Igazi gasztronómiai élményt nyújthatunk a barátainknak, családunknak, egy kellemes nyári délután estébe nyúló programjakén, ha garden partyt szervezünk. Egy jó kis sütögetés, beszélgetés, a lényeg, hogy jókat együnk, igyunk és érezzük jól magunkat. De ha nincs kertünk, nekem sincs… az se baj, sütőben, grillen is bátran elkészíthetjük, és így is egy nagyszerű délutánt varázsolhatunk vendégeinknek, vagy családunknak. Biztos vagyok benne, hogy ez az egyszerű, gyors és egészséges étel, a kedvenced lesz. Mert az eredmény tökéletes és mennyeien finom falatok…:)
Hozzávalók:
1 kg csirke apró hús – vagy pulyka
Pác:
½ csésze olívaolaj
2 ek citromlé
1 ek világos szójaszósz
1 ek ketchup – vagy paradicsompüré
½ tk oregánó
1 ek friss menta – apróra vágva
2 gerezd fokhagyma – zúzott
1 tk szecsuani bors mozsárban összetört – vagy fekete őrölt bors
½ mk chili pehely – aki nem szereti, a csípőset az elhagyhatja
Sütéshez:
kaliforniai paprika
zöldpaprika
paradicsom
lila hagyma
só
Salátához:
2 nagy zöldalma
1 lime lé
1 ek menta levél
½ kígyó uborka
1 ek méz
Elkészítés:
Ha a bambusz nyársunk van, akkor áztassuk a botokat vízbe, legalább 5 percig.
Egy kis fémtálban keverjük össze a fenti pác hozzávalókat. Alaposan keverjük össze. Beletesszük a húst, egy éjszakát keresztül, pácoljuk. Vagy minimum 1 órán keresztül, minél több ideig pácoljuk, annál finomabb lesz a hús.
Közben elkészítjük a salátát. A kígyóuborkát meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. – nekem most nem volt itthon uborkám, így csak almával készítettem – A zöldalmát megmossuk, magházát kivágjuk, és hasonló darabokra vágjuk, mint az uborkát. Friss mentát beletépkedjük, olíva olajjal meglocsoljuk, és mézet csurgatunk rá, és egy egész lime-m levét facsarunk rá. Jó összekeverjük és félre tesszük.
A darabolt apró húst húzzuk a nyársra rétegezve, közéje a nagyobb darabokra vágott zöldpaprikát, kaliforniai paprikát, hagymát, paradicsomot. Egy kicsit sózzuk meg minden oldalát.
Grill sütőben, közepes tűzön kb. 6-8 perc oldalanként süssük, amíg jó ropogós nem lesz.
Tálalásnál szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával és lime-mal kínáljuk.
Az egészséges étrendbe is beilleszthető, akár ebédre, sőt vacsorára is nyugodt szívvel ajánlom…:)
*Tipp: A sütőben is megsüthetjük, a sütőrácson, kb. 30 perc, viszont ebben az esetben a sütő aljára, sütő lemezt vagy tepsit helyezzünk, amibe lecsöpögni tud a sült hús szaftja. Viszont itt is forgatni kell többször. Érdemes a maradék páclével időközönként locsolgatni, és egy kis olívaolajjal. Másik megoldás, ha alufóliába csomagoljuk, ráöntjük a maradék páclevet, és kb. 20 perc letelte után levesszük a fóliát, és úgy süssük tovább ropogósra a húst.
A kerti partihoz, hűsítő alkoholmentes jeges koktél tippeket, ennél a blog bejegyzésemnél találsz:
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2013/12/31/egzotikus-es-kivanatos2/
Jó étvágyat!
Klarissza