Ez egy pazar étel, hihetetlen élményekkel. Aki imádja a húst és főképp a csirkét, az ettől a finom vacsorától, de akár ebédre is kiváló választás, el lesz ragadtatva, egyszerű, isteni finom, és ellenállhatatlan. És persze, hogy egészséges…Kell ennél több? Gyerünk, próbáljátok ki… A csalódás kizárt…🙂
Hozzávalók:
2 db csirkecomb alsó-felső
himalája só – ízlés szerint
Fűszerek – Pác:
1 közepes vöröshagyma
2 db chili kimagozva, – aki nem szereti a csípőset – én ¼ chilit nem magoztam ki, így pikáns lett, és nem erős
1,5 ek gyömbér
1 db nagy fokhagyma gerezd
1 tk friss kakukkfű – vagy szárított
1 ek szójaszósz
½ csokor petrezselyem
1 ág friss rozmaring
4 ek olívaolaj
5 szem szegfűbors
1 kk ötbors durvára darát fűszer
1 kk őrölt babérlevél
1 lime lé
Chili mártás:
½ pohár tejfel
4 ek chili szósz
Saláta:
jégsaláta – apró csíkokra vágva
vékony csíkokra vágott káposzta, sárgarépa – zacskóba lehet kapni a Sparban: 199,-Ft
paradicsom – negyedekbe vékonyra vágva
Tökmagos wellness lepény kenyér
Hozzávalók:
250 g teljeskiörlésű rozsliszt
100 g zabpehely liszt
150 g BIO tönköly fehérliszt
½ csomag sütőpor
1 tk só
500 g natúr görög joghurt
tökmag – serpenyőben pirítva, apróra vágva
( ha nincs otthon zabpehely liszt, akkor 250 g tönköly fehérlisztet használjatok, de minden liszt a Sparban is kapható)
Elkészítés:
A fenti pác fűszer hozzávalókat egy mozsárban tesszük és összetörjük. Ha nincs, mozsár egy darálóba tegyük és őröljük meg.
Ha készen vagyunk, a fűszerek összeállításával, akkor a megmosott csirke combokat, melyet bevagdostunk több helyen, 3-4 helyen, sózzuk egy picit, és az összekevert fűszerpáccal dörzsöljük be.
A bevagdosott részhez is jól nyomkodjuk be a pácot, hagyjuk állni egy fél órát, vagy akár egy éjszakát is. – Most én is csak 30 percig pácoltam, mert hirtelen kellett a vacsora, nem előre tervezett volt, és gyorsan rögtönöztem ezt a nagyon finom, mennyei vacsorát… –
Tegyük egy tepsibe, tegyünk rá kókuszzsírt, fedjük le alufóliával, és 200 fokon 30 percig süssük, ezt követően fólia nélkül még 15 percig ropogósra süssük a csirkét.
Akkor jó a sült csirke, amikor leválik a csontról a hús. Grillsütőben, vagy kerti faszenes grillen is kisüthetjük. A megsült csirkét villával szétszedjük a húst szálaira, úgymond lefejtjük a csontról, és tegyük félre.
Amíg sül a csirkénk, készítsük el a lepénykenyerünket.
Wellness tökmagos lepénykenyér elkészítése:
A lisztet és a sütőport tegyük egy tálba, keverjünk hozzá a sót, majd a joghurtot. Keverjük össze a tálba, majd amikor összeállt, egy gombóccá, akkor deszkán gyúrjuk, át egy pár perc alatt készen van, ha kell, adjunk hozzá még lisztet, – ez mindig a joghurt állagától függ -.
Osszuk a tésztát négyfelé és nyújtsuk ki lisztezett deszkán nem túl vékonyra, kb. félujjnyi vastagságúra,ha szükséges lisztezzük. Végül nyomkodjuk/nyújtsuk bele az apróra vágott, pirított tökmagot. – Ha nem tudunk szép köröket nyújtani, nem gond, vegyünk elő egy kisebb tányért, tegyük rá a kinyújtott tésztára, és vágjuk körbe. –
Forró teflon serpenyőt vékonyan épphogy, kenjük meg olvasztott kókuszzsírral, – most azért kell vékonyan megkenni a serpenyőt, hogy könnyen feltudjuk, tekerni – tegyünk rá egy kinyújtott tésztát és kb. 2-3 percig süssük mindkét oldalát. Akkor jó, amikor elkezd arany barnára pirulni. Ideális esetben szépen felemelkedik, felhólyagosodik, nyugodtan lenyomkodhatjuk.
A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával addig, amíg felszolgáljuk.
Ezt követően a kisütött lepénykenyeret, kenjük meg a chili mártással, töltsük meg a hússal, vágjunk rá vékony jégsalátát, tekerjük fel, vágjuk félbe és máris kínálhatjuk a finom és mennyei vacsorát, vagy ebédet. 🙂
Jó étvágyat!
Klarissza