Klarissza Blogja

Nincs még ehhez fogható…

Gyerekkori kedvencem, istenem mennyit ettünk a menzán a suliban, viszont azóta már tudom, hogy a házi készítésű az felülmúlhatatlan, és sokkal finomabb…🙂 A francia “croquer”, azaz ropogtatni szó után kapta a nevét, mert az igazi krokett külseje mindig ropogós. Igazi gyors finomság, mártogatóssal kiváló ropogtatni való, de sültek, vadhúsok, mártással készült húsok, halak köreteként is kínálhatjuk, különböző ízesítéssel…

Roppanós burgonya krokett-chili szósszal5Roppanós burgonya krokett/chili szósszal
Hozzávalók:
800 g burgonya
40 g vaj vagy margarin
2 db tojássárgája
1 csipet reszelt vagy őrölt szerecsendió
frissen őrölt bors
1 mk só
50 g finomliszt

 

Panírozáshoz:
kukoricaliszt
3 db felvert tojás
panko zsemlemorzsa vagy sima zsemlemorzsa
Sütéshez:
kókuszzsír vagy olaj

Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, megsikáljuk és enyhén sós vízben, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, aztán meghámozzuk, és felvágjuk kockára.

héjjában főtt burgonya kroketthezhéjjában főtt pirított burgonya kroketthezburgonya alap tészta kroketthez

Tegyük egy serpenyőbe és pirítsuk meg, – isteni íze lesz a kisült krokettnek, hogy megpirítjuk a krumplit, viszont nemcsak az íze miatt szükséges, hanem, ha kimegy belőle a nedvesség pirításkor, akkor nem fog sok olajat magába szívni sütésnél -.

Ezt követően, tojássárgájával és a liszttel, jól összedolgozzuk.

Roppanós burgonya krokett-chili szósszal1

A burgonyamasszát 2 ujjnyi vastag kerek lappá nyújtjuk, és cikkekre vágjuk.

Mindegyik cikkből meglisztezett kezünkkel hosszú rudat sodrunk.

A rudakat lisztben megforgatjuk, a felesleges lisztet lerázzuk róla.

Roppanós burgonya krokett-chili szósszal2

A meglisztezett kroketteket, először simára kevert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk.

Sokan vannak, akik úgy szeretik, ha vastag a kéreg rajta, ha így szereted, akkor még egyszer tojásba, utána morzsába mártjuk,  szerintem elég egyszer panírozni, én nem szeretem, ha túl vastag a kérge…:)

Egy serpenyőbe, az egyharmadáig kókuszzsírt/vagy olajat töltünk és felhevítjük, a kroketteket körös-körül 3-4 perc alatt szép pirosra sütjük, ha megsültek, szedjük papírszalvétára.

Roppanós burgonya krokett-chili szósszal3

Kínálásnál édes chili szósszal tálaljuk, majorannával díszítjük.

*Tipp: ízesíthetjük a fenti alap masszát, akár apróra vágott chilivel, kaporral, kakukkfűvel, majoránnával, petrezselyemmel, zöldhagymával, fokhagymával. Vagy főtt zöldborsóval, sárgarépával, de akár 50 g reszelt parmezánnal, viszont én most chili szószos mártogatóssal kínáltam, így a sima alap változat volt, nálam a nyerő. 🙂 Zsemlemorzsa helyett például megforgathatjuk 100 g mandulapehelyben vagy szezámmagban, vagy 50 g reszelt parmezánnal elkevert zsemlemorzsában. Nagyon sokféle változatot ellehet készíteni… Válogassatok…:)

Jó étvágyat!
Klarissza

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!