Vitamindús kalóriaszegény finomság…

Ahogyan még biztosan nem kóstoltad. Ez az egyik nagyon közkedvelt salátánk… Isteni finom és megunhatatlan… a hozzátartozó teljeskiörlésű lepénykenyér az én saját fejlesztésű egészséges kenyér helyettesítőm a mindennapokhoz, aminek az elkészítése 15 percnél nem tart tovább…Érdemes kipróbálni… szívből ajánlom…🙂 Az egész recept leírása több időbe telt, mint a saláta elkészítése a lepénykenyérrel együtt…:)



Nizzai saláta/teljeskiörlésű lepény kenyérrel – sült sajttal

Az öntethez:

az alábbiakat mozsárba összetörjük:

1 kk dijoni mustár

3 szem kapribogyó

2 db szardellafilé

+ hozzáadunk:

2 db fokhagyma gerezdet

egy csipet ötbors fűszert

2 kk vörösbor ecet

¼ csokor petrezselyem

3 -4 ek extra szűz olívaolaj és jól összekeverjük az öntetet.

A salátához:

4 db közepes krumpli – héjában megfőzve

5-6 db koktélparadicsom – félbevágva

1 db kis zöldpaprika

3 db zöldhagyma

2 maréknyi jégsaláta vagy rukkola

3 db kemény tojás

2 doboz natúr Rio Mare tonhal konzerv

1 maréknyi fekete olajbogyó

5-10 dkg zöldbab – most ezt én kihagytam, nem volt itthon, de nem csorbította a salátánkat

2 szelet sütni való sajt

Klarissz teljeskiörlésű lepénykenyér:

230 ml BIO teljeskiörlésű búzaliszt (1 cup háromnegyede)

20 ml lenmagliszt (1 cup negyede)

250 ml (1 cup) tönköly fehér liszt

250 g görög natúr joghurt

1 kk himalája só

½ sütőpor

Elkészítés:

Egy fazékba, sós vízbe feltesszük a jól megmosott krumplit, héjastul.

Egy másik lábasba, feltesszük főzni a tojást hideg, sós vízbe, főzési idő 10 perc, ha nagyon keményre szeretnénk, ha lágyabbra szeretnénk a sárgáját, akkor 7-8 perc.

Ha kész, hideg vízzel öblítsük le, és hideg vízbe tegyük vissza a tojásokat, és törjük meg egy kicsit, és tegyük vissza a vízbe. Majd később megpucoljuk. – Ez azért jó, mert ha megtörjük a tojás héját, akkor alá megy a víz és könnyebben, szebben tudjuk megpucolni -.

Készítsük el a lepény kenyeret, egy tálban a fenti hozzávalókat keverjük el, gyúrjuk jól át 1-2 perc, vágjuk 4 felé a tésztát. Az egyik félre tett tésztánkat, lisztezzük be és nyújtsuk ki kör alakúra, kb. fél-1 cm vastagságúra. – Nem baj, ha nem szépen sikerül, segíthetünk magunkon, tegyünk rá egy tányért és vágjuk körbe. Így szép kör alakú lepény kenyeret kapunk -. Most következzen a másik tészta darab, ezt is a fentiek szerint nyújtsuk ki. És így tovább, amíg el nem fogy a tészta.

Ha elkészültünk, akkor egy száraz serpenyőbe süssük ki a lepényeket, ha kész tegyük tányérra és fedjük le egy másikkal.– a maradék tésztát, ami leesett a körbe vágásnál, a végén gyúrjuk össze, nyújtsuk, és vágjunk ki háromszögeket és majd ezt is kisüthetjük -. Ha nem használjuk fel az összes lepénytésztát, akkor tegyük alufóliába és a hűtőbe, akár egy hétig is eláll. Később felhasználhatjuk. Ez nagyon finom, és helyettesítheti a mindennapokban a kenyeret, és egészséges.

Ha zöldbabot is adunk hozzá, – nekem most sajnos nem volt – akkor lobogó forró sós vízbe, egy szűrő segítségével mártsuk bele 8-10 másodpercre, és ezt követően jeges vízbe helyezzük a babot, így roppanós marad és szép zöld színét is megtartja.

Ha készen vagyunk, akkor készítsük el az öntetet. Egy mozsárban a fenti öntetnél lévő hozzávalókat összetörjük, jól elkeverjük. Ha kész tegyük félre.

Ha megfőtt a krumpli, akkor öntsük le róla a forró vízet és engedjünk rá hideg vízet, tegyük félre hűlni.

Amíg hűl a krumpli, egy salátástálban összekészítjük a negyedekre vágott paradicsomot, a vékony szeletekre vágott paprikát, karikára vágott zöldhagymát, maréknyi jégsalátát. Vágjuk félbe az olívabogyót és azt is szórjuk a salátára. Tegyük hozzá a lecsepegtetett zöldbabot is. Keverjük össze.

Pucoljuk meg a tojást, és vágjuk félbe, vagy negyedekre.

Ha készen vagyunk, pucoljuk le a héját a krumpliról, és vágjuk karikára.

2 szelet sajtot pirítsunk meg egy serpenyőbe és tegyük félre.

Ha mindennel elkészültünk, állítsuk össze a salátánkat. Az öntettel kenjük meg a tányérunk alját, helyezzük rá az előkészített salátánkat. Tegyük rá a krumplit, tojást.

Csepegtessük le a tonhalat, vagyis szűrjük le az olíva olajat róla egy tálkába, és a tonhalat szeleteljük fel, és tegyük a salátánkra. Csurgassunk rá az elkészített öntetből, és még a leszűrt tonhalas olajból is a salátánkara. Szórjuk meg pirított tökmaggal, és szárított aszalt szilva darabokkal.

Teljeskiörlésű lepénykenyérrel és sült sajttal tálaljuk, de magában is laktató a saláta.

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »