A karácsony, ha belegondolunk elég drága dolog, és sajnos nem mindenki tud luxus finomságokat az asztalra tenni. Viszont most meg mutatom, hogyan lehetséges, kevesebb összegből, egészséges és luxus finomságot varázsolni az ünnepi asztalra. Én az alábbi menüt, hálaadásra készítettem el, mert mi ezt az ünnepet is nagy becsben tartjuk.
Ünnepi menű:
Leves: Mandulás-mogyorós sütőtök krémleves
Főétel: Hálaadási sült pulykacomb-Édes burgonyapürével-Gesztenyés kelbimbóval/Erdei gyümölcsös áfonya szósszal
Desszert: Csokoládés-narancsos sütőtökös torta
Hálaadásról az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatsz:
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/11/27/valami-amerika-halaadas/
Én először is azzal kezdtem, hogy nem egész pulykát vásároltam, hanem csak pulyka combot. Az egész pulyka ára 2990,- Ft/kg, hát több mint 3 kg pulyka ára, elég tetemes összeget húzott volna ki a pénztárcámból. Így a hús vásárlást 1300,- Ft-ból megusztam… 🙂 A sütötök sem drága dolog, és a 20-25 dkg gesztenye (500-600 Ft) is kibirható. A drágább dolog az édes burgonya, az bizony kg 980,- Ft., de 2 db jó nagyott vásároltam, és egy közepes tepsi lett belőle.., ez azért megengedhető, hiszen sok vitamin van bennne… 🙂 Fűszereim voltak otthon, így erre nem is kellett költenem. Egy kis zöldség a piacról, ez is benne volt 600,- Ft-ba. A hűtő mélyén lapult a mirelit vegyes gyümölcsöm, így ezen is spóroltam, egyedül a kelbimbót vásároltam 450,- Ft-ért … Tehát 3700-4000,- Ft-ból meg volt az ünnepi menü…. 🙂 És egy üveg bor…, ha már ünnep van…:) Ennek az árát nem írom, hiszen mindenki vagy vesz, vagy nem…, és mindenki olyat, amilyet szeret…
Érdemes elkészíteni ezt a menüt, mert isteni finom luxus ünnepi vacsora…:)
Akkor kezdjük is a főétellel:
Hálaadási sült pulykacomb-Édes burgonyapürével-Gesztenyés kelbimbóval/Erdei gyümölcsös áfonya szósszal
Hozzávalók:
1,2 kg bőrös pulykacomb
Fűszerek/zöldségek:
5 gerezd fokhagyma
1-2 kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve – vagy őrölt bors
1-2 kk himalája só
4 szál friss rozmaring – vagy őrölt 1-2 kk
2-3 levél zsálya – vagy őrölt 1-2 kk
2 db fehérrépa
2 db sárgarépa
4 lila hagyma
1 szál zöldhagyma
2 db zöldpaprika
1 fél csomag bacon – apróra vágva
2 ek kókuszzsír
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
*Katt a képre, ha nagy méretben, meg szeretnéd tekinteni:
Mosd meg a pulykát hideg folyó vízben és papírtörlővel szárítsd meg. Fogj egy ollót, és vagdoss be kis lyukakat az egész pulyka bőrén és egy kicsit lejjebb is a húsában. Tehát vájunk bele kis lyukakat.
A megpucolt fokhagymákat vágd félbe, majd negyedekbe, és még egyszer. Kisebb fokhagyma darabokat nyomkodjuk bele. Elsüllyednek a lyukakba. Ezt követően a fenti fűszerekkel ízesítsük a pulykát. Ha kész tedd félre.
Vágd fel a zöldségeket vastagabb karikára. Tedd egy tepsi aljára, tedd rá a pulyka combot, a maradék zöldséget, hagymát negyedekbe, zöldhagymát, paprikát nagyobbra vágd fel, és tedd köré. Szórd meg bacon szalonnával. Tegyél rá kókuszzsírt.
Ezt követően, süsd egy órán át az előmelegített sütőben, alufóliával letakarva. Locsolgasd meg a szaftjával, vedd lejjebb a hőmérsékletet egy óra elteltével, 160 fokra, majd süsd még két órán át (15-20 percenként locsolgatva), vagy amíg át nem sül. Ha letelt a 2 óra, akkor alufóliát vedd le róla, és még 15 percig süsd ropogósra a bőrét.
Ha megsült, tálalás előtt pihentesd sütőn kívül, legalább 20 percen át.
Szűrjük le a zsiradékot a tepsis zöldségekről, és kínáld a pulyka mellé köretként a pikáns kelbimbós gesztenyével és az édes kókusztejes burgonyapürével, és a kihagyhatatlan erdei gyümölcsös dzsemes áfonyaszósszal.
* Tipp: Aki nem szereti a zöldséget, az tegye egy turmixba, öntsön hozzá egy kb. ½ dl fehér bort, pici bors, só, ha szükséges, kb. ½ -1 dl tejszín, keverjük el. Tegyük vissza egy serpenyőbe, forraljuk fel, és ezzel locsoljuk meg a pulykát.
Édes burgonyapüré kókusztejjel
Hozzávalók:
2 db nagy édesburgonya
1 kk himalája só
fél kk ötbors fűszer
2-3 ek chilis-rozmaringos extra szűz olívaolaj –
(én ezt el szoktam készíteni, amikor veszek egy nagy üveg extra szűz olíva olajat, akkor egy üvegcsébe chilit és rozmaringot teszek és felöntöm olíva olajjal, lezárom és finom különleges olajat kapok salátára, ételek ízesítésére. Vagy 2-3 gerezd fokhagyma és olíva olaj, vagy kakukkfű és olíva olaj. Nagyon finomak…:)
1 doboz kókusztej – vagy tejszín
1 kk reszelt friss gyömbér – vagy őrölt gyömbér fűszer kb. ½-1 kk
Elkészítése:
A közepes méretű burgonyákat megpucoljuk, (eléggé kemény, nem olyan, mint a sima krumpli, inkább a sütőtök keménységére hasonlít, tehát itt is erő kell, amire feldaraboljuk nagyobb darabokra :)…
Helyezzük egy tepsibe és locsoljuk meg chilis rozmaringos extra szűz olíva olajjal, és sózzuk, borsozzuk meg.
Előmelegített sütőben puhára sütjük őket, kb. 20-30 perc.
Egy külön edényben jól összekeverjük a kókusztejet, egy pici sót és a gyömbért.
Ezt követően a krumplit egy robotgéppel összekeverjük és hozzáadjuk a gyömbéres kókusztejet és elkeverjük szép simára.
Gesztenyés pikáns kelbimbó
Hozzávalók:
¼ kk himalája só
¼ kk ötbors fűszer – mozsárban összetörve
1 darabka vaj
1 ek rozmaringos-chilis extra szűz olívaolaj
450 g mirelit kelbimbó
20-25 dkg sült gesztenye
1 maréknyi bacon – apróra vágva
4 db fokhagyma – egészben hámozatlanul
kis petrezselyem – apróra vágva
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
Vagdossuk be mindegyik gesztenye legsimább részét, keresztbe, ezt követően áztassuk be 15-20 percre enyhén sós vízbe.
Majd süssük őket 15-20 percig a sütőben. Néha rázogassuk meg a tepsit, amíg sül.
Ha kész, tegyük egy tálba és hideg vízzel spricceljük meg, egy konyharuhát tegyünk rá pár percig. Így könnyen lejön a gesztenye héja. Majd vágjuk félbe, negyedbe a nagyobbakat.
Melegítsük fel a vajat és az olíva olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá az egész fokhagyma pucolatlan gerezdeket, pirítsuk meg egy picit.
Ezt követően adjuk hozzá az apróra vágott bacont, ha egy kicsit pirult, akkor dobjuk hozzá a kelbimbót, fűszerezzük sóval, borssal. Pirítsuk, néhány percig, majd adjuk hozzá a gesztenyét, jól keverjük össze és 1 perc és kész is van.
Tálalásnál, szórjuk meg petrezselyemmel.
Erdei gyümölcsös dzsemes áfonyaszósz
Hozzávalók:
12 dkg kókuszcukor
300-350 g mirelit erdei gyümölcs és áfonya vegyesen – vagy csak erdei gyümölcs keverék
1 csomag szuper dzsemfix
Elkészítés:
A gyümölcsöket egy robotgéppel félig törjük össze.
Ha készen vagyunk, tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a kókuszcukrot és a dzsemfixet.
Magas hőfokon forraljuk fel, folyamatos keverés mellett, 1-3 perc és készen van. Tegyük félre, hűlni.
Az ünnepi desszertről itt olvasattok: Csokoládés-narancsos sütőtökös torta:
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/12/02/unnepi-menu-1-desszert/
Az ünnepi előételről/leves pedig az ezt követő blog bejegyzésnél olvashattok: Mandulás-mogyorós sütőtök krémleves: https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/12/07/unnepi-menu-2-eloetel/
Jó étvágyat! Kellemes ünnepi készülődést és tervezgetést.
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: