Csak úgy egyszerűen, egy laza sörözős naphoz a barátainkkal, ezzel a gyors vendégváró sós falatkákkal kínálhatjuk vendégeinket. Pikk-pakk készen van, nagyon finom és hamar elkapkodják, és csak annyit kérdeznek, van még belőle??… 🙂 „TUTI” tipp, ezt még a strandoláshoz is kivihetjük magunkkal…🙂
Kakukkfüves kolbászos falatkák/Baconos csavart
Baconos csavart
Hozzávalók:
1 csomag kész leveles tészta – inkább legyen egy kicsivel drágább és jó vajas legyen, mert a túl olcsó szakadozik –
1 csomag szeletelt bacon
szezámmag
1 tojás sárgája
reszelt sajt
Elkészítés :
A leveles tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra és vékonyra, megkenjük tojással.
Ráhelyezzük a bacon szeleteket, – hogy tudjuk, hol kell elvágnunk a tésztát – és a szélük mentén annyi darab csíkot vágunk, amennyi baconunk van.
Ezeket a csíkokat is kettévágjuk, a bacon szeletekkel együtt.
Megszórjuk reszelt sajttal, és megcsavarjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és a hűtőbe tesszük kb. 15-20 percre.
Addig melegítsük elő a sütőt.
Ha letelt az idő, akkor a tetejét felvert egy tojás sárgájával kenjük be, szórjuk meg szezámmaggal, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha szép arany barnára sült.
*Tipp: ha nincs otthon bacon, az se baj, kenjük meg a tésztát ketchuppal, szórjunk rá, apróra vágott bazsalikomot és tekerjük fel, vagy kenjük meg mustárral a tésztát, szórjuk meg sajttal és tekerjük fel, ilyen egyszerűbb formában is nagyon finom.
Kakukkfüves kolbászos falatkák
Hozzávalók:
1 csomag kész leveles tészta
kakukkfű
2 zacskó csabai csípős snack vékony száraz kolbász
1 tojás sárgája
szezámmag
Elkészítés :
A leveles tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, és téglaalap formájú hosszú lapokat vágjunk ki.
Egy tojással kenjük meg a tészta lapokat, – hogy a kolbászkák oda ragadjanak-, és szórjuk meg egy kis kakukkfűvel.
A kolbászkákat vágjuk félbe, olyan hosszúra, amilyen a tészta magassága.
Tegyük a tészta felére, kb. 2 cm távolságra egymástól a kolbászdarabkákat, nyomjuk rá egy picit, hogy oda ragadjon. Ha kész, a tészta másik felét hajtsuk rá óvatosan.
Fogjunk egy fakanalat és a nyelét lisztezzük be, és a kolbászkák közötti tészta rést nyomkodjuk le.
Ha elkészültünk, akkor hűtőbe tesszük kb. 15-20 percre.
Addig melegítsük elő a sütőt.
Ha letelt az idő, akkor a kolbászkák között, egy késsel a már megdermedt tésztánál elvághatjuk, tetejét felvert tojás sárgájával kenjük be, szórjuk meg szezámmaggal, és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha szép arany barnára sült.
Ha megsült és hűlt egy kicsit, aki akarja, tovább vághatja kis falatkákra is.
Jó étvágyat!
Klarissza