Népszerű-egyszerű-egészséges és finom…

A focaccia egy hagyományos és egyszerű olasz kenyér, amit talán már évszázadok óta készítenek, az olasz mammák. Az egyszerűsége az elkészítésben rejlik, nem kell például napokig keleszteni és hasonlók. Nemzetközi ismertsége az olasz konyhában, rendkívüli. A focaccia készítése rendkívül egyszerű, otthon is bárki összedobhatja, a mai felgyorsult világban kétségtelen előny, nagyon sok más kenyérrel szemben. Fogyaszthatod, akár rusztikusan darabokra törve, akár szeletelve, a focaccia tökéletes kísérője bármilyen ételnek, de így ízesítve, ahogy elkészítettem, magában is kiváló. Ha egészséges kenyérre vágysz, ne a boltit válaszd, hanem bátran készítsd el magad… az alábbi receptem alapján, mert megéri és isteni finom… 🙂

Teljeskiörlésű prosciutto sonkás/camambertes Focaccia bazsalikommal & napon szárított paradicsommal

Hozzávalók:


250 ml (1 cup) teljeskiörlésű tönköly búzaliszt

250 ml (cup) bio tönköly fehérliszt – (* Tipp: 1 cup 250 ml = 6 púpos ek liszt)

25 g élesztő

két csipet kókuszcukor

2 dl langyos tej

1/2 kk himalája só

3 ek extra szűz olíva olaj

Ízesítés:

prosciutto sonka

napon szárított paradicsom

camembert

bazsalikom

egy csipet nagyszemű himalája/vagy tengeri só – majd tészta aljára

ötbors fűszer/durvára törve mozsárban – majd a tészta tetejére

*Tipp:

ha keltésztát készítünk, minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, mielőtt hozzáfogunk az elkészítéséhez.

Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk bele 2 dl langyos tejbe, majd a cukor hozzáadása után, keverjük össze a kezünkkel, hogy jól elolvadjon benne az alapanyag, és hagyjuk 15 percig pihenni.

A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a felfuttatott élesztőt, extra szűz olívaolajat, és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát, kb. 3 perc. Szép sima tésztánk lesz. Ezt követően, tegyük egy tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük duplájára, kb. 30 perc.

– Én be szoktam kapcsolni a sütőt, mielőtt elkezdem összeállítani a tésztát, így melegebb van, amire a kelesztéshez érek. A sütő eléje teszek egy széket és arra teszem a tálban lévő letakart tésztát, így az időt megspórolva, csak 15 perc a kelesztés -.

Egy tepsibe öntsünk egy kicsi olíva olajat és nagyobb szemű sóval egy picit sózzuk meg. Ezt követően tegyük bele a tésztát és igazgassuk el a tepsi formájára a kezünkkel, és még 15 percig kelesztjük.

Ha letelt az idő, a tetejébe nyomkodjunk bele a fele részbe: az apró csíkokra vágott prosciutto sonkát, aszalt paradicsomot, bazsalikomot.

A  másik felére: apró kockára vágott camembert, aszalt paradicsomot, bazsalikomot, egy pici csipet nagy szemű sóval sózzuk, egy csipet borssal, borsozzuk, és szórjuk meg friss bazsalikommal.

Ezt követően, meglocsoljuk olíva olajjal, – vagy a olíva olajban lévő szárított paradicsom olajával -, a tészta tetejét, és előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Gázfokozat: előmelegített sütő nagy lángon, mielőtt betennénk, 10 perccel előtte tartalékra vesszük, és ilyen hőfokon süssük meg a focacciát.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »