Kívánatos afrikai ördög pipi…

Ha élvezed a pikáns, és a kicsit csípőset, akkor ezt bizony ki kell próbálnod, mert a végeredmény mégis minden túlzás nélkül, elkápráztató ízorgia. A recept nevét nehezebb *értelmezni, mint magát, ezt a finom fogást elkészíteni… Hogy mit is jelent a piri-piri? megtudhatod a recept végén…🙂

Piri-piri csirke-rozmaringos burgonyával

Hozzávalók:


6-8 db csirkecomb alsó-felső egybe/vagy egy egész csirke

himalája só – ízlés szerint

ötbors fűszer – mozsárban összetörve – ízlés szerint

Pác:

1 nagy chili paprika

2 cm gyömbér – reszelve

25 ml fehérborecet

1 ek oregánó

50 ml olíva olaj

3 ek piri-piri szósz – Lidl is lehet kapni

3 ek szójaszósz

1 lime leve és reszelt héja vagy citrom

1 tk kókuszcukor

1 kk füstölt pirospaprika – én kalocsai pirospaprikát használtam

Körethez:

1 kg krumpli

2 fej lilahagyma vagy vöröshagyma

2 db zöldpaprika

4 gerezd fokhagyma

1 marék kakukkfűág

4-5 szál rozmaringág

kókuszzsír vagy olívaolaj

Elkészítés:

A csirkétsózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, kókuszzsírt felforrósítunk, a csirkéket bőrével lefelé belefektetjük. Előpirítjuk az egyik, majd a másik oldalt, alaposan. Ha kész, tegyük félre.

*Katt a képre, ha nagyméretben meg szeretnéd tekinteni:

Készítsük el a pác keveréket: a fenti hozzávalókat, egy mozsárban vagy darálóban keverjük össze.

Ha elkészültük, mossuk meg jól a krumplit és vágjuk negyedekbe, a lilahagymát is, nem kell megpucolni. A zöldpaprikát viszont vastagabb karikára vágjuk.

Vegyünk elő egy tepsit, tegyük bele a csirkecombokat. Tegyük köréje a krumplit, a lilahagymát, szórjuk meg fokhagyma gerezdekkel – ezt sem kell megpucolni -. Fűszerezzük friss kakukkfűvel, rozmaringgal. Sózzuk, borsozzuk.

Előmelegített sütőbe tegyük be, alufóliával letakarva, kb. 30 percre.

Ha letelt az idő, akkor a pác keverék háromnegyed részét tegyük a csirkére, és süssük tovább még kb. 10-15 percig.

A maradék ¼ páchoz tegyünk egy kis vízet, keverjük el, és forraljuk fel, ezt a finom mártás kínáljuk tálalásnál az ínycsiklandozó, sült piri -piri csirkéhez, és a rozmaringos krumplihoz.

Díszíthetjük rozmaringgal.

*A piri-piri kisméretű, erős csilipaprika, nevezik afrikai ördögnek is, mivel Afrikából hozták be a portugálok. Maga a piri-piri kifejezés a szuahéli nyelvből ered, a portugálok a mai napig ezt használják.

Frango Piri-Piri, Angola, Mozambik és Dél-Afrika: A csirke részeit csili paprikás pácban marinálják, majd megsütik vagy grillezik. Az afrikai ördög, a piri-piri paprika képezi a pác alapját. A csípős paprikás pácban készült húsok az angolai, mozambiki és kongói konyhában igen gyakoriak. A paprikát egyébként peri-peri, peli-peili, pili-pili néven is ismerik Afrika-szerte. Forrás: www.deluxe.hu

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »