30 perces édes valóság… Nagyon finom, tartós keksz sütemény a mindennapokhoz. Akár reggelire, tízóraira, uzsonnára, és egészségesen – gluténmentesen – is el lehet készíteni, egy kis csavarral, így bűntudat nélkül bármikor fogyaszthatjuk. 🙂
Hozzávalók:
15 dkg kókuszzsír vagy olvasztott vaj
5 dkg kókuszcukor vagy porcukor
½ kk szódabikarbóna
18 dkg mantler gluténmentes liszt vagy finomliszt
1 pici csipet só
20 dkg 85% csokoládé durvára darálva/vágva vagy smartis-grillázs-csokoládé vegyesen/vagy színes cukorkával bevont napraforgó mag és csokoládé keveréke
Elkészítése:
Olvasszuk fel a kókuszzsírt/vajat és adjuk hozzá a cukrot, majd tegyük félre, hogy lehűljön.
Közben a hűtőből kivett csokit és a grillázst tegyük egy aprító gépbe és daráljuk durvára, vagy éles késsel vágjuk durvább darabokra.
A hozzávalókat egy nagy tálba rakjuk, és hozzáadjuk a teljesen kihűlt, de még folyós cukros vajat, és Smarties cukorkákat és összegyúrjuk.
Tegyük a hűtőbe kb. 10-15 percre.
Mikor kivesszük, egy tömörebb tésztánk lesz, olyan mintha gyurma állagú lenne.
A sütőt melegítsük elő, a keksz masszából gyúrjunk apró gombócokat, helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire, egy kicsit nagyobb távolságra egymástól, mert sülés közben szét fognak terülni.
Vizes kézzel lapítsuk le őket korongokká, majd toljuk a sütőbe, és nagyjából 8-14 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha a keksz széle barnulni kezd.
A sütőpapíron hagyjuk kihűlni, mert csak ha kihűltek, akkor keményednek meg, porcukorral meghintve kínáljuk.
Végül egy zárható fémdobozba rakhatjuk, sokáig eláll, ha aznap nem fogy el, de általában, ritkán marad másnapra.
Jó étvágyat!
Klarissza