Születésnapi bulinkra, akartam még egy kis különlegességet a többi fogáshoz is, – amiből vihetnek a családtagok is – így az inspirációt Gordon Ramsay adta, igaz egy picit átalakítottam, de szuper finom lett, isteni pikáns, szószos, különleges íz kombinációs egytál ételt kreáltam. Érdemes kipróbálni… „TUTI” mind a 10 ujjadat megnyalod utána, egyszerű és gyorsan elkészíthető… 🙂
Hozzávalók:
A curry pasztához:
6 nagy gerezd durvára vágott fokhagyma
4 kimagozott, durvára vágott chili paprika – sárga – piros színű
1 lime reszelt héja és leve
5 cm hosszú reszelt friss gyömbér
4 db felaprított zöldhagyma
1 kk őrölt kurkuma
1 ek tökmagolaj
5 ek extra szűz oliva olaj
1 kk himalája só
A curry-hez:
1 kg csirke apróhús
2 ek olvasztott kókuszzsír
2 vékony karikára vágott hagyma
Fűszerek:
½ tk himalája só
1 kk ötbors fűszerkeverék – frissen mozsárban őrölt
1 db citrom reszelt héja
½ rúd fahéj
2 db csillagánizs
½ kk őrölt koriander
1 db csirke leveskocka
2 kk kókuszcukor
2 ek szójaszósz
1 kk curry
250 ml kókusztej
250 ml tejszín
2 ek görög natúr joghurt
víz
maréknyi durvára vágott petrezselyem
Köret:
Mexikói zöldséges bulgur elkészítését, az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatjátok:
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/08/09/mert-annyira-jo/
További infót, érdekességet a bulgurról még itt találtok:
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2013/12/02/ez-egy-aprocska-izbolygo/
Elkészítés:
Először elkészítjük a curry pasztát. A hozzávalókat turmix gépbe rakjuk és alaposan össze turmixszoljuk.
A csirkét falatnyi darabokra vágjuk.
Egy lábasban kókuszzsírt hevítünk és belerakjuk a curry pasztát, és addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd. Hozzáadjuk a hagymát, megpároljuk, majd hozzáadjuk a csirkét ehhez a fűszeres alaphoz, egy kicsit összepirítjuk.
A petrezselyem kivételével minden „fűszerek hozzávalót” belekeverünk, és kicsit megint pirítjuk egy pár percig. Ezt követően, felöntjük kókusztejjel, tejszínnel és hozzáadjuk a joghurtot, és annyi vízet amíg épp, hogy ellepi és készre főzzük.
Amikor már majdnem készen van, megpuhult a hús, akkor hozzáadjuk a petrezselymet és teljesen készre pároljuk a csirkét.
Tálalásnál “mexikói zöldséges bulgurral” kínáljuk, díszítjük petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Klarissza