Elmélyülni az élvezetek birodalmában…

Teljes élet jó ételekkel, a mindennapi kiegyensúlyozott életmódhoz! Bizony az otthon készült burgerek tárháza kimeríthetetlen, csak a fantáziánk szab határt neki… Viszont nagy előnye, hogy egészséges, tudjuk, mit tartalmazz és megunhatatlan, hiszen újabb és újabb ötletekkel társítjuk az étkezéseinket…

Ajánlom akár már reggelire is, hiszen a reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, s ezt bár egyre több forrásból halljuk, mégis sokan kihagyjuk vagy elhanyagoljuk a nagy rohanásban. Pedig a rendszeresen fogyasztott, kiegyensúlyozott reggeli nemcsak a jó napindításban segít, hanem az egész immunrendszerünk erősítésében is komoly szerepet tölt be. De akár elcsomagolva külön-külön ebédre is vihetjük magunkkal, és csak pár perc, amíg összeállítjuk a fél órás ebédszünetünkben. Viszont nem utolsó sorban, ezt a finomságot még este is elfogyaszthatjuk, anélkül, hogy a kilók felszaladnának ránk… A gyerkőcök pedig kifejezetten imádni fogják a málnás ketchuppal, így őket is rávehetjük még időben a helyes táplálkozásra és a reggeli fontosságára. Isteni finom, érdemes kipróbálnotok…:)

Kanadai zsályás pulyka burger/vajas-rozsos pogácsával/málnás ketchuppal

Hozzávalók:

½ kg pulyka darált hús

Fűszerek:

½ friss chili – apróra vágva (chilit frissen megveszem, utána azonnal a fagyasztóba)

1 kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve – Ázsiai boltba lehet kapni

2-3 db friss zsálya – apróra vágva (egy-két csokorral szoktam venni, és lefagyasztom)

3 kk Kanadai fűszer – Ázsiai boltba lehet kapni

1 szál zöldhagyma – apróra vágva

2 gerezd fokhagyma – reszelve

1 tojás

Sütéshez:

2 ek kókuszzsír

Elkészítés:

Egy tálba tegyük bele a pulyka darált húst, és adjuk hozzá, ízesítsük a fenti fűszerekkel.

Ha kész, akkor keverjük el, tegyük a hűtőbe lefedve, és hagyjuk állni kb. minimum fél órát, de akár egy éjszakán keresztül is pácolhatjuk a fűszerekkel a hűtőben.

Amíg pihen a fűszeres pulyka burgerünk, addig készítsük el a vajas-rozsos pogácsánkat… (lásd lentebb)

Vegyünk elő egy serpenyőt, kókuszzsírt hevítsük benne, és a fűszeres darált húsból, golyókat formázzunk, majd lapítsuk el, és a közepébe egy kis mélyedést alakítsunk ki, így nem púposodik fel sütésnél. Tegyük a forró kókuszzsírba és süssük ki a húspogácsákat.

Vajas-rozsos pogácsa tészta: (kisebbek: 8 db, nagyobbak: 5 db)

Hozzávalók:

1 cup=(250 ml) tönköly fehér búzaliszt

1 cup=(250 ml) Bio teljeskiörlésű rozsliszt 

2 kk sütőpor

½ kk szódabikarbóna

1 kk himalája só

6 ek kockára vágott sótlan vaj (125 g)

¾ cup kefir (250 ml ¾ része)

1/3 cup tejszín (1/3-os cupp-al mérve=80 ml)

ötbors bors – mozsárban összetörve

Elkészítés:

Ezt követően állítsuk össze a pogácsa tésztáját. Egy tálba tegyük bele a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük el, és adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és morzsoljuk össze, nem kell teljesen, akkor jó, ha maradnak benne kis vaj darabkák is. Én egy műanyag lapáttal szoktam, csak úgy egy kicsit összevagdosni és megkevergetni a lisztben a vajat.

Ha összedolgoztuk a vajat nagyjából a liszttel, akkor adjuk hozzá a kefirt és a tejszínt. Gyúrjuk össze a tésztát. Kezünkkel lapítsuk ki és egy pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.

Kenjük meg a tetejét tejjel, egy ecset segítségével. Szórjuk meg mozsárban összetört borssal a tetejét és tegyük a sütőbe sülni. 180 fokon 12-14 perc alatt megsütjük. Nekem az előmelegített gázsütőn (hagyományos) ezt követően tartalékon 23 perc alatt sült meg.

Amíg sül a friss pogácsánk, addig készítsük el a málnás ketchupot:

Málnás ketchup

Hozzávalók:

kis doboz mélyhűtött málna

35 ml fehérborecet

1 darabka kis fahéj vagy ¼ kk őrölt

4 szem szegfűszeg

6 dkg kókuszcukor

¼ kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve

1½ kk dzsemfix szuper

Elkészítés:

A málnát tegyük egy lábasba, aduk hozzá a kókusz cukrot, fahéjat, szegfűszeget és a fehérbor ecetet. Lassú hőfokon kezdjük el felforralni.  Ha felforrt, akkor dzsemfixet tegyük bele és forraljuk össze még kb. 1-3 percig és készen is van.  Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.

Ha elkészültünk állítsuk össze a vacsoránkat, vagy akár ebédünket. Vágjuk félbe a megsült pogácsákat, tegyük bele a húspogácsákat, öntözzük meg málnás ketchuppal.

További pogácsa recepteket az alábbi blog bejegyzésemnél találtok:

A Ropogós kefires pogácsa/marokkói pecsenyemártással és húspogácsával: https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/10/13/pasi-fogo-finomsagezt-ki-ne-hagyd/

Ropogós Parmezán sajtos pogácsa/Ázsiai sült csirkecombokkal:

https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/11/20/finomsag-a-javabol/

* Tipp: Ha különleges fűszerekre vágysz, itt is beszerezheted:

Négy égtáj ízei – Fűszerek és főzési alapanyagok boltja

http://www.azsiabt.hu/

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »