Szeretem a ropogós és a puha találkozását… Ez egy tipikus híres olasz süti „Diplomatico”, melyet Olaszországban kóstoltam. Nagyon ízlett, viszont én most egy kicsit átalakítottam, egészségesebb változatra, hogy büntetlenül élvezhessük ezt a finomságot is… Szívből ajánlom mindenkinek, diétázóknak, fogyókúrázóknak is „tuti” megéri kipróbálni… Mert az egészség mindenkié… 🙂
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 kk kókuszcukor
Piskótához:
3 tojás
2 ek BIO teljeskiörlésű búzaliszt
1 ek kókuszliszt
3 ek kókuszcukor
1 mk sütőpor
1 kis pici csipet himalája só
Krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor – főzős és cukormentes legyen
fél liter tej
2 ek kókuszcukor
„ST. Dalfour France” vörös és kék áfonyadzsem – hozzáadott cukrot nem tartalmazz – Sparban kapható
Elkészítés:
Piskótatészta:
0. Melegítsük elő a sütőt.
1. A tojások sárgáját, a fehérjétől különválasztjuk.
2. A fehérjét kemény habbá verjük, és közben bele teszünk egy leheletnyi csipet sót.
3. A tojások sárgáját kikeverjük a kókusz cukorral, krémes állagúra. A kókuszcukortól, olyan lágy karamell színe lesz.
4. A teljeskiörlésű búzalisztet, a kókuszlisztet és a sütőport egy tálba összekeverjük.
5. A tojás sárgás keverékbe 1 ek felvert tojásfehérje habot teszünk. És egy műanyag lapáttal, vagy fakanállal elkeverjük, óvatosan, hogy olyan laza legyen a tészta.
6. Ezt követően a többi tojásfehérje habot beletesszük a tojás sárgája masszába, két részletben, és szintén lazán, határozott mozdulatokkal, de óvatosan elkeverjük, vigyázzunk, hogy ne törjön össze a hab.
7. Kanalanként fokozatosan hozzáadjuk a tojásos habhoz a sütőporos lisztet, és óvatosan összedolgozzuk, úgy hogy ne törjön össze. Laza és habos marad a tészta massza, akkor is, amikor a lisztet belekeverjük.
8. Egy kis tepsibe tegyünk az aljára sütőpapírt és öntsük bele a masszát.
9. Tegyük az előmelegített sütőbe 180 fokon, és 17 percig süssük. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Mivel vékony tésztát kapunk, ebből a mennyiségből, ezért nekem a gázsütőmön 17 perc kellett.
*Fontos a fenti sorrendet betartani a piskótatészta készítésnél, mert így könnyű és laza lesz a piskótánk és 3 nap múlva is friss marad, nem szárad ki.
Közben elkészítjük a krémet. A vanília pudingot a tejjel elkészítjük, sűrűre felfőzzük, ha kész, akkor 2 ek kókuszcukorral ízesítjük, finom enyhén vaníliás-karamellás íze lesz. Ha langyosra hűlt, akkor tegyük be a hűtőbe.
A leveles tésztát kitekerjük, és kisebb téglalap alapúra vágjuk, megszurkáljuk, alaposan egy villával a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megszórjuk kókuszcukorral és a már amúgy is előmelegített sütőben, kb. 10-17 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni mindkét tésztát.
Amikor mindennel készen vagyunk, akkor állítsuk össze a krémest. A megsült piskótatésztából, olyan téglalapúra vágjuk ki darabokat, mint a leveles tészta formája. Csak egyszerűen ráhelyezzük a leveles tészta megsült darabokat, és körbevágjuk a piskótát.
Egy leveles tésztalapot megkenünk a kihűlt krém felével, rátesszük a piskótát, ezt vörös és kék áfonyadzsemmel megkenjük, ez egy kis színt visz, az amúgy sárgás színekben pompázó süteménybe.
Ezt követően, maradék krémet kenünk a dzsemre, és rátesszük a másik leveles tésztát.
A tetejét vékonyan megkenjük ismét krémmel.
Ha elkészültünk, kínálásnál megszórjuk a tetejét kókuszcukorral, díszítjük egy kis vörös és kék áfonyadzsem dzsemmel, és már készen is vagyunk. Én mindig egy kicsit túlspirázom, imádom, ha jó krémes…:) Nem tart sokáig elkészíteni, mindennel együtt max. 1 óra.
Jó étvágyat, jó egészséget!
Klarissza
Az eredeti olasz receptet, itt találjátok:
http://fragolelimone.com/2011/02/sfoglia-crema-biscotto-savoiardo-crema.html