Azok a régi jó dolgok…

Űzzük el a borongós időt egy fantasztikus sütivel. Gyerekkori kedvenc, egy kicsit felturbózva, már a nagyi is tudta, hogy ezzel mindig elcsábíthatja a családot. Ez egy olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze, hmm… csodás, egy egyszerű alap, amit nagyon sokféleképpen lehet variálni… Én most megmutatom nektek, az egyik kedvencemet…:)

Vaníliás-meggyes rizstorta/mogyorós snickerssel

Hozzávalók:

½ kg „Vital Rice” minőségű fényezett hosszúszemű „B”rizs (1 bögre=250)

5 dkg vaj 125 ml víz

4*300 ml tej (4 bögre – amivel kimértük a rizst)

1 csomag „Dr.Oetker Finesse” Bourbon vanília aroma – valódi természetes Bourbon vaníliából – 1 citrom reszelt héja vagy 1 csomag „Dr.Oetker Finesse” reszelt citromhéj – szőlőcukorral és természetes aromával –

+

1-1,5 bögre tej

1 sütőpor

1 ek teljeskiörlésű tönköly fehér búzaliszt

6 db tojás

6 ek kókuszcukor

1 üveg meggybefőtt – kimagozott

4 db Snickers mogyorós csokoládé

1 dl tejszín

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő.

A kimért rizst megmossuk, és lecsepegtetjük.

* Katt a képre, ha nagy méretben, meg szeretnéd tekinteni:

Ezt követően, egy lábasban vajat hevítünk, beleöntjük a rizst, egy-két percig keverjük, ezt követően felöntjük a vízzel, egy kicsit magába szívja a rizs fél perc se, és utána pedig öntsük fel a tejjel. Keverjük meg és adjuk hozzá a sót, vanília aromát.

Magas lángon főzzük fel, de csak addig, amíg épphogy a tej teteje gyöngyözni kezd, időközönként keverjük meg, ez kb. 5 perc. Ezt követően, vegyük tartalékra és fedjük le, és kb. 10 percig főzzük.

Ezután keverjük meg, kapcsoljuk le a hőt, és lefedve, plusz még egy konyharuhába betekerve még pihentessük 10-15 percig a tejberizst, így a maradék tejet is magába szívja, és teljesen megpuhul a rizs.

Amíg puhul a rizs magában, addig egy tálba, verjük fel a tojás fehérjét habbá, és tegyük félre.

Ezután a 6 tojás sárgáját, cukorral keverjünk habosra egy robotgéppel. Akkor jó, amikor kivilágosodik a tojás sárgája, (kókuszcukornál lágyabb karamellás színe lesz) de úgy is megállapíthatjuk, ha megkóstoljuk, és ha nem ropog a cukor a fogunk alatt, na, ez az a pont, amikor jól kikevertük a tojássárgáját a cukorral. 🙂 Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport is és keverjük össze. Ha készen vagyunk, akkor 1 citrom héját reszeljük bele, keverjük el egy fakanállal, és tegyük félre.

Mostanra már megpuhult a tejberizs. Vegyük le a tetejét, és hagyjuk kihűlni.

Ha már kihűlt a rizs, és jól megszívta magát a tejjel, ilyenkor egy kicsikét szárazabb, ezért, adjunk hozzá még 1-1,5 bögre hideg tejet – ez a rizs állagától függ -, és jól keverjük el. – Ezáltal a rizstortánk finom, puhán kényeztető lesz, és sütés után sem fog kiszáradni. Ezt követően, keverjük hozzá a cukros tojásos masszát.

Ha mindezekkel elkészültünk, akkor óvatosan keverjük hozzá a tojáshabot. Ezután, 1 üveg leszűrt, lecsepegtetett kimagozott meggybefőttet adjunk hozzá, és ezt is óvatosan keverjük össze.

Fogjunk egy tortaformát, tegyük bele sütőpapírt, az oldalát kenjük ki kókuszzsírral, vagy vajjal. Öntsük bele a rizses masszát. Tegyük be a sütőbe és kb. 20-40 perc alatt süssük készre, akkor jó, ha szép arany barna a teteje.

Vízgőz felett a Snickerst olvasszuk fel, adjunk hozzá egy dl tejszínt, ezt követően tálalásnál locsoljuk meg a rizstorta tetejét.

Tálalásnál színes dekor cukorkával díszíthetjük.

* Tipp: A mediterrán és egészséges étrendet követőek, a Snickers csokoládé helyett: használjanak 85% étcsokoládét, gőz felett olvasszák meg egy kis tejszínnel elkeverve. Serpenyőben pirítsunk, natúr mogyorót pár perc csak, és ezzel szórjuk meg. Díszítésként a dekor cukorka helyett: vegyes gyümölccsel (málna,szeder,ribizli,áfonya) – ha szezonja van, akkor pedig friss – koronázzuk meg a rizstortát.

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »