Teljes élet jó ételekkel, a mindennapi kiegyensúlyozott életmódhoz! Bizony az otthon készült burgerek tárháza kimeríthetetlen, csak a fantáziánk szab határt neki… Viszont nagy előnye, hogy egészséges, tudjuk, mit tartalmazz és megunhatatlan, hiszen újabb és újabb ötletekkel társítjuk az étkezéseinket…
Ajánlom akár már reggelire is, hiszen a reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, s ezt bár egyre több forrásból halljuk, mégis sokan kihagyjuk vagy elhanyagoljuk a nagy rohanásban. Pedig a rendszeresen fogyasztott, kiegyensúlyozott reggeli nemcsak a jó napindításban segít, hanem az egész immunrendszerünk erősítésében is komoly szerepet tölt be. De akár elcsomagolva külön-külön ebédre is vihetjük magunkkal, és csak pár perc, amíg összeállítjuk a fél órás ebédszünetünkben. Viszont nem utolsó sorban, ezt a finomságot még este is elfogyaszthatjuk, anélkül, hogy a kilók felszaladnának ránk… A gyerkőcök pedig kifejezetten imádni fogják a málnás ketchuppal, így őket is rávehetjük még időben a helyes táplálkozásra és a reggeli fontosságára. Isteni finom, érdemes kipróbálnotok…:)
Kanadai zsályás pulyka burger/vajas-rozsos pogácsával/málnás ketchuppal
Hozzávalók:
½ kg pulyka darált hús
Fűszerek:
½ friss chili – apróra vágva (chilit frissen megveszem, utána azonnal a fagyasztóba)
1 kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve – Ázsiai boltba lehet kapni
2-3 db friss zsálya – apróra vágva (egy-két csokorral szoktam venni, és lefagyasztom)
3 kk Kanadai fűszer – Ázsiai boltba lehet kapni
1 szál zöldhagyma – apróra vágva
2 gerezd fokhagyma – reszelve
1 tojás
Sütéshez:
2 ek kókuszzsír
Elkészítés:
Egy tálba tegyük bele a pulyka darált húst, és adjuk hozzá, ízesítsük a fenti fűszerekkel.
Ha kész, akkor keverjük el, tegyük a hűtőbe lefedve, és hagyjuk állni kb. minimum fél órát, de akár egy éjszakán keresztül is pácolhatjuk a fűszerekkel a hűtőben.
Amíg pihen a fűszeres pulyka burgerünk, addig készítsük el a vajas-rozsos pogácsánkat… (lásd lentebb)
Vegyünk elő egy serpenyőt, kókuszzsírt hevítsük benne, és a fűszeres darált húsból, golyókat formázzunk, majd lapítsuk el, és a közepébe egy kis mélyedést alakítsunk ki, így nem púposodik fel sütésnél. Tegyük a forró kókuszzsírba és süssük ki a húspogácsákat.
Vajas-rozsos pogácsa tészta: (kisebbek: 8 db, nagyobbak: 5 db)
Hozzávalók:
1 cup=(250 ml) tönköly fehér búzaliszt
1 cup=(250 ml) Bio teljeskiörlésű rozsliszt
2 kk sütőpor
½ kk szódabikarbóna
1 kk himalája só
6 ek kockára vágott sótlan vaj (125 g)
¾ cup kefir (250 ml ¾ része)
1/3 cup tejszín (1/3-os cupp-al mérve=80 ml)
ötbors bors – mozsárban összetörve
Elkészítés:
Ezt követően állítsuk össze a pogácsa tésztáját. Egy tálba tegyük bele a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük el, és adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és morzsoljuk össze, nem kell teljesen, akkor jó, ha maradnak benne kis vaj darabkák is. Én egy műanyag lapáttal szoktam, csak úgy egy kicsit összevagdosni és megkevergetni a lisztben a vajat.
Ha összedolgoztuk a vajat nagyjából a liszttel, akkor adjuk hozzá a kefirt és a tejszínt. Gyúrjuk össze a tésztát. Kezünkkel lapítsuk ki és egy pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.
Kenjük meg a tetejét tejjel, egy ecset segítségével. Szórjuk meg mozsárban összetört borssal a tetejét és tegyük a sütőbe sülni. 180 fokon 12-14 perc alatt megsütjük. Nekem az előmelegített gázsütőn (hagyományos) ezt követően tartalékon 23 perc alatt sült meg.
Amíg sül a friss pogácsánk, addig készítsük el a málnás ketchupot:
Málnás ketchup
Hozzávalók:
kis doboz mélyhűtött málna
35 ml fehérborecet
1 darabka kis fahéj vagy ¼ kk őrölt
4 szem szegfűszeg
6 dkg kókuszcukor
¼ kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve
1½ kk dzsemfix szuper
Elkészítés:
A málnát tegyük egy lábasba, aduk hozzá a kókusz cukrot, fahéjat, szegfűszeget és a fehérbor ecetet. Lassú hőfokon kezdjük el felforralni. Ha felforrt, akkor dzsemfixet tegyük bele és forraljuk össze még kb. 1-3 percig és készen is van. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
Ha elkészültünk állítsuk össze a vacsoránkat, vagy akár ebédünket. Vágjuk félbe a megsült pogácsákat, tegyük bele a húspogácsákat, öntözzük meg málnás ketchuppal.
További pogácsa recepteket az alábbi blog bejegyzésemnél találtok:
A Ropogós kefires pogácsa/marokkói pecsenyemártással és húspogácsával: https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/10/13/pasi-fogo-finomsagezt-ki-ne-hagyd/
Ropogós Parmezán sajtos pogácsa/Ázsiai sült csirkecombokkal:
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/11/20/finomsag-a-javabol/
* Tipp: Ha különleges fűszerekre vágysz, itt is beszerezheted:
Négy égtáj ízei – Fűszerek és főzési alapanyagok boltja
http://www.azsiabt.hu/
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: