Nincs még ehhez fogható…

Gyerekkori kedvencem, istenem mennyit ettünk a menzán a suliban, viszont azóta már tudom, hogy a házi készítésű az felülmúlhatatlan, és sokkal finomabb…🙂 A francia “croquer”, azaz ropogtatni szó után kapta a nevét, mert az igazi krokett külseje mindig ropogós. Igazi gyors finomság, mártogatóssal kiváló ropogtatni való, de sültek, vadhúsok, mártással készült húsok, halak köreteként is kínálhatjuk, különböző ízesítéssel…

Roppanós burgonya krokett/chili szósszal

Hozzávalók:

800 g burgonya

40 g vaj vagy margarin

2 db tojássárgája

1 csipet reszelt vagy őrölt szerecsendió

frissen őrölt bors

1 mk só

50 g finomliszt

Panírozáshoz:

kukoricaliszt

3 db felvert tojás

panko zsemlemorzsa vagy sima zsemlemorzsa

Sütéshez:

kókuszzsír vagy olaj

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk, megsikáljuk és enyhén sós vízben, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, aztán meghámozzuk, és felvágjuk kockára.

Tegyük egy serpenyőbe és pirítsuk meg, – isteni íze lesz a kisült krokettnek, hogy megpirítjuk a krumplit, viszont nemcsak az íze miatt szükséges, hanem, ha kimegy belőle a nedvesség pirításkor, akkor nem fog sok olajat magába szívni sütésnél -.

Ezt követően, tojássárgájával és a liszttel, jól összedolgozzuk.

A burgonyamasszát 2 ujjnyi vastag kerek lappá nyújtjuk, és cikkekre vágjuk.

Mindegyik cikkből meglisztezett kezünkkel hosszú rudat sodrunk.

A rudakat lisztben megforgatjuk, a felesleges lisztet lerázzuk róla.

A meglisztezett kroketteket, először simára kevert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk.

Sokan vannak, akik úgy szeretik, ha vastag a kéreg rajta, ha így szereted, akkor még egyszer tojásba, utána morzsába mártjuk,  szerintem elég egyszer panírozni, én nem szeretem, ha túl vastag a kérge…:)

Egy serpenyőbe, az egyharmadáig kókuszzsírt/vagy olajat töltünk és felhevítjük, a kroketteket körös-körül 3-4 perc alatt szép pirosra sütjük, ha megsültek, szedjük papírszalvétára.

Kínálásnál édes chili szósszal tálaljuk, majorannával díszítjük.

*Tipp: ízesíthetjük a fenti alap masszát, akár apróra vágott chilivel, kaporral, kakukkfűvel, majoránnával, petrezselyemmel, zöldhagymával, fokhagymával. Vagy főtt zöldborsóval, sárgarépával, de akár 50 g reszelt parmezánnal, viszont én most chili szószos mártogatóssal kínáltam, így a sima alap változat volt, nálam a nyerő. 🙂 Zsemlemorzsa helyett például megforgathatjuk 100 g mandulapehelyben vagy szezámmagban, vagy 50 g reszelt parmezánnal elkevert zsemlemorzsában. Nagyon sokféle változatot ellehet készíteni… Válogassatok…:)

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »