Egy finom reggelihez, egészséges házi ropogós kifli, egy finom tejes kávéval, ezzel aztán, igazán jó kezdeni a napot. Egyszerű elkészíteni, és nagyon finom… Én kevert lisztből alakítottam ki a csodás kifliket, így minden vitamin a szervezetünkbe kerül. Ezt bizony, nem szabad kihagyni, próbáljátok ki, mert megéri…:) ilyen egészséges kifliket, a boltban nem kaptok, csak ha ti készítitek el…
Hozzávalók:
250 ml (1 Cup) tönköly fehér búzaliszt
250 ml (1 Cup) kevert liszt:
(azaz 2 ek teljeskiörlésű tönköly búzaliszt, 2 ek kókuszliszt, 2 ek bio tönköly fehérliszt = (1 Cup) 250 ml = 6 púpos ek liszt).
25 g élesztő
1 tojás
1 kk kókuszcukor
2 dl langyos tej
1 kk himalája só
2 ek olvasztott kókuszzsír
Töltelékhez:
70 g összetört pirított tökmag – kb. egy maréknyi –
tökmagolaj
Tetejére:
1 tojás +1 ek víz
tökmag
*Tipp:
ha keltésztát készítünk, minden alapanyagnak szoba hőmérsékletűnek kell lennie, mielőtt hozzáfogunk az elkészítéséhez.
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele 2 dl langyos tejbe, majd a cukor hozzáadása után, keverjük össze a kezünkkel, hogy jól elolvadjon benne az alapanyag, és hagyjuk 15 percig pihenni.
*Katt a képre, ha nagy méretben szeretnéd megtekinteni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a tojást, a sót, a felfuttatott élesztőt és 2 ek olvasztott kókuszzsírt, és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát kb. 3 perc. Szép sima tésztánk lesz. Ezt követően, tegyük egy tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük duplájára kb. 30 perc.
Én be szoktam kapcsolni a sütőt, mielőtt elkezdem összeállítani a tésztát, így melegebb van, amire a kelesztéshez érek. A sütő eléje teszek egy széket és arra teszem a tálban lévő letakart tésztát, így az időt megspórolva, csak 15 perc a kelesztés.
Közben a tökmagot pirítsuk meg egy teflon serpenyőbe, ha kész, öntsük ki egy tányérba, és hagyjuk kihűlni. Tipp: ez fontos, momentum, hogy kiöntsük a serpenyőből, mivel hiába vesszük le a gázról, attól még tovább pirul a forró serpenyőbe, és akár el is éghetnek a magok, és persze, hogy így nehezebben is hűl ki. Ha kihűlt, apró darabokra vágjuk össze, egy éles késsel.
A kelt tésztát, nyújtsuk ki kör alakúra, nem kell túl vékonyra, majd vágjunk 8 cikket. Egyenként nyújtsuk ki kb. 3 mm vékonyra, kenjük meg vékonyan tökmagolajjal, szórjuk rá az összetört pirított tökmagot, majd tekerjük fel úgy, hogy a csücskét húzzuk közben, így lesz jó réteges.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesszük kb. 15-20 perc alatt.
A tetejét kenjük meg a 2 ek vízben elkevert tojással és tegyünk a közepére/tetejére pár szem tökmagot, ami nincs megpirítva. Előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 17-20 perc alatt készre sütjük. Ezt követően, hagyjuk kihűlni és utána már ehetjük is.
Kínálhatjuk bármivel, ami van otthon, amit szeretnénk reggelizni, vagy akár vacsorázni. Én olasz vajjal, lazac szeletekkel, kék sajttal, paradicsommal (napon szárítottal is) tálaltam.
*Tipp: Ha este begyúrjuk a tésztát, kelesztjük, formázás után, tálcán szorosan lefóliázva egy éjszakára hűtőbe tesszük a kifliket.
Így reggel csak kivesszük a hűtőből, amíg a sütő felmelegszik, hagyjuk életre kelni, és mehet minden a fent leírtak szerint. Reggel, fél óra alatt, frissen sült kiflit tálalhatunk magunknak, családunknak.
Jó étvágyat!
Klarissza