És akkor jöjjön az utolsó felvonás, ahogy ígértem, az ünnepi menühöz, az isteni finom karácsonyi előétel/leves, melyet hálaadáskor készítettem. Aranylóan sárga, mint a nap, lágyan selymesen elterül a szánkban, és az ízlelő bimbóink íz kavalkádot játszanak a roppanós mandulás mogyorós puszedli kíséretében… Érdemes kipróbálni, mert isteni finom…:) Nagy sikere volt a hálaadási vacsorámkor…:) Egyszerű és 30 perc alatt elkészíthető, és egy nagy tökből készült a desszert és az előétel is. 🙂
Mandulás-mogyorós sütőtök krémleves
Hozzávalók:
1 nagyobb tök fele – ami maradt a sütinél
1 közepes vöröshagyma fele – nagyon apróra vágva
1 nagyobb gerezd fokhagyma fele – nagyon apróra vágva
½ kk himalája só
2 ek kókuszolaj
¼ kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve
1 zacskó tejszín
8-15 db mogyorós-mandulás puszedli – a mennyiség függ – a sütőtök méretétől -, de igényeljük lehet bele tenni többet is…, kóstoljuk meg…
1 ek Agávé szirup – ha szükséges, és édesebben szeretnénk, mondjuk a gyerekeknek…
Elkészítés:
Pucoljuk meg a tököt, és vágjuk fel kockákra.
Ha készen vagyunk, tegyük egy tepsibe, sózzuk meg, locsoljuk meg 1 ek kókuszolajjal, forgassuk össze a kezünkkel, és süssük puhára, kb. 20-30 perc.
Amíg sül a sütőtök, addig a hagymát vágjuk apróra és a fokhagymát is, és egy ek kókuszolajon dinszteljük meg. Ha kész, tegyük félre.
A következő lépés, hogy mandula pelyhet pirítsuk meg egy száraz serpenyőbe. Figyelve rá csak pár perc, mert hamar odaég. Ezt is tegyük félre. Amire ezekkel elkészülünk, addigra már kész is kell lennie a sütőtöknek.
A megsült tököt, tegyük bele egy turmixba, adjuk hozzá a dinsztelt hagymát, borsozzuk és adjuk hozzá a tejszínt. Jól keverjük el simára.
Ezt követően, 8-15 db mandulás-mogyorós puszedlit morzsoljunk bele. Ha keményebb a puszedli, akkor mozsárban vagy darálón törjük meg egy kicsit, de nem kell liszt állagúra törni, hanem inkább egy kicsit morzsásabb nagyobb állagú legyen.
Ha elkészültünk, tegyük a megtört puszedlit a levesbe, és keverjük el egy fakanállal. Kóstoljuk meg a levest, és ha igényli tehetünk bele a fenti mennyiségből még puszedlit.
Öntsük tálkákba és máris kínálhatjuk, szórjuk meg a tetejét pirított mandula pehellyel, puszedli morzsával.
Így a gyerekek is tuti megeszik, és a vitamint is megkapja a kis szervezetük. Hiszen ők nem igazán szeretik karácsonykor a halászlevet, és van olyan felnőtt, aki nem főz halászlét, így ajánlom nekik és mindenkinek ezt a finomságot.
Az ünnepi menü főételről pedig, az alábbi blog bejegyzésemnél olvashattok: Hálaadási sült pulykacomb-Édes burgonyapürével-Gesztenyés kelbimbóval/Erdei gyümölcsös áfonya szósszal:
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/12/02/lenyugozo-unnepi-menu/
Az ünnepi desszertről itt olvasattok: Csokoládés-narancsos sütőtökös torta:
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/12/02/unnepi-menu-1-desszert/
Pikáns Tejszínes sütőtök krémleves/pirított magokkal/aszalt szilvával és chilivel pedig az alábbi blogbejegyzésemnél olvashatjátok:
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/03/26/akarhogy-nezzuk-sokoldaluan-imadnivalo/
Jó étvágyat, kellemes tervezgetést, és készülődést az ünnepekre.
Klarissza