a hagymát, elkezdjük megpirítani, amikor kezd üveges színű lenni a hagyma, akkor beletesszük a paradicsomot, paprikát, erős paprikát/chilit, fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és zeller levelet és a zöldségeket és tovább pirítjuk, kb. 5 percig.
Utána levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük 2 merőkanálnyi csülök lével – amiben a csülköt megfőztük – jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk, kb. 5-10 perc.
Ezt követően hozzáadjuk a fenti fűszereket, babot, és felöntjük vízzel, úgy hogy csak épphogy ellepje. Amikor háromnegyedig már megfőtt a zöldség, hozzáadjuk az felkockázott füstölt csülköt és készre főzzük. A leves befejezése előtt tápióka liszttel sűrítjük. Friss kenyérrel, csípős paprikával tálaljuk.
Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük és tejfelt kínálunk hozzá.
További babbal készült ételeket, az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatsz:
Pikáns vörösboros marhapörkölt kovászos uborkával/kenyérrel…
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/02/16/mamoros-bodulat/
Magyaros pikáns babgulyás leves
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/03/02/magyarosan-is-duplazva-a-legjobb/
A Jókai bableves
„Angyalbakancs görög olvasóval”. Vajon mit takar ez a lírai elnevezés? A válasz nem más, mint a magyar irodalomtörténet egyik legkiválóbb írójának, az 1825-ben született Jókai Mórnak kedvenc étele: a malackörmös bableves.
Az akadémista gasztronómus
Jókai Mór neve elévülhetetlen érdemei mellett a magyar gasztronómiai irodalommal is egybeforrt. A Magyar Tudományos Akadémia igazgatótanácsának tagja, országgyűlési képviselő kifinomult kulináris ízléséről is Kőszívű ember fiai című, 1869-ben megjelent regényében így ír a fenséges étekről:
„– Nos, Pál úr, mi ma az ebéd? – kérdi a hazaérkező kapitány…
Pál úr tudniillik, hogy szakács is.
– Hát – »görög olvasó« – felel Pál úr karakán flegmával.
– Az jó lehet – szólt a kapitány –, s mi főtt bele?
– »Angyalbakancs.«
– Hisz az pompás eledel! Terített rám, Pál úr?”
híres volt.
Valójában a maga kreálta fogást örökítette meg az utókornak az író. Balatonfüreden, kedvenc nyaralóhelyén tartózkodva rendelte a saját ízlése szerint: csülkösen, babosan, tejfölösen, kolbászosan. S ezek után is csak így ette a fenséges egytálételt.
A fáma szerint a malacköröm is a leves része kellett legyen, hiszen Jókai úgy szerette az ételt, ha a csülkön a körmöt is rajtahagyták. Hogy mikor kapta az étel a nevét, pontosan nem tudni. Gundel Károly, legendás étteremtulajdonos, a magyar vendéglátás atyja így ír erről: „(Jókai) füstölt (szopós) malac körmével szerette a bablevest, de egyrészt hol van ma ilyen, másrészt nem tudhatjuk, ki, melyik üzletben, mikor nevezte el a levest az íróról”.
A Jókai bableves népszerűsége máig is töretlen, a legszívesebben fogyasztott magyar ételek listáján napjainkban is az első három között van. S hogy mennyire tökéletes a fogás, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legendás francia gasztronómia irodalmába is bekerült „Soupe d’hamcots see a la Jókai”néven.
Forrás: budapestwatersummit.hu
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek