Jön a nagyon hideg tél, már itt lobog a szellője az ablakomnál. Egyetlen dolog van, ami értékelhető, ezekben a rideg napokban és fantasztikusan jól esik egy tál forró leves, felmelegíti testünket és lelkünket, és rögtön derűsebben szemléljük a világot. Megunhatatlan, egészséges és isteni finom, mely igazi immunerősítő, a betegségek igazi ellenszere. Arról nem is beszélve, hogy a leveseket végtelenségig tudjuk variálni. Egy csipet fantáziával és fűszerrel új íz világokat fedezhetünk fel. Egy finom forró leves, mindenkit levesz a lábáról. Próbáljátok ki, nagyon megéri…:)
Libaleves gazdagon/csigatésztával
Hozzávalók:
4 db libanyak
2 db libacomb
1 db libamell
2 gerezd fokhagyma
4 db Bio húsleves kocka
2 kk himalája só – később még sózhatjuk, ha szükséges
2 szem szegfűszeg
2 db csillagánizs
4 db babérlevél
2 szelet friss gyömbér
Keményebb zöldségfélék: – félbevágva
4 db nagy sárgarépa
1 db nagy fehérrépa
1 db nagy karalábé
1 db nagy zeller fele
Gyengébb zöldségfélék:
1 db nagyobb zöldpaprika – félbevágva
1 db nagyobb paradicsom – félbevágva
1 db kisebb fej karfiol
¼ póréhagyma
2 szál zöldhagyma
Fűszerek:
1 kk ötbors fűszer egészben
4 szem szegfűbors
szerecsendió – kb. 6 húzás a reszelőn
1 db kisebb chili
½ kk őrölt kömény
A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:
1 csokor petrezselyem összekötve
1 csokor zeller levél összekötve
¼ kk sáfrány
Elkészítés:
Egy nagy fazékban és hideg vízben, feltesszük főzni a libahúst, tartalék lángon, és a hús hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítjük. 2-3* is lehabozzuk a leves tetejét.
1 óra elteltével, a „fűszereknél” lévőkkel ízesítünk. És hozzáadjuk a keményebb zöldségeket.
½ óra elteltével hozzáadjuk a gyengébb zöldségféléket.
Ismét ½ óra elteltével, kivesszük a libacombokat, és félre tesszük, a levest tovább főzzük még 1 óráig továbbra is tartalék hőfokon. Amikor már minden megpuhult akkor tegyük bele a petrezselymet, zeller levelet és a sáfrányt, főzzük kb. 5 percig és készen is van a finom, ínycsiklandozó liba levesünk.
Hagyjuk pihenni kb. 20 percig, és ezt követően szűrjük le. Külön tálaljuk a zöldségeket és a húst, meg a tésztát.
Amíg pihen a levesünk, addig egy kis levest merjünk ki és külön főzzük ki a csigatésztát, vagy forrásban lévő vízbe dobjunk bele egy tyúkhúsleves kockát, és öntsük bele a csigatésztát. 1 percig főzzük, kapcsoljuk le a hőt, és tegyünk rá egy fedőt. Kb. 4 perc múlva jó is a tészta, nem szabad túl főzni, kóstoljuk meg. Leszűrjük, és egy ½ kk kókuszzsírral keverjük el, hogy ne ragadjon a tészta.
A félre tett libacombokból, pedig második fogásként Ropogós rozmaringos sült libacomb/krumplipürével készülhet, melyet a következő blog bejegyzésemnél fogom elhozni nektek.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: