Az Olaszországi Marche tartományból származik, ez a régi recept. A végeredmény miatt nagyon megéri elkészíteni, igaz egy picuri ügyességet igényel az elkészítése, de így is 30 perc alatt készen van. Igazi délutáni nassolnivaló, de akár vacsorára is fogyaszthatjuk, vagy ami még jobb, előételként/vendégváróként is kínálhatjuk, és bizony, hogy egészséges is… Érdemes kipróbálni…:)
Hozzávalók:
10 dkg nagyobb magozott olívabogyó – én kimérve szoktam venni
10 dkg szardellával töltött olívabogyó
5 dkg gorgonzola kéksajt
Bundázáshoz:
kukoricaliszt
tojás
egy csipet himalája só
panko zsemlemorzsa
Sütéshez:
kókuszzsír
Díszítés:
szőlő
gorgonzola kéksajt
bazsalikom
Elkészítés:
Az olívákat egy fél órára áztassuk vízbe, így veszítenek a sós ízükből.
Ha letelt az idő, akkor a vízet szűrjük le és itassuk le róla a felesleget.
A szardellás olíva bogyókkal most nem foglalkozunk, azokat már lehet panírozni majd.
A kéksajtot vágjuk fel apró kockákra.
Ezt követően a magozott olívabogyókat egy éles kés hegyével vágjuk be felülről kezdve spirál alakúra, de úgy hogy ne vágjuk végig.
Ha készen vagyunk, vegyünk egy kiskanál végét, én pld. egy jégkrém pálcikát használtam, és óvatosan megtöltöttem az olívákat sajttal.
Ha elkészültünk, akkor a szokásos módon, liszt, felvert tojás és zsemlemorzsába megforgatjuk az összes olíva bogyót – a szardellásat is – és egy serpenyőbe jól felforrósított kókuszzsírban, hirtelen kisütjük. –
Az olaj hőfokát egy darabka zsemlemorzsát beledobva ellenőrizhetjük. Ha buborékolva azonnal a felszínre jön és pirulni kezd, az olaj megfelelő hőmérsékletű -.
Az olívákat kisebb adagokban süssük ki. Amikor mindegyiken ropogós, aranyszínű kéreg képződött, szűrőkanállal szedjük ki őket az olajból. Helyezzük őket papírtörlőre lecsepegni. Forrón tálaljuk. Ha kókuszzsírban sütjük, akkor nem is kell lecsepegtetni. 🙂
Kínálásnál szőlővel és még plusz sajt kocka darabkákkal kínáljuk. Díszítjük bazsalikommal.
Jó étvágyat!
Klarissza