Ha élvezed a pikáns, és a kicsit csípőset, akkor ezt bizony ki kell próbálnod, mert a végeredmény mégis minden túlzás nélkül, elkápráztató ízorgia. A recept nevét nehezebb *értelmezni, mint magát, ezt a finom fogást elkészíteni… Hogy mit is jelent a piri-piri? megtudhatod a recept végén…🙂
Hozzávalók:
6-8 db csirkecomb alsó-felső egybe/vagy egy egész csirke
himalája só – ízlés szerint
ötbors fűszer – mozsárban összetörve – ízlés szerint
Pác:
1 nagy chili paprika
2 cm gyömbér – reszelve
25 ml fehérborecet
1 ek oregánó
50 ml olíva olaj
3 ek piri-piri szósz – Lidl is lehet kapni
3 ek szójaszósz
1 lime leve és reszelt héja vagy citrom
1 tk kókuszcukor
1 kk füstölt pirospaprika – én kalocsai pirospaprikát használtam
Körethez:
1 kg krumpli
2 fej lilahagyma vagy vöröshagyma
2 db zöldpaprika
4 gerezd fokhagyma
1 marék kakukkfűág
4-5 szál rozmaringág
kókuszzsír vagy olívaolaj
Elkészítés:
A csirkétsózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben, kókuszzsírt felforrósítunk, a csirkéket bőrével lefelé belefektetjük. Előpirítjuk az egyik, majd a másik oldalt, alaposan. Ha kész, tegyük félre.
*Katt a képre, ha nagyméretben meg szeretnéd tekinteni:
Készítsük el a pác keveréket: a fenti hozzávalókat, egy mozsárban vagy darálóban keverjük össze.
Ha elkészültük, mossuk meg jól a krumplit és vágjuk negyedekbe, a lilahagymát is, nem kell megpucolni. A zöldpaprikát viszont vastagabb karikára vágjuk.
Vegyünk elő egy tepsit, tegyük bele a csirkecombokat. Tegyük köréje a krumplit, a lilahagymát, szórjuk meg fokhagyma gerezdekkel – ezt sem kell megpucolni -. Fűszerezzük friss kakukkfűvel, rozmaringgal. Sózzuk, borsozzuk.
Előmelegített sütőbe tegyük be, alufóliával letakarva, kb. 30 percre.
Ha letelt az idő, akkor a pác keverék háromnegyed részét tegyük a csirkére, és süssük tovább még kb. 10-15 percig.
A maradék ¼ páchoz tegyünk egy kis vízet, keverjük el, és forraljuk fel, ezt a finom mártás kínáljuk tálalásnál az ínycsiklandozó, sült piri -piri csirkéhez, és a rozmaringos krumplihoz.
Díszíthetjük rozmaringgal.
*A piri-piri kisméretű, erős csilipaprika, nevezik afrikai ördögnek is, mivel Afrikából hozták be a portugálok. Maga a piri-piri kifejezés a szuahéli nyelvből ered, a portugálok a mai napig ezt használják.
Frango Piri-Piri, Angola, Mozambik és Dél-Afrika: A csirke részeit csili paprikás pácban marinálják, majd megsütik vagy grillezik. Az afrikai ördög, a piri-piri paprika képezi a pác alapját. A csípős paprikás pácban készült húsok az angolai, mozambiki és kongói konyhában igen gyakoriak. A paprikát egyébként peri-peri, peli-peili, pili-pili néven is ismerik Afrika-szerte. Forrás: www.deluxe.hu
Jó étvágyat!
Klarissza