Húspogácsa egy kis extrával és egy remek szósszal! Neked is ki kell próbálnod! Finom könnyű és ropogós egészséges pogácsával egyszerűen mennyei…Olyan egyszerű, hogy bárki el tudja készíteni, és 30 perc alatt készen van…:) Csak összekevered, kiszaggatod és megsütöd! Lehet kápráztatni a pasikat, bizton el fognak ájulni a főztödtől…:)
Ropogós kefires pogácsa/marokkói pecsenyemártással és húspogácsával
Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús
Fűszerek:
2 kk marokkói fűszerkeverék – Ázsiai boltban lehet kapni
1 kk kakukkfű
½ kk őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma – átnyomva
1 csokor zöldhagyma, zöld szára – felvágva
1 tojás
1 kk friss zsálya
1 tojás
1 kk himalája só
Sütéshez:
kókuszzsír
Kefires pogácsa tészta: (8 db)
2 cup=(2*250 ml) tönköly fehér búzaliszt
2 kk sütőpor
½ kk szódabikarbóna
1 kk himalája só
6 ek kockára vágott sótlan vaj
¾ cup kefir
1/3 cup tejszín
ötbors és szecsuani bors – mozsárban összetörve
Marokkói pecsenyemártás:
2 cup tej (2*250 ml)
2 ek tönköly fehér búzaliszt
1 kk himalája só
1 kk ötbors fűszer – mozsárban összetört
2 ek vaj
50 ml tejszín
½ kk „Bami Goreng” fűszerkeverék – Ázsiai boltban lehet kapni
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.
* Katt a képre, ha nagy méretben megszeretnéd tekinteni:
A darált húst tegyük egy tálba és a fenti fűszerekkel ízesítsük, és jól keverjük el, ha kész, tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek egy kicsit az ízek.
Ezt követően állítsuk össze a pogácsa tésztáját. Egy tálba tegyük bele a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük el, és adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és morzsoljuk össze, nem kell teljesen, akkor jó, ha maradnak benne kis vaj darabkák is. Én egy műanyag lapáttal szoktam, csak úgy egy kicsit összevagdosni és megkevergetni a lisztben a vajat.
Ha összedolgoztuk a vajat nagyjából a liszttel, akkor adjuk hozzá a kefirt és a tejszínt. Gyúrjuk össze a tésztát. Kezünkkel lapítsuk ki és egy pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.
Kenjük meg a tetejét tejjel, egy ecset segítségével. Szórjuk meg mozsárban összetört borssal a tetejét és tegyük a sütőbe sülni. 450 fokon 12-14 perc alatt megsütjük. Nekem a gázsütőn (hagyományos) 23 perc kellett közepes tartalékon.
Amíg sül a friss pogácsánk, addig készítsük el a mártást. Egy lábasba tegyük fel a tejet melegíteni, akkor jó, amikor gyöngyözik a tej teteje. Ne forraljuk fel.
Egy másik serpenyőbe tegyük a vajat, várjuk, meg amíg felolvad, tegyük hozzá a lisztet, és egy pár percig főzzük együtt. Nem kell világosbarnára készíteni, mint a rántást, csak olyan halvány színe legyen a lisztnek.
Ha kész, öntsük hozzá a meleg tejet, keverjük el egy habverővel simára, és főzzük össze, akkor jó, amikor a liszt megfőtt kb. 3-5 perc. Ízesítsük a mártást a fenti fűszerekkel. És adjuk hozzá a tejszínt. Ha elkészültünk, tegyük félre.
Vegyünk elő egy serpenyőt, kókuszzsírt hevítsük benne, és a fűszeres darált húsból, golyókat formázzunk, majd lapítsuk el, és a közepébe egy kis mélyedést alakítsunk ki, így nem púposodik fel sütésnél. Tegyük a forró kókuszzsírba és süssük ki a húspogácsákat.
Ha kisültek a húspogácsák a maradék marokkói pecsenye léből tegyünk a mártásunkhoz 1-3 ek és jól keverjük el.
Ha elkészültünk állítsuk össze a vacsoránkat, vagy akár ebédünket. Vágjuk félbe a megsült pogácsákat, tegyük bele a húspogácsákat, öntözzük meg a marokkói fűszeres pecsenye mártással.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: