Csak lazán, amolyan görögösen…

Ha megkóstolod, ez lesz az egyik kedvenced! Görögország ugyanis egyet jelent a csodálatos ízek világával is, és ha már nem először utazunk, ebbe a gyönyörű országba, bizonyosan egy gasztronómiai ámokfutással kezdjük meg nyaralásunkat… Persze, ha valaki hazatér a görög nyaralásból, az elsők közt idézi fel a tipikus ízeket, illatokat. Az olívaolaj, a friss zöldségek, a speciális fűszerekkel készült húsételek mind-mind a görög konyha sajátja.

Íme, egy kis ízelítő az én görögös sült húsos variációmra, egy kis csavarral. 🙂 Bombasztikus ízkavalkád társul egyetlen egy szelet szaftos húsban. Próbáld ki, gyorsan elkészíthető, mely mellé salátát tálalj, és akár az egészet egy ropogós szelet kenyérrel is kínálhatod még…🙂

Görögös joghurtos sült tarja/*Jamaikai íz kombinációval & Görög salátával

Hozzávalók:

6 szelet tarja

Pác:

½ dl olívaolaj

400 g natúr joghurt

3 gerezd fokhagyma – átnyomva

1 mk oregánó

8 db friss bazsalikom levél – apróra vágva

1 mk kakukkfű

¼ szál friss rozmaring levél – apróra vágva

1 mk himalája só

1 mk hétbors fűszer durvára darált – vagy őrölt fekete bors

egy csipet chili pehely

*1 ek jamaikai fűszerkeverék – Ázsiai boltban lehet megvásárolni

Görög saláta

Hozzávalók:


feta sajt

uborka

paradicsom

paprika

lilahagyma

olívabogyó

olívaolaj

bazsalikom



citrom leve

Elkészítés:

A fenti hús pác hozzávalókat tedd egy tálba, és jól keverd össze.

Ezt követően tedd bele a hús szeleteket. Pácold legalább 30 percen vagy egy éjszakán keresztül, minél tovább pácolod, annál jobb lesz.

Addig készítsük el a salátát. Az uborkát megtisztítjuk, és a paprikával, paradicsommal együtt felkockázzuk. A lilahagymát felszeleteljük, és egy tálba összekeverjük a többi zöldséggel.

Hozzáadjuk az olívabogyót, olíva olajat, csipet sót és bazsalikomot, majd az egészet óvatosan átforgatjuk.

Egy tányérra halmozzuk, a tetejére feta sajtot teszünk – kockázva, egészben vagy morzsolva -, de ha nincs otthon elhagyható, így is nagyon finom lesz.

Ezt követően egy serpenyőbe olíva olajat hevítünk, és kisütjük a húsokat, de akár grillezheted is, vagy egy tepsibe téve a sütőben is megsütheted.

Kínálásnál citrom karikával díszítjük, akár egy ropogós szelet kenyérrel is tálalhatjuk.

A görög tradicionális konyha egyszerre egészséges és finom is, azonban ezen nem is csodálkozhatunk túl sokat, hiszen a görög ételekhez a legjobb minőségű alapanyagokat használják fel, amelyek már önmagukban is ígéretesek, mint például az olíva bogyók, friss zöldségek, gyümölcsök, jó minőségű húsok, frissen fogott halak, és persze az elmaradhatatlan olívaolaj.

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »