Ez egy „csakazértis pizza”, ez nem helyesírási hiba, így neveztem el, azon kívül, hogy ez teljes mértékben, az én saját fejlesztésű egészséges pizza receptem, így nem kell lemondani/lemondanunk róla, és bűntudat nélkül élvezhessük/élvezhesd te is, én is és bárki a pizza szenvedély rejtelmes íz kavalkádját. Ráadásul isteni finom, és egyszerű elkészíteni, inkább azt mondanám, hogy nehezebb, hosszadalmasabb volt leírni…🙂 Bátran próbáld ki, csalódni nem fogsz…
Hozzávalók:
Teljeskiörlésű pizza tészta:
300 ml tej
5 ek extra szűz olívaolaj
500 g Bio teljeskiörlésű búzaliszt
2,5 dkg friss élesztő (fél kocka)
1 kk kókusz cukor
1 kk himalája só
Mexikói taco húsos keverék:
½ kg csirkehús vagy pulyka apróhús
1 ek kókuszzsír
1 db kisebb lilahagyma
3 db zöldhagyma
1 db kisebb vöröshagyma
¼ chili
1 db nagy paradicsom
5 db koktélparadicsom
1 db nagyobb paprika
Mexikói taco húsos keverék fűszerei:
1 kk kömény
½ kk ötbors fűszerkeverék – mozsárban összetörve
1 mk himalája só
½ kk őrölt babérlevél
2 gerezd fokhagyma – szeletelve
¼ doboz „Italai Cirio dobozos” bazsalikomos apró paradicsom
1 mk kókusz cukor
Alapszósz a pizzára: – összedarálva
¼ megfőtt mexikói taco húsos keverék
3-4 ek „Italai Cirio dobozos” bazsalikomos apró paradicsom
¼ csokor petrezselyem
2 ek extra szűz olívaolaj
Pizza feltét:
1 zacskó „szarvasi” mozzarella sajt – felvágva
4-5 levél bazsalikom
10-15 dkg light reszelt sajt
6-8 db oliva bogyó – félbevágva
4 db koktélparadicsom – félbevágva
5 dkg görög feta sajt – apró kockára vágva
extra szűz oliva olaj
Elkészítés:
Teljeskiörlésű pizza tészta készítése-sütése:
A sütőt a legmagasabb hőmérsékletre előmelegítjük, ez általában 250-300 fok.
A kéz meleg tejben keverd el a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni az élesztőt.
Egy tálba tedd bele a lisztet és a sót. Formázz egy lyukat a közepébe, és ha felfutott az élesztős tej, akkor öntsd bele, kezd el összekeverni a kezeddel és közben add hozzá az olíva olajat. Keverd össze és dolgozd össze, egy nagy tésztává. Munkafelületre tegyél egy kis lisztet, és dagaszd, gyúrd kézzel egy jó 10 percig.
– Akinek van gépe az avval is készítheti. A lényeg, hogy ne ragadjon a tészta a kezedhez, de jó formázható tésztának kell lennie. Tömör, homogén, az átlag kelt tésztáknál kicsit keményebb tésztát kapunk. Ez a tészta rugalmas és nem fog kilyukadni -.
Ha készen vagyunk, akkor egy tálat, az oldalát is, kenj ki vékonyan – a kezeddel -, olívaolajjal és tedd bele a tésztát, és egy kis olivaolajat csöpögtessél a tetejére és fedd le egy konyharuhával, és egy jó órát keleszd meleg helyen.
– A lényeg, hogy ne legyen huzatos helyen a tésztánk, ez minden kelt tésztára érvényes. Én ilyenkor be szoktam kapcsolni a sütőt, úgy is extra melegnek kell lennie a sütőnknek, amire a pizzát meg akarjuk sütni, és az legalább 24-26 C°-. Ezért írtam a legelején, hogy melegítsük elő a sütőt.
A tepsit olajozzuk ki, amiben a pizzát fogjuk sütni.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a „Mexikói taco húsos keveréket”:
A húst mossuk meg, és vékony csíkokra szeleteljük fel.
Ezt követően a hagymákat, paradicsomot, paprikát, fokhagymát vágjuk szeletekre, a koktélparadicsomot félbe, fokhagymát is szeletekre, chilit apróra.
Hevítsünk egy serpenyőbe kókuszzsírt és dobjuk bele a hagymákat, paradicsomot, és fűszerezzük a fenti „Mexikói taco húsos keverék fűszereivel”, jól keverjük el, és egy pár percig, amíg megdinsztelődik, pirítsuk, ezt követően tegyük rá a dobozos paradicsom negyed részét és egy mk kókuszcukrot, hogy enyhítsük a paradicsom savasságát, egy pici vízet is tölthetünk hozzá. Akkor jó a hús, amikor megpuhult, és sűrű szaftja van.
Most térjünk vissza a pizza tésztához, a hús magában is elvan.
Ha a tészta duplájára megkelt, akkor gyúrd át újból egy pár percig csak, és ezt követően vedd ketté a tészta mennyiséget, gyúrd át és formázd a kör alakú pizza tepsibe, kb. fél cm vastagságúra nyújtsuk. Akár a kezeddel, körkörös mozdulatokkal, kifelé nyújtva, de lehet nyújtófával is kialakítani a kör alakú pizzát. – De ha nincs ilyen, akkor közepes négyszögletű tepsibe nyújtsd ki az egész tésztát -.
Hagyd pihenni a tésztát a tepsiben, még kb. 15-20 percig-.
*Tipp: – Én ketté szoktam venni a pizza tésztát, ennél a fázisnál, mert kör alakúba 32 cm-es pizza sütőbe készítem, és nekünk egy pizza elég egy ebédre, vacsira. A másik felét fóliába csomagolva a hűtőbe teszem. Akár állhat 4 napot is a hűtőben, nem romlik meg -. Ebben az esetben, ha később sütőm meg, akkor is a hűtőből kivett tésztát át kell gyúrni, és állni kell hagyni meleg helyen kb. 30 percig. És ebből az alaptésztából, bármi lehet, nemcsak pizza, de azt legközelebb hozom el nektek.
Amíg pihen a tészta, készítsük el a pizzára az „Alapszószt”: megfőtt mexikói húsos keverékből szedd ki egy darálóba a negyedét, tegyél hozzá egy negyed csokor petrezselymet és még öntsél hozzá 3-4 ek dobozos paradicsomot, és 2 ek olíva olajat, ezt jól keverd el, a lényeg szószos húsos keveréket kapjunk, ezzel fogjuk megkenni a pizza alját.
Ha letelt az ideje a pizza tésztának, locsold meg a pizzát 1-2 ek extra szűz olíva olajjal, a szélét is kend be olíva olajjal, egy ecset segítségével.
Ezt követően az összekevert „Alapszószós” húsos keverékkel kend meg a pizzát, a szélét hagyd szabadon kb. 1 cm részen.
Ha készen vagyunk, akkor tegyük rá a „Mexikói taco húsos keveréket”, szórjuk meg félbe vágott olíva bogyóval, 3-4 szem félbevágott koktél paradicsommal, apróra vágott zöldhagymával, szórjuk meg reszelt sajttal, felvágott és félbevágott mozarellával és apró kockára vágott feta sajttal, a tetejét bazsalikom levelekkel ízesítjük.
Ezt követően tedd a sütőbe, viszont ennek is a legaljára, a rácsra, kb. 15-19 perc alatt megsül a pizza.
*Tipp: a bolti mozzarella sajtok közül, legjobban a szarvasi mozzarellát lehet jól sütni.
Jó pizza sütést, jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza