Klarissza Blogja

Luxus és egzotikus…A titok nyitja…Boldogságbomba

Kiváló erőnlét mellett szabadulhatsz meg a plusz kilóktól…+ Szexuális vágyfokozó hatása is van…
Miért érdemes még?
Boldogságbomba… legmagasabb energiatartalmú
igazi nyalánkság, hosszantartó energiát képes biztosítani a szervezet számára. Jobb kedvre derít…

Melyik az a gyümölcs, amelyik magas szénhidráttartalma ellenére nem hizlal, és a legtöbb profi és szabadidő sportoló edzés, mérkőzés előtt, alatt és után is fogyasztja? És igen kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma… Mindössze két darab belőle 90 percnyi testedzéshez elegendő energiát juttat a szervezetbe…?:) Biztos, hogy már kitaláltátok… hát ez a gyümölcs & zöldégféle a banán. 🙂

A fiatalokon kívül, ki ne emlékezne azokra a – nem túl régi – 🙂 időkre, amikor többnyire pult alól vettük, és csak télen, karácsony tájékán volt kapható! Emlékszem még, hogy szájról-szájra járt, mikor jön a banánszállítmány a piacra, zöldségeshez. Bizony volt, hogy a hidegbe 2 órát is álltunk sorba, hogy beszerezhessük az akkori szezonális, luxus és egzotikusnak számító gyümölcsöt. 27 évvel ezelőtt bizony én is sorban álltam, hogy a kisbabámnak tudjak banánt vásárolni, az akkori öregek tanácsai csengnek még ma is a fülembe: “olyan tápértéke van a banánnak, mint az anya tejnek”. Úgy hogy nyugodtan adhatom a gyermekemnek…Vajon ezt tudják a mai fiatal anyukák? Hogy változnak az idők, manapság pedig már télen, nyáron is kapható, valójában hétköznapi gyümölcsünkké vált, hát használjuk ki, ezt a gyümölcsöt, hamár kapható, és nem is drága…

És akkor jöjjön egy kis áttekintés, hogy miért is érdemes még!


banánfa
Malajziából származik, de a világ legtöbb szubtrópusi éghajlatú országába termesztik. Világszerte több mint 1600 féle-fajta típust ismerünk, melyek elsősorban szín és cukortartalom alapján különböznek. Nagy részüket úgynevezett zöldségként használják, és nyersen nem is fogyasztják, sós ételeket, főzelékeket készítenek belőle. A világ számtalan táján a különböző fajták folyamatosan érnek, egész évben kapható.

100 gramm banánban 374 kJ (88 kcal) energia rejtőzik, a glikémiás indexe 30-60 (érettségtől függően) – de könnyen emészthető és gyorsan felszívódik a szervezetben. Nagyon magas a keményítőtartalma, amely növeli a test zsírégető képességét, így valójában a banán nem hizlal, hanem segít a fogyásban. Telítettségérzést ad, legtöbben azonban egyértelműen alacsony ára miatt kedvelik. Viszont fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolóknak izomgörcsök megelőzésére, emellett a benne található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra.

A banán a gyümölcsök közül a legnagyobb B-vitamin forrás, de tartalmaz még foszfort, vasat és kalciumot, A és C-vitamint is, illetve olyan enzimet, mely szükséges a glükóz feldolgozásához. B6-vitamin-tartalmának köszönhetően segít leküzdeni a vitaminhiányból adódó szédülést.

A banán klasszikus stressz űző. A legújabb kutatások szerint a banánt nemcsak kellemes íze és tápértékért érdemes fogyasztani, hanem hangulatbefolyásoló tulajdonsága miatt. Ugyanis növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel, így ez által kellemes hangulatot okoz és az egyén kipihentnek, kiegyensúlyozottnak érzi magát. Fogyasztásával biztosítja szervezetének a szükséges tápanyagokat a megfelelő egészség és a jó alak eléréséhez, külsőleg alkalmazva hajunkat és bőrünket is rendbe hozza.

banana karikatúra

Afrodiziákum, és még a másnaposság ellen is hatásos, mézzel és joghurttal elfogyasztva remek gyógyír. A banánt öregedéslassító gyümölcsnek is nevezik. A banánban található pektin rost csökkenti a koleszterinszintet.

A rendszeres, napi banánfogyasztás magas káliumtartalmának köszönhetően csökkenti a stroke kockázatát. Magas vastartalma miatt a banánfogyasztás javítja a vér hemoglobin termelését, ily módon gyógyítja a vérszegénységet. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el.

Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek, ugyanis az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja.

A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.

banán

A sült banán – a keleti konyhák egyik ínyencsége a sült vagy bundás banán, míg az európai konyhák specialitása a flambírozott banán.

Az érett, puha húsú banán ideális cukor-helyettesítő süteményekben, kekszekben, chutney készítéséhez. Nyersen felhasználhatjuk gyümölcssalátához, palacsintába, piskótába töltelékként, smoothie, milkshake, csokifondü mellé, fagylalt kehely, gyümölcshabok készítéséhez.

A következő blog bejegyzésemnél a banán chutney készítését hozom el nektek.

Klarissza
Forrás: wikipedia/vitaminsziget.com
Kép: baciadasalmas.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!