Legendás grill partik királya…

Aki nem próbálta, az ki ne hagyja! Ez már legendásan élvezetes…, imádom, mert sokféleképpen el lehet készíteni, lehet játszani a fűszerekkel, és mindig tuti finom lesz. Hát igen, ez már nem a régi hagyományos fokhagyma-bors verzió, az is finom, de ez egyszerűen fenomenális…:) Kerti partik alkalmával, a grill rácson sütve, a füstös íze még egy kis csavart add hozzá, de sütőben sütve is kiváló, ahogy én is készítettem…:)

Ragadós BBQ sült oldalas-fűszeres krumplival/Amerikai káposztasalátával

Hozzávalók:

1 kg sertésoldalas – a hentesnél fel is lehet daraboltatni

Pác:

1 tk ötbors fűszerkeverék

4 tk pirospaprika

1 csipet só

6 db szegfűszeg

2 tk őrölt kömény

néhány rozmaring ág

néhány kakukkfű ág

3 gerezd fokhagyma

1,5 dl extra szűz olíva olaj

2 tk Achar Masala csípős fűszerkeverék – ázsiai boltban kapható

2 dl almalé

BBQ máz:

120 ml ketchup

3 ek méz

1 tk balzsamecet

1-2 dl almalé

1 mk vagy 8 csepp tabasco szósz

1 tk Worcester szósz

2 gerezd fokhagyma

Köret:

1 kg krumpli

1 ek libazsír

2 ág kakukkfű

1 csipet só

1 ág rozmaring

3 gerezd fokhagyma – karikára vágva

2 db zöldhagyma – karikára vágva

Amerikai káposztasaláta:

½ fejes káposzta

1 db alma

1 db körte

6 db vajretek

1 db kisebb lilahagyma

1 db zöldhagyma

1 tk só

1 ek cukor

½ citrom leve

1 tk ecet

Káposztasaláta öntet:

1 nagy tejföl

2 tk mustár

2 tk cukor

½ citrom leve

Elkészítés:

A sertésoldalast megmossuk, és leszárítjuk, ezt követően megsózzuk és tegyük félre.

A pác hozzávalóit egy mozsárban összetörjük. És ezzel a páccal bedörzsöljük, jól az húst.

Tegyük a tepsibe a húst és öntsük fel alma lével. Tegyünk a hús tetejére 2 ek kókuszzsírt, és fóliával lefedve, lassú hőfokon kb. 1,5 óráig süssük.

Amíg sül a hús, készítsük el BBQ mázt, káposztasalátát és a köretet.

A máz hozzávalóit keverjük össze egy tálkában, és tegyük félre.

A káposztasaláta hozzávalóit, vékony csíkokra vágjuk, úgymond zsülienre. Rászórjuk a cukrot, sót, ecetet, citrom levét és összekeverjük, legalább egy órát állni hagyjuk a hűtőben.

Készítsük el a saláta öntetet, a tejfölt kikeverjük a citrom levével, cukorral, mustárral.

A lehűlt és kinyomkodott salátát összekeverjük az öntettel és legalább fél órára hűtőben hagyjuk, hogy összeérjen.

A hús sül, a hús máz kész, a káposztasaláta és az öntet is kész. Most készítsük el a köretet.

A krumplit jól mossuk meg, meg is sikálhatjuk. Ezt követően héjastul vágjuk félujjnyi vastag karikákra. Tegyünk fel sós vizet forrni, és kb. 6-7 percre dobjuk bele a felkarikázott krumplit.

Ha kész, szűrjük le. Egy serpenyőbe tegyünk libazsírt, hevítsük fel, és tegyük bele a krumplit és a fenti fűszerekkel ízesítsük, és arany barnára pirítjuk. És akkor most, nézzük csak meg a húst, már biztosan jól puha lett.

Ha kész, akkor kenjük be a mázzal, és a maradékot öntsük rá, és fólia nélkül 5-10 percig süssük, akkor jó, amikor a máz rásült, vigyázva, nehogy megégjen.

Készen vagyunk mindennel, már csak a tálalás marad.

Egy tányérra halmozzuk rá a krumplit, mellé tálaljuk a BBQ sült oldalast, szórjuk meg apróra vágott zöldhagymát, és kínáljuk hozzá a káposztasalátát.

*Tipp: Ha a krumplit elhagyjuk, és csak a káposztasalátéval fogyasszuk, az egészséges étrendbe is beilleszthető.

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »