Egy ilyen süteményre nem lehet azt mondani, hogy nem kérek belőle! Mennyeien krémes finomság! Lepj meg vele valakit! Garantált a siker! Nyűgözz le mindenkit, ilyen sütivel, nem lesz nehéz! Amióta kitaláltam ezt a receptet, és gyorsan szeretnék, valami finomat enni, akkor bizony mindig erre szavazok…:) Vendégvárónak is kiváló, hisz 35 perc alatt készen van.
Málnás-vaníliás álom pite
Hozzávalók:
1 db leves tészta light – 30% kevesebb zsírtartalom, a hagyományos leveles tésztához képest, 50 g 180 kcal – Aldi
1 csomag vaníliás pudingpor – főzős és cukormentes
0,5 l tej
1 ek tápióka liszt – vagy teljeskiörlésű tönköly fehér búzaliszt
3-3,5 ek Agave szirup
10-15 dkg fagyasztott málna
Kenéshez:
1 tojás
Tálaláshoz:
Bio Agave szirup vagy kókusz cukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.
Készítsük el a vanília pudingot. Egy lábasban, egy kis hideg tejben keverjük el a pudingport és ezt követően a maradék tejet adjuk hozzá. Főzzük fel, ha kezd egy kicsit sűrűsödni, akkor adjuk hozzá az 1 ek tápióka lisztet, vagy teljeskiörlésű fehér tönköly búza lisztet, és főzzük sűrűre.
Ha kész, kapcsoljuk le a hőt, és adjuk hozzá az Agave szirupot. Jól keverjük el, és hagyjuk kihűlni. Az állaga krémesen sűrű. Azért kell bele a sűrítőanyag, hogy szilárdabb legyen, mint amúgy a puding állaga, így nem fog elázni/szétfolyni a tésztában.
A friss leveles tésztát 5 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőszekrényből. Az alatta lévő sütőpapíron görgessük egy tepsire. Tegyük a tészta közepére a sűrű krémes vanília pudingot, tegyünk a tetejére szép sorban fagyasztott málnát.
Egy tojást verjünk fel és egy ecset segítségével a tészta szélét az egyik hosszanti oldalán kenjük meg, és a megkent oldalát felül hajtsuk egymásra, hogy összeragadjon, és a két végét is hajtsuk be.
A tetejét és az oldalát is kenjük meg vékonyan tojással. Ezt követően tegyük az előmelegített sütőbe és 25-30 perc alatt süssük meg. Ha elkészült a málnás-vaníliás piténk egy kicsit hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor locsoljuk meg Agave sziruppal, vagy kókuszcukorral.
Nyomtasd ki ezt a receptet, jól fog jönni, ha váratlan vendéged érkezik! 🙂
*Agave szirup:
A mexikói eredetű agave növény édes, ragacsos levét sok mindenhez felhasználják, hiszen ebből készül a tequila is.
Az USA déli részéről, Mexikóból, Közép-Amerikából és az Antillák szigetvilágából származik. Mexikóban egyes források szerint már 9000 éve termesztik az agavét. Ma is használnak olyan recepteket, amelyekről azt állítják, hogy azok az aztékoktól származnak. A XVII. századtól portugál és spanyol hajósoknak köszönhetően az agavé megjelent a mediterrán éghajlatú európai országokban is. Hazánkban csak az elmúlt évtizedben kapott szélesebb ismertséget. Az agavé tőlevélrózsás évelő. Levelei lándzsásak, szúrósak, különösen a hegyük tövisesen szúrós. Szárából csapolják le azt a koncentrált nedvet, amiből az agavé szirup készül. Préselés után hő kezelik, ezzel hidrolizálják a cukrot. Minél idősebb a növény, annál több nedvet ad. Ez a koncentrátum fruktózt és glükózt tartalmaz.
100 ml agavé szirupban 300 kalóriát találunk, de csak kis mennyiségre van szükség belőle, így ajánlják fogyókúrázóknak is. Glikémiás indexe 30 alatt van, így az alacsonyabb GI értékű élelmiszerek közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy lassabban szívódik fel, ezáltal nem emeli meg annyira az inzulin szintet. Íze édesebb, mint a kristálycukoré, így kevesebb is kell belőle, azonban hosszabb ideig tartó felszívódása miatt nem törnek ránk evési rohamok, ha éppen diéta alatt alkalmazzuk. Így a zsírpárnáktól is könnyebben is egészségesebben szabadulhatunk meg, mint ha mesterséges édesítőt, vagy kevés fehér cukros ételt fogyasztanánk.
Az agavé szirup vasat, kálciumot, káliumot, foszfort és magnéziumot is tartalmaz. Nem hiába, a növényi szirupok az emberi szervezet számára a legkedvezőbb édesítőszerek.
Íze is és színe is a mézhez hasonlítható. Rendkívül sokoldalúan használható édesítőszerről van szó, szirup lévén remekül oldódik. Mivel nincs kellemetlen utóíze, így italokhoz is adagolhatjuk. Hőre nem bomlik, így megőrzi édes ízét.
Készülhet vele sütemény, édesség, keksz vagy bármilyen sült és főtt étel, amibe cukrot használnánk. Tea, kávé és más reggeli italok édesítőjeként is megállja a helyét, és nincs kellemetlen utóíze. Bár kalóriatartalma közel azonos a cukoréval, de mivel másfélszer édesebb annál, így kevesebb sziruppal elérhető a kellő íz hatás.
Forrás: http://syruplife.hu/
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: