A recepttáramból, ez az igazi magyar klasszikus sem hiányozhat. Szerintem ezt már mindenki kóstolta, de ha nem, akkor feltétlenül el kell készítened, ki ne hagyd, mert elképesztően finom… Ha igazi, jó kis falatokra vágysz, ezt bizony meg kell kóstolnod. Egyszerűen megunhatatlan… 🙂
Hortobágyi húsos palacsinta
Tejfölös-tejszínes csirkepaprikást készítünk:
Hozzávalók:
3 db csirkecomb/alsó-felső/kettévágva
½ ek kókuszzsír
1 db paprika
1 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 db zöldhagyma
10 dkg füstölt bacon szalonna – apróra vágva, így is lehet kapni –
2 gerezd fokhagyma
Fűszerek:
1 csipet őrölt kömény
egy csipet só – szükség szerint
1 kk ételízesítő
2 ág friss kakukkfű – vagy szárított ½ mk
½ mk frissen őrölt durva fekete bors
¼ zöld erős paprika
2 csapott ek pirospaprika
Habaráshoz, vagyis a szósz sűrítéséhez:
1 dl tejföl
1 dl tejszín
2 csapott ek tápióka liszt – vagy finomliszt
Sós palacsintához:
Hozzávalók:
20 dkg liszt
4 dl tej
2 db tojás
csipet só
Elkészítés:
A csirkét gondosan megtisztítjuk, darabokra vágjuk.
A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és a paprikával együtt felkockázzuk.
A szalonnát kipirítjuk. – ha nem elég a zsiradék tegyünk hozzá egy kis kókuszzsírt -. A zsiradékon megdinszteljük a hagymát, rányomjuk a fokhagymát. Beletesszük a paprikát, paradicsomot, és a fenti fűszerekkel ízesítjük, kb. 5-8 percig pirítjuk. Az edényt lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük 2 dl vízzel.
Visszatesszük a tűzhelyre, bele tesszük a csirke darabokat. Ha szükséges még sózzuk, és pároljuk.
Amíg a csirke készül magában, addig süssük ki a sós palacsintákat. A palacsinta hozzávalóit keverjük össze, tejszínes állagúnak kell lennie. Ha kész, süssük ki egy teflon serpenyőbe. Lefedve tegyük félre.
Ha a csirke megpuhult, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük a csirkedarabokat és a levét behabarjuk a liszttel elkevert tejfölös-tejszínnel, hagyjuk forrásig forrni, ha kész, akkor lekapcsoljuk a hőt és félre tesszük.
Ezt követően a csirkecombokról lefejtjük a húst, bele tesszük a darálóba, és a besűrített tejszínes-tejfölös mártásból, adunk hozzá, ezt összekeverjük. Ha még szükséges, akkor adunk mártást hozzá, kenhetőnek kell lennie, hogy a palacsintákat meg tudjuk kenni.
A többi mártást szűrjük le, ez majd a betekert palacsintához kell.
A kisütött palacsinták közepébe halmozzuk, a húsos szószos masszát, két oldalát behajtjuk, és hosszanti irányba feltekerjük. Az átszűrt mártással bevonjuk a töltött palacsintánkat.
Tejföllel és petrezselyemmel díszítjük.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: