A nyári sütik koronázatlan királynője… A lényeg, csak keverd-kavard… és süsd, és máris készen van. Még tizenéves gyerekkoromban, mamika tanította, mint első süteményt, no persze a piskótatészta után…:) mert akkoriban ezek voltak a slágerek, és az édes kevert tésztája miatt, még a tálat, amibe kevertük, azt is kinyalakodtuk a húgommal…:) Szóval, egyszerű, elronthatatlan, és isteni finom…, sütéssel együtt 30 perc alatt készen van… Kezdőknek is ajánlom…🙂
Mamika gyümölcsös kevert süteménye
Hozzávalók:
Kevert alap tészta mércéje: 2,5 dl bögre
1 ½ másfél bögre cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
3 bögre nagyi finomliszt
1 csomag sütőpor
egy csipet só
½ bögre étolaj
1 ½ másfél bögre tej
Tetejére:
½ kg gyümölcs – én piros és fekete ribizlit, meggyet használtam vegyesen (ha meggyet használunk, magozzuk ki előtte, én még a levét is egy kicsit a kezemmel, kinyomkodtam előtte, hogy ne ázzon el a tészta)
Díszítéshez:
2-3 ek olvasztott vaj
kristálycukor
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük.
A kevert alap tészta hozzávalóit tedd egy tálba, kezd el egy fakanállal összekeverni. Fokozatosan add hozzá a tejet, és itt már robotgépet használj, így szép simára, szinte habosra tudod keverni a tészta alapot.
Ha elkészültél, egy tepsibe tegyél *sütőpapírt-, és öntsd bele a tésztát. – egy kicsit ütögesd a konyha asztalhoz a tepsit, így elrendeződik, elegyengetődik a tészta -.
Szórd meg gyümölccsel a tetejét, és az előmelegített 180 fokos (légkeveréssel 160 fok) sütőben kb. **25-30 perc alatt megsütjük.
Ha elkészült a süteményünk, szedjük ki a tepsiből még forrón egy tálcára, – a tepsi tetejére egy tálca és megfordít – és szedjük le a sütőpapírt, fordítsuk át egy másik tálcára, és a tetejét kenjük be olvasztott vajjal.
Ezt követően, szórjuk meg kristálycukorral jól, így még forrón egy kicsit karamellizálódik a tetején, addig szórjuk, amíg a cukor kristályok nem olvadnak el, a gyerekek imádják, hogy ha ropog a süti :). Szóval isteni finom cukrosan. De persze ez a fázis elhagyható, ha nem szeretnénk, akkor, ha kihűlt a sütemény, egy pici porcukorral hintsük meg, és úgy kínáljuk a családunknak, vendégeinknek.
*Tipp: A sütőpapírral, hogy kényelmesen tudjál vele dolgozni, mielőtt felhasználod, gyúrd össze gombóccá, és vizezd be, nyomkod ki belőle a vízet és nyisd szét, és már használhatod a tepsibe, így könnyebben tudod kezelni a sütőpapírt, ezt bármikor használhatod, ha a tepsit szeretnéd kibélelni.
** Tipp: A sütési idő, függ a sütőtől, mindenképpen tűpróbát végezzünk egy hústűvel, hogy ha nem ragad a tészta közepe, akkor megsült. Cseles, mert én sok gyümölcsöt szoktam rátenni, biztos, hogy ettől is függ. Nekem a gáz sütőmön, tartalékon, például 45-50 perc kellett, mert a közepe még nem sült meg, így a tetejét 35-40 percnél, mert az már szép egyenletesen arany barnára sült, letakartam alufóliával.
***Tipp: Készíthetsz az alaptésztából gyümölcsös helyett: csokisat, ennél a változatnál, fél bögre tört csokoládét, vagy csokoládé pasztillát és 2 ek cukrozatlan kakaóport használj, ennyivel kevesebb a liszt.
***Ha mákosat szeretnél, ami szintén “tuti” finom, én nagyon szeretem :), ebben az esetben a lisztet csökkentsük felére, és a másik fele pedig darált mák legyen.
***A kakaós is kiváló például szép márványosan: 2/3 fehér tészta, a másik 1/3 részhez 2 ek cukrozatlan sima kakaóport keverjünk, a fehér tészta kerül a tepsi aljára és ráöntjük a kakaós tésztát, a felszínét óvatosan megborzolgatjuk, egy késsel, így lesz szép márványos.
De akár fűszereket is keverhetsz az alaptésztába. A sütemény, azonban, ha magában készíted el, akkor is nagyon finom.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: