Rögtön derűsebben szemléljük a világot…

Jön a nagyon hideg tél, már itt lobog a szellője az ablakomnál.  Egyetlen dolog van, ami értékelhető, ezekben a rideg napokban és fantasztikusan jól esik egy tál forró leves, felmelegíti testünket és lelkünket, és rögtön derűsebben szemléljük a világot. Megunhatatlan, egészséges és isteni finom, mely igazi immunerősítő, a betegségek igazi ellenszere. Arról nem is beszélve, hogy a leveseket végtelenségig tudjuk variálni. Egy csipet fantáziával és fűszerrel új íz világokat fedezhetünk fel.  Egy finom forró leves, mindenkit levesz a lábáról. Próbáljátok ki, nagyon megéri…:)

 

Libaleves gazdagon/csigatésztával

Hozzávalók:

4 db libanyak

2 db libacomb

1 db libamell

2 gerezd fokhagyma

4 db Bio húsleves kocka

2 kk himalája só – később még sózhatjuk, ha szükséges

2 szem szegfűszeg

2 db csillagánizs

4 db babérlevél

2 szelet friss gyömbér

Keményebb zöldségfélék: – félbevágva

4 db nagy sárgarépa

1 db nagy fehérrépa

1 db nagy karalábé

1 db nagy zeller fele

Gyengébb zöldségfélék:

1 db nagyobb zöldpaprika – félbevágva

1 db nagyobb paradicsom – félbevágva

1 db kisebb fej karfiol

¼ póréhagyma

2 szál zöldhagyma

Fűszerek:

1 kk ötbors fűszer egészben

4 szem szegfűbors

szerecsendió – kb. 6 húzás a reszelőn

1 db kisebb chili

½  kk őrölt kömény

A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:

1 csokor petrezselyem összekötve

1 csokor zeller levél összekötve

¼ kk sáfrány

Elkészítés:

Egy nagy fazékban és hideg vízben, feltesszük főzni a libahúst, tartalék lángon, és a hús hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítjük. 2-3* is lehabozzuk a leves tetejét.

1 óra elteltével, a „fűszereknél” lévőkkel ízesítünk. És hozzáadjuk a keményebb zöldségeket.

½ óra elteltével hozzáadjuk a gyengébb zöldségféléket.

Ismét ½ óra elteltével, kivesszük a libacombokat, és félre tesszük, a levest tovább főzzük még 1 óráig továbbra is tartalék hőfokon. Amikor már minden megpuhult akkor tegyük bele a petrezselymet, zeller levelet és a sáfrányt, főzzük kb. 5 percig és készen is van a finom, ínycsiklandozó liba levesünk.

 

Hagyjuk pihenni kb. 20 percig, és ezt követően szűrjük le. Külön tálaljuk a zöldségeket és a húst, meg a tésztát.

 

Amíg pihen a levesünk, addig egy kis levest merjünk ki és külön főzzük ki a csigatésztát, vagy forrásban lévő vízbe dobjunk bele egy tyúkhúsleves kockát, és öntsük bele a csigatésztát. 1 percig főzzük, kapcsoljuk le a hőt, és tegyünk rá egy fedőt. Kb. 4 perc múlva jó is a tészta, nem szabad túl főzni, kóstoljuk meg. Leszűrjük, és egy ½ kk kókuszzsírral keverjük el, hogy ne ragadjon a tészta.

 

A félre tett libacombokból, pedig második fogásként Ropogós rozmaringos sült libacomb/krumplipürével készülhet, melyet a következő blog bejegyzésemnél fogom elhozni nektek.

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »