Klarissza Blogja

Lepénykenyerem varázslata…

Ez nem mindennapi és még egészséges is. Ki kísérleteztem a különböző ízesítésű lepénykenyeret, egészséges liszt fajtákból, egyszerűen isteni finom lett. Ajánlom mindenki figyelmébe, aki szeretné élvezni az egészséges étrendet. Így aztán tényleg, nem unalmas az étkezés…🙂 Mindennel együtt 30 perc alatt készen van, reggelire, vacsorára, akár tízóraira, uzsonnára is fogyasztható…

olívás-zöldséges-magos-gorgonzola kéksajtos – rozmaringos és banános lepénykenyér8Klarissz lepény kenyere – különböző ízesítéssel: (olívás/zöldséges/magos/gorgonzola kéksajtos – rozmaringos és banános
Hozzávalók:
Lepénykenyérhez: 6 db-hoz
250 ml (1 Cup) teljeskiörlésű liszt
250 ml (1 Cup) bio tönköly fehér liszt
1×125 ml (1/2 Cup) zabpehely liszt
és + még egyszer 125 ml, de annak csak a fele
a másik felét a 125 ml zabpehely lisztnek azt is felveszi, de már csak a lisztezésnél adjuk hozzá, nem a bekeverésnél…** + ha még fog kelleni lisztezés, akkor a tönköly fehér lisztet használjuk, nekem kellett hozzá használni…
1 sütőpor
½ tk himalája só
440 g natúr görög joghurt

Az ízesítéséhez:
½ maréknyi zöldséges – (káposzta-sárgarépa apró csíkokra vágott) – Sparban lehet kapni, zacskós és előrefelvágottan –
¼ banán
1 maréknyi tökmag-napraforgómag vegyesen – pirítva
2 szelet gorgonzola kéksajt – apró kockára vágva – kapható: Lidl, Aldi
rozmaring levélkék
5 db olíva – apróra vágva

Elkészítés:
A liszteteket és a sütőport tegyük egy tálba, keverjünk hozzá a sót, majd a joghurtot. Keverjük össze egy fakanállal, majd kiborítva egy deszkára, gyúrjuk át, ameddig össze nem áll, a tészta lisztezéséhez, használjunk tönköly fehér lisztet.

olívás-zöldséges-magos-gorgonzola kéksajtos – rozmaringos és banános lepénykenyér2

Osszuk a tésztát hatfelé, és ízesítsük.

”’ Ha a fázis fotókat nagy méretben, szeretnéd megtekinteni, katt a képre:

lepénykenyér különböző ízesítéssel - előkészítés1lepénykenyér különböző ízesítéssel - előkészítés2lepénykenyér különböző ízesítéssel - előkészítés3lepénykenyér különböző ízesítéssel - előkészítés4

lepénykenyér különböző ízesítéssel - előkészítés5lepénykenyér különböző ízesítéssel - előkészítés6lepénykenyér különböző ízesítéssel - előkészítés7lepénykenyér különböző ízesítéssel - előkészítés8

Egy marék tökmag-napraforgó magot pirítsunk meg egy száraz serpenyőbe. – Én imádom a magosat, így egyből két lepény kenyér alapból magos lett -.

Ha kihűlt egy kicsit a pirított magkeverék, vágjuk fel egy késsel, darabokra, és hempergessük bele a lepény kenyér gombócunkat, és egy kicsit gyúrjuk át. Ha kívánja, a tészta lisztezzük, tönköly fehér liszttel.

olívás-zöldséges-magos-gorgonzola kéksajtos – rozmaringos és banános lepénykenyér8

A következő lepény gombockák, kéksajtos lesz, így vágjuk fel apróbb kockára a kéksajtot, és gyúrjuk bele a tésztába.

Ha készen vagyunk, készítsük el a zöldségeset, apró csíkokra vágott kisebb maréknyi sárgarépa és káposzta csíkokat szintén gyúrjuk bele a másik kenyér gombócunkba. Ha elkészültünk, ezt is tegyük félre.

olívás-zöldséges-magos-gorgonzola kéksajtos – rozmaringos és banános lepénykenyér3

És akkor jöjjön a banános, egy negyed banánt vágjunk fel apró kockára, és ezt is gyúrjuk bele a lepény tésztájába. Isteni finom lesz, ha kisül és gyümölcs dzsemmel fogyasztva szinte elkápráztat.

olívás-zöldséges-magos-gorgonzola kéksajtos – rozmaringos és banános lepénykenyér10

És az utolsó az olívás. Az olíva bogyót csepegtessük le és egy papírszalvétával itassuk le róla a felesleges folyadékot. Ezt követően, vágjuk apró darabokra, és gyúrjuk bele a lepény kenyerünk tésztájába.

olívás-zöldséges-magos-gorgonzola kéksajtos – rozmaringos és banános lepénykenyér12

Ha elkészültünk, nyújtsuk ki lisztezett deszkán nem túl vékonyra, kb. félujjnyi vastagságúra,ha szükséges lisztezzük, de akár a kezünkkel is kilapíthatjuk kör alakúra, ha nincsen nyújtófánk.

Forró teflon serpenyőbe, tegyünk rá egy kinyújtott tésztát és kb. 2-3 percig süssük mindkét oldalát. Akkor jó, amikor elkezd arany barnára pirulni. A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával addig, amíg kisütjük a többi kenyerünket is. A kéksajtosnál, amikor elkezdjük sütni, akkor a felső réteget, ami még nem sül, szórjuk meg rozmaring levélkékkel, és majd úgy fordítsuk meg.

lepénykenyér különböző ízesítéssel - előkészítés9lepénykenyér különböző ízesítéssel - előkészítés10lepénykenyér különböző ízesítéssel - előkészítés11lepénykenyér különböző ízesítéssel - előkészítés12

Ha elkészültünk bármit fogyaszthatunk melléje, a banános, mivel édes, ideális hozzá a gyümölcs dzsem, lekvár. Így most, én is ezt tálaltam hozzá.

olívás-zöldséges-magos-gorgonzola kéksajtos – rozmaringos és banános lepénykenyér6

*Folytatás a következő bejegyzésemben, megmutatom, hogy milyen finom és ízletes, egyszerű mediterrán reggelit varázsolhatunk a családnak a kisütött kenyerünkkel.

** Infó: Mivel a zabliszt vizes keveréke önmagában erősen ragad, illetve nyálkás, csúszós. Ez a tulajdonsága azonban a gyomorban előnyösen hasznosul, mivel a nyálkaképző hatás a gyomorfalat védi. Figyelembe kell venni, hogy a zab önmagában sikérmentes, ezért a pékárukat ki kell egészíteni egyéb sikértartalmú lisztekkel. Így ezért kell több liszt, hiszen a joghurt is vizes állagú.

A lisztekről az alábbi blog bejegyzésemnél olvashattok:
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/08/19/melyiket-valasszam-egy-szem-buza/

Jó sütögetés és jó egészséget!
Klarissza

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!