Nincs is ennél jobb, pirítósra téve, sok zöldséggel, paradicsommal kitűnő reggeli, vacsora alternatíva. Nagyobb mennyiségben is elkészíthetjük, és üvegekbe téve, télire is rakhatunk el belőle. Tudom, a padlizsánkrémnek sokféle változata van, én most megmutatom az én variációmat, isteni finom, abbahagyhatatlan, bármikor ehető és egészséges… 🙂
Hozzávalók:
1 db nagy érett padlizsán – sötét legyen a színe, és könnyű –
1 fej lilahagyma – apró kockára vágva
½ dl extra szűz olíva olaj
2-3 gerezd sült fokhagyma
Fűszerek:
2 csipet himalája só
1 kk dijoni magos mustár
2 csipet ötbors fűszer – mozsárban összetörve
1 kk citrom leve
1 csipet kókuszcukor
Teljeskiörlésű tortilla chips:
Ebből a mennyiségből rengeteg chips lesz, lehet felezni is akár az adagot.
230 g BIO teljeskiörlésű búzaliszt
20 g lenmagliszt
250 g görög natúr joghurt
1 kk himalája só
½ sütőpor
Reggelire-vacsorára:
kókuszsírban sült bagett pirítóssal ajánlom
Elkészítés:
Készítsük el a tortilla chipseket, egy tálban a fenti hozzávalókat keverjük el, gyúrjuk jól át 1-2 perc, vágjuk 4 felé a tésztát.
Az egyik félre tett tésztánkat, lisztezzük be és nyújtsuk ki, vékony, de tényleg vékony kör alakú vastagságúra, ezáltal lesz ropogós. Most következzen a másik tészta darab, ezt is a fentiek szerint nyújtsuk ki. És így tovább, amíg el nem fogy a tészta. A kör alakú tésztából, vágjuk ki a háromszögeket.
– Ha nem használjuk fel az összes tésztát, akkor tegyük fóliába és a hűtőbe, akár egy hétig is eláll. Később is felhasználhatjuk, bármilyen krémekhez, akár avokádó krém mellé is kiváló nassolni való. Ez nagyon finom, egészséges és helyettesítheti a mindennapokban a boltokban megvásárolt drága chipset. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek is imádják -. tehát, a chipsről sem kell lemondanunk…🙂
Ha elkészültünk, akkor egy száraz serpenyőbe süssük ki a háromszög alakú tortilla chipsünket, ahogy elkészülnek, tegyük tányérra, és még melegen, sózzuk meg himalája sóval.
Ha elkészültünk, a padlizsánt mossuk meg, és töröljük szárazra. A padlizsánt nyílt, erős lángon kell megsütni, én a gáztűzhely platniját használtam, kiválóan bevált.
Akkor jó, amikor a padlizsán héja megszenesedik, mert annál finomabb a belseje, istenien füstös ízt add neki. Arról nem is beszélve, hogy imádom, amikor sül a padlizsán, ellenállhatatlan illattal árasztja be a konyhát. Ilyenkor már képletesen mondva „a nyálam is csorog, hogy mikor lesz már kész, és mikor ehetünk belőle…:)
Ha készen vagyunk, tegyük egy fa vágódeszkára, pár percig pihentetjük, majd kettévágjuk egy lapos fakanállal, és kikanalazzuk szépen a sült, füstős belsejét, lehúzzuk a héját, és egy tálba tesszük.
Amíg sül a padlizsán, a lilahagymát kockára vágjuk, és olíva olajon elkezdjük pirítani, hozzá dobva a fokhagymákat héjastul. Mennyei íz hatást kölcsönöz a padlizsánkrémnek a sült fokhagyma.
Ha elkészültünk, akkor adjuk a hagymás – fokhagymát a padlizsánhoz, a fokhagymából nyomjuk ki a belsejét, és a fenti fűszerekkel ízesítsük. Én nem szoktam turmixszolni, csak lazán, olyan rusztikusan fakanállal jól átkeverem.
Hűtőbe tesszük, 30 percre, de akár egy éjszakán keresztül is hűthetjük. Én bizony nem bírtam várni, és langyosan már faltuk is az isteni finom teljeskiörlésű tortilla chipsszel, igazi nassolni való, akár tv nézéshez is, büntetlenül…
Reggelire pedig kiváló, kókuszzsírban sült bagett pirítóssal.
*Tipp: sütőben is sütető a padlizsán, félbe vágjuk, és 180 C-on kb 50 perc alatt átsütjük őket, vagy akár kerti grillen.
Jó étvágyat!
Klarissza