Régi rossz dolgok, új köntösben… Van úgy, hogy az élettől kapunk egy – két figyelmeztetést, hogy figyeljünk az egészségünkre, főleg a mai világban, amikor nagyon sok úgymond „nem igazán egészséges” ételeket, kínálnak számunkra. Viszont ilyenkor jön a dilemma, jaj, most erről is meg arról is le kellene mondanom, nehezen merünk változtatni, pedig nem így van, csak egy kis odafigyeléssel, meg kell keresni, mindennek az alternatíváját. Ez teljes mértékben, az én saját fejlesztésű egészséges hamburgerem. A családom egyszerűen csodálattal nézte, ámulattal ette, ezt a finomságot… és mind a tíz ujját megnyalta utána, és csak annyit kérdeztek, miért nem előbb találtam ki…🙂 Ilyenkor vagyok a legboldogabb, hogy örömet szerezhettem, finomat és egészséget adtam családnak. Próbáljátok ki, megéri…🙂 mindenkinek ajánlom, aki keresi az egészséges alternatívát, de a régiről sem szeretne végleg lemondani…
Klarissz pulyka burger/mandulás pestos szósszal és fetás-tejszínes krémmel
Hozzávalók:
Bucikhoz: 11 db lett belőle – vegyesen nagy-közepes-mini hamburger zsemle
100 ml 0,1% tej, 25 g friss élesztő, ½ ek kókuszcukor – felfuttatjuk
205 g rozsliszt hozzáadásával készült kenyérliszt („Sikér”pékmester)
190 g teljeskiörlésű rozsliszt
40 g lenmagliszt mindösszesen: 435 g liszt szükséges hozzá
100 ml natúr görög joghurt
1 egész tojás
2,5 ek kókuszcukor – ázsiai boltban is lehet kapni
25 g olvasztott vaj
1 tk himalája só – ázsiai boltban lehet kapni
Bucik kenéséhez:
1 egész tojás, 1 ek víz összekeverve, felverve
apró vegyes saláta magok a szóráshoz (napraforgó, szezámmag, fekete szezámmag, lenmag)
Pulyka burgerhez:
50 dkg darált pulyka hús
1 tk himalája só – ázsiai boltban lehet kapni
1 tk szecsuani bors és ötbors fűszer – mozsárban összetörve – ázsiai boltban lehet kapni
2 tk keleties bárány fűszerkeverék – ázsiai boltban lehet kapni
– tartalmazz: rozmaring, édeskömény, oregánó, bors, majoránna, zsálya koriander, fahéj, római kömény, zellermag, gyömbér, só, fokhagyma, hagyma, petrezselyem, citrom fűszereket –
2 tk Achar Masala csípős fűszerkeverék – ázsiai boltba lehet kapni
– tartalmazz: só, chili, mustár, mangó, lepkeszegmag, paprika, koriander, feketebors, babérlevél, édeskömény, napraforgó olaj –
1 gerezd fokhagyma – reszelve
½ lila hagyma – reszelve
1 tojás
Fetaszószhoz:
10 dkg „Apetina” félzsíros fetasajt
1,5 dl „Smetana” főzőtejszín 10% zsírtartalommal
5 dkg light trappista sajt
Mandulás zöldfűszeres pesto szósz:
1 csokor petrezselyem
10 db bazsalikom levél
10 db menta levél
½ kisebb lilahagyma
1 marék pucolt mandula
1 dl extra szűz olívaolaj
2 csipet himalája só
1 csipet szecsuani bors és ötbors fűszer – mozsárban összetörve
Burger sütéshez:
1,5 ek kókusz olaj
Elkészítés:
A darált pulykahúst a fenti pulyka burgernél lévő fűszerekkel ízesítjük, és jól összedolgozzuk és letakarva a hűtőbe tesszük sütésig.
Ezt követően, az édes bucikat sütünk, de a szokottnál kisebb méretben, én készítettem kisebbet, közepeset és nagyobbat is… 🙂 A legjobb eredmény eléréséhez, minden nyersanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, erre mindenképpen ügyelni kell.
Egy kis tálba, 100 ml tejet langyosítsuk fel, – kéz melegre – tegyük bele a kókuszcukrot és a friss élesztőt morzsoljuk bele, keverjük el egy kicsit a kezünkkel, és hagyjuk felfutni az élesztőt.
Amíg az élesztő dolgozik magában, mérjük ki az összetevőket a bucik hozzávalóinál, és tegyük egy keverőtálba és felfutott az élesztő, azt is tegyük hozzá, és keverjük addig, míg a tészta sima fényes felületű lesz, és már nem ragad az edény falához. Még gyúrjuk meg egy párszor egy lisztezett deszkán és tegyük vissza a tálba és takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen kelesszük kb. 1 órát, hogy legalább duplára növekedjen. – Én be szoktam kapcsolni a legalacsonyabb fokozatra a gázsütőmet, és eléje teszem egy székre a keleszteni való tésztát -. Úgy is előmelegített sütőbe kell sütni a hamburger bucikat.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 2 ujjnyi vastagra a tésztát és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval – ha nincs, sebaj, pohár is megteszi, én is avval csináltam, különböző méretűekkel – szúrjuk ki a bucik alapját. Készítsük elő a tepsit, béleljük ki sütőpapírral, – én előtt be szoktam vizezni és kicsavarni a sütőpapírt, így könnyebb vele dolgozni. – A kiszúrt tésztát formázzuk meg úgy, hogy ujjainkkal a lisztezett aljához húzzuk le az oldalát, ezzel tudjuk biztosítani, hogy a kelesztéskor és a sütésnél szép formásak maradjanak. Ha eggyel készen vagyunk, tegyük a tepsibe, és így tovább… – ügyelve a távolságra, mert még növekedni fognak kelesztésnél és a sütésnél is -.
Ha elkészültünk, akkor további fél órát kelesszük a megformázott bucikat. Ha letelt az idő, akkor kenjük meg a felvert és vízzel hígított tojással a tetejüket és szórjuk meg magvakkal. A gázsütőm legalacsonyabb fokozatán, amit már előzőleg beállítottam és előmelegítettem, megsütjük a bucikat 16 perc alatt, nekem ennyi kellett a gázsütő, legalacsonyabb fokozatán.
Amíg a bucik sülnek, elkészítjük a pestot: egy aprítógépbe dobjuk a friss mentát, bazsalikomleveleket és petrezselymet, hozzáöntjük az olivaolajat, majd sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a mandulát. Az egészet addig pürésítjük, míg szép élénkzöld, krémes állagot nem kapunk. A pestot tálalásig félretesszük.
Elkészítjük a fetakrémet. Egy kisebb edénybe belemorzsoljuk a fetasajtot, hozzáöntjük a tejszínt és a reszelt sajtot és az egészet addig melegítjük, míg krémes állagúvá nem válik. Ha kész tegyük félre.
Ha a fentiekkel elkészültünk, akkor vágjuk fel a jégsalátát vékony csíkokra, a koktélparadicsomot és a megpucolt kígyó uborkát vékony szeletekre, és tegyük félre.
A legvégére marad a burger sütése. Vegyük elő a hűtőből, az ízek ekkora már jól összeértek. Sütés előtt kis gombócokat, abból pedig lapos korongokat formázunk a kezünkkel, úgy hogy a belseje egy kicsit mélyebb legyen és a közepe pedig vastagabb. Egy serpenyőben felhevítjük a kókusz olajat és majd 1,5-2 percig sütjük a burger húsokat, mindkét oldalát. Amikor az egyik oldala megsült és átfordítjuk, akkor egy kiskanál reszelt light trappista sajtot szórunk rá, és egy kis forró kókuszzsírt öntünk rá, így rögtön ráolvad a sajt, és nem fog leszóródni.
Tálaláskor a frissen kisütött bucikat félbevágjuk, megkenjük az alját fetakrémmel, ráhelyezünk egy kevés jégsalátát, felszeletelt koktélparadicsomot, kígyóuborkát és erre tesszük rá a kisült sajtos burgereket. A tetejükre még teszünk keveset a zöldfűszeres pestoból és a buci tetejét is megkenjük feta sajtos krémmel.
Még forrón azonnal kínáljuk.
*Tipp: ha kis bucikat sütünk, még vendégváró falatkáknak, vagy akár gyerekzsúrra, grill partikon, kerti összejöveteleken a mini burger változat nagy sikert arat, az „TUTI”, hogy mindenki el lesz ájulva tőle.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: