Aki nem próbálta, az ki ne hagyja! Ez már legendásan élvezetes…, imádom, mert sokféleképpen el lehet készíteni, lehet játszani a fűszerekkel, és mindig tuti finom lesz. Hát igen, ez már nem a régi hagyományos fokhagyma-bors verzió, az is finom, de ez egyszerűen fenomenális…:) Kerti partik alkalmával, a grill rácson sütve, a füstös íze még egy kis csavart add hozzá, de sütőben sütve is kiváló, ahogy én is készítettem…:)
Hozzávalók:
1 kg sertésoldalas – a hentesnél fel is lehet daraboltatni
Pác:
1 tk ötbors fűszerkeverék
4 tk pirospaprika
1 csipet só
6 db szegfűszeg
2 tk őrölt kömény
néhány rozmaring ág
néhány kakukkfű ág
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl extra szűz olíva olaj
2 tk Achar Masala csípős fűszerkeverék – ázsiai boltban kapható
2 dl almalé
BBQ máz:
120 ml ketchup
3 ek méz
1 tk balzsamecet
1-2 dl almalé
1 mk vagy 8 csepp tabasco szósz
1 tk Worcester szósz
2 gerezd fokhagyma
Köret:
1 kg krumpli
1 ek libazsír
2 ág kakukkfű
1 csipet só
1 ág rozmaring
3 gerezd fokhagyma – karikára vágva
2 db zöldhagyma – karikára vágva
Amerikai káposztasaláta:
½ fejes káposzta
1 db alma
1 db körte
6 db vajretek
1 db kisebb lilahagyma
1 db zöldhagyma
1 tk só
1 ek cukor
½ citrom leve
1 tk ecet
Káposztasaláta öntet:
1 nagy tejföl
2 tk mustár
2 tk cukor
½ citrom leve
Elkészítés:
A sertésoldalast megmossuk, és leszárítjuk, ezt követően megsózzuk és tegyük félre.
A pác hozzávalóit egy mozsárban összetörjük. És ezzel a páccal bedörzsöljük, jól az húst.
Tegyük a tepsibe a húst és öntsük fel alma lével. Tegyünk a hús tetejére 2 ek kókuszzsírt, és fóliával lefedve, lassú hőfokon kb. 1,5 óráig süssük.
Amíg sül a hús, készítsük el BBQ mázt, káposztasalátát és a köretet.
A máz hozzávalóit keverjük össze egy tálkában, és tegyük félre.
A káposztasaláta hozzávalóit, vékony csíkokra vágjuk, úgymond zsülienre. Rászórjuk a cukrot, sót, ecetet, citrom levét és összekeverjük, legalább egy órát állni hagyjuk a hűtőben.
Készítsük el a saláta öntetet, a tejfölt kikeverjük a citrom levével, cukorral, mustárral.
A lehűlt és kinyomkodott salátát összekeverjük az öntettel és legalább fél órára hűtőben hagyjuk, hogy összeérjen.
A hús sül, a hús máz kész, a káposztasaláta és az öntet is kész. Most készítsük el a köretet.
A krumplit jól mossuk meg, meg is sikálhatjuk. Ezt követően héjastul vágjuk félujjnyi vastag karikákra. Tegyünk fel sós vizet forrni, és kb. 6-7 percre dobjuk bele a felkarikázott krumplit.
Ha kész, szűrjük le. Egy serpenyőbe tegyünk libazsírt, hevítsük fel, és tegyük bele a krumplit és a fenti fűszerekkel ízesítsük, és arany barnára pirítjuk. És akkor most, nézzük csak meg a húst, már biztosan jól puha lett.
Ha kész, akkor kenjük be a mázzal, és a maradékot öntsük rá, és fólia nélkül 5-10 percig süssük, akkor jó, amikor a máz rásült, vigyázva, nehogy megégjen.
Készen vagyunk mindennel, már csak a tálalás marad.
Egy tányérra halmozzuk rá a krumplit, mellé tálaljuk a BBQ sült oldalast, szórjuk meg apróra vágott zöldhagymát, és kínáljuk hozzá a káposztasalátát.
*Tipp: Ha a krumplit elhagyjuk, és csak a káposztasalátéval fogyasszuk, az egészséges étrendbe is beilleszthető.
Jó étvágyat!
Klarissza