Valami, ami annyira jó, hogy megéri róla “áradozni”…

Szeretem a ropogós és a puha találkozását… Ez egy tipikus híres olasz süti „Diplomatico”, melyet Olaszországban kóstoltam. Nagyon ízlett, viszont én most egy kicsit átalakítottam, egészségesebb változatra, hogy büntetlenül élvezhessük ezt a finomságot is… Szívből ajánlom mindenkinek, diétázóknak, fogyókúrázóknak is „tuti” megéri kipróbálni… Mert az egészség mindenkié… 🙂

Klarissz „Diplomatico” olasz wellness krémes egészségesen

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 kk kókuszcukor

Piskótához:

3 tojás

2 ek BIO teljeskiörlésű búzaliszt

1 ek kókuszliszt

3 ek kókuszcukor

1 mk sütőpor

1 kis pici csipet himalája só

Krémhez:

1 csomag vaníliás pudingpor – főzős és cukormentes legyen

fél liter tej

2 ek kókuszcukor

„ST. Dalfour France” vörös és kék áfonyadzsem – hozzáadott cukrot nem tartalmazz – Sparban kapható

Elkészítés:

Piskótatészta:

0. Melegítsük elő a sütőt.

1. A tojások sárgáját, a fehérjétől különválasztjuk.

2. A fehérjét kemény habbá verjük, és közben bele teszünk egy leheletnyi csipet sót.

3. A tojások sárgáját kikeverjük a kókusz cukorral, krémes állagúra. A kókuszcukortól, olyan lágy karamell színe lesz.

4. A teljeskiörlésű búzalisztet, a kókuszlisztet és a sütőport egy tálba összekeverjük.

5. A tojás sárgás keverékbe 1 ek felvert tojásfehérje habot teszünk. És egy műanyag lapáttal, vagy fakanállal elkeverjük, óvatosan, hogy olyan laza legyen a tészta.

6. Ezt követően a többi tojásfehérje habot beletesszük a tojás sárgája masszába, két részletben, és szintén lazán, határozott mozdulatokkal, de óvatosan elkeverjük, vigyázzunk, hogy ne törjön össze a hab.

7. Kanalanként fokozatosan hozzáadjuk a tojásos habhoz a sütőporos lisztet, és óvatosan összedolgozzuk, úgy hogy ne törjön össze. Laza és habos marad a tészta massza, akkor is, amikor a lisztet belekeverjük.

8. Egy kis tepsibe tegyünk az aljára sütőpapírt és öntsük bele a masszát.

9. Tegyük az előmelegített sütőbe 180 fokon, és 17 percig süssük. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Mivel vékony tésztát kapunk, ebből a mennyiségből, ezért nekem a gázsütőmön 17 perc kellett.

*Fontos a fenti sorrendet betartani a piskótatészta készítésnél, mert így könnyű és laza lesz a piskótánk és 3 nap múlva is friss marad, nem szárad ki.

Közben elkészítjük a krémet. A vanília pudingot a tejjel elkészítjük, sűrűre felfőzzük, ha kész, akkor 2 ek kókuszcukorral ízesítjük, finom enyhén vaníliás-karamellás íze lesz. Ha langyosra hűlt, akkor tegyük be a hűtőbe.

A leveles tésztát kitekerjük, és kisebb téglalap alapúra vágjuk, megszurkáljuk, alaposan egy villával a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megszórjuk kókuszcukorral és a már amúgy is előmelegített sütőben, kb. 10-17 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni mindkét tésztát.

Amikor mindennel készen vagyunk, akkor állítsuk össze a krémest. A megsült piskótatésztából, olyan téglalapúra vágjuk ki darabokat, mint a leveles tészta formája. Csak egyszerűen ráhelyezzük a leveles tészta megsült darabokat, és körbevágjuk a piskótát.

Egy leveles tésztalapot megkenünk a kihűlt krém felével, rátesszük a piskótát, ezt vörös és kék áfonyadzsemmel megkenjük, ez egy kis színt visz, az amúgy sárgás színekben pompázó süteménybe.

Ezt követően, maradék krémet kenünk a dzsemre, és rátesszük a másik leveles tésztát.

A tetejét vékonyan megkenjük ismét krémmel.

Ha elkészültünk, kínálásnál megszórjuk a tetejét kókuszcukorral, díszítjük egy kis vörös és kék áfonyadzsem dzsemmel, és már készen is vagyunk. Én mindig egy kicsit túlspirázom, imádom, ha jó krémes…:) Nem tart sokáig elkészíteni, mindennel együtt max. 1 óra.

Jó étvágyat, jó egészséget!

Klarissza

Az eredeti olasz receptet, itt találjátok:

http://fragolelimone.com/2011/02/sfoglia-crema-biscotto-savoiardo-crema.html

Címkék: , , , , , ,
Tovább a blogra »