Most ő is beáll a sorba, az én kis receptáramba. Szerintem ez a legjobb, ami egy csirkével történhet… Imádom a csirke húst, annyi féleképpen lehet variálni, különböző pácokkal megbolondítva, mindig más és más ízletes finom és gyors elkészítésű finomságot kapunk, és ha salátával tálaljuk, az egészséges étrendbe is beilleszthető. Így biztosan nem unjuk meg, és nem lesz egyhangú az étkezésünk… Ez az ízletes sült csirke pácolt marokkói stílusban egyszerűen fenséges… Mit is mondhatnék róla még, egyszerűen ki kell próbálnotok ezt is, a sok sült csirke receptem mellett…🙂 mert megéri…
Hozzávalók:
3 db csirkecomb – alsó/felső
Pác:
½ tk pirított őrölt kömény
½ ek citrom leve
4 ek olívaolaj
1 tk piros paprika
1/8 tk fahéj
1/8 tk gyömbér
½ tk kurkuma
½ tk cayenne bors
½ tk durvára tört szecsuani bors
3 gerezd fokhagyma – átnyomva
Elkészítés:
Mossuk meg a csirkecombokat, és vágjuk ketté, így összesen 6 db csirkecombunk lesz. Itassuk le róla a felesleges vízet egy papírszalvétával, és vagdossuk több helyen, 3-4 helyen és sózzuk meg jól, minden oldalát és tegyük félre.
Egy száraz serpenyőben, pirítsuk meg a köményt, vigyázzunk, meg ne égjen hamar elkészül. Ezt követően tegyük egy mozsárba, vagy darálóba.
Ha ezzel megvagyunk, a fenti pác hozzávalókat is adjuk hozzá, és törjük össze.
A összekevert fűszerpáccal dörzsöljük be a csirkét, a bevagdosott részhez is jól nyomkodjuk be a pácot, hagyjuk állni egy fél órát, vagy akár egy éjszakát is.
Tegyük egy tepsibe, tegyünk rá kókuszzsírt, vagy locsoljuk meg olívaolajjal, fedjük le alufóliával, és 200 fokon kb. 30-40 percig süssük, ezt követően fólia nélkül még 15 percig ropogósra süssük a csirkét. Akkor jó a sült csirke, amikor könnyen leválik a csontról a hús.
Grillsütőben, vagy kerti faszenes grillen is kisüthetjük.
Amíg sül a csirke készítsük el a rizst.
Zöldséges rizs:
Hozzávalók:
1 ½ csésze „A” minőségű rizs
2 ½ csésze, forró víz – vagy húsleves alaplé
só – ízlés szerint
szecsuani bors – durvára darált
1 doboz konzerv kukorica – lé nélkül
1 szál zöldhagyma – apró karikára vágva
1 kis friss chili – apróra vágva
1 tk kókuszzsír vagy olíva olaj
Elkészítés:
Egy serpenyőbe tegyük bele a kókuszzsírt vagy olajat, ha már felhevült, akkor a megmosott rizst, pirítsuk meg egy kicsit – Addig pirítom, amíg kb. a rizsszemek fele már csont fehérré pirult, de a másik fele még az olajtól kissé szürkébb színű -, és adjuk hozzá a vízet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Közepes lángon felforraljuk, fedő alatt, utána megkeverjük villával, és alacsony hőfokon még jó 10 percig főzzük, amíg meg nem puhul a rizs. Kapcsoljuk le a hőt és hagyjuk fedő alatt pihentetni.
Addig öntsük le a kukoricáról a levet, vágjuk fel a chilit és a zöldhagymát. A megsült csirke kurkumás szaftjával – ízlés szerint – öntözzük meg a rizst, és szórjuk meg kukoricával, hagymával és chili paprikával. Keverjük össze.
Tálalásnál a marokkói sült csirke mellé tálaljuk.
*Tipp: Sokan kedvelik a gyors rizst, azt is lehet használni hozzá, ha épp sietünk és nincs kedvünk bíbelődni a rizsfőzéssel… pld. Uncle Bans’s, ez jó minőségű, ha választani kell, ezt ajánlom… A dobozon lévő utasításnak megfelelően, főzzük meg a rizst, és a fentiek szerint ízesítsük.
Jó étvágyat!
Klarissza