Ellenállhatatlan…

Némi előkészítés, egy-két trükk és máris finom és ellenállhatatlan lesz… Egy szuper finom öntettel, a házi készítésű BBQ szósszal, szaftosan-ropogósan az igazi. Ki tudna ellenállni a jó ropogós omlós hússzeletnek, tele van minden íz kombinációval, ami lehet ebéd party vagy akár vacsorára is kínálni… Isteni finom, az egészséges étrendbe is beilleszthető…:)

Klasszikus thai BBQ ropogós sült hús/tejszínes kukorica salátával

Hozzávalók:

Pác:


6-8 szelet sertés hús – ki, amit szeret, comb, karaj, tarja stb… – vagy egyben is süthetjük a húst…, vagy csirke hússal kis elkészíthető…

2 ek szójaszósz

1 tk sötét szójaszósz

3 ek Sherry – fehér szőlőből készült likőrbor

2 ek barna cukor

1 ek halszósz – én ezt most elhagytam

1 tk durvára őrölt szecsuani bors – vagy fekete bors

5 gerezd fokhagyma – átnyomva

½ dl oliva olaj

 

Mártás:

½ csésze rizs ecet – vagy más típusú ecet: fehér, fehér bor, vagy almabor is megteszi

1/3 csésze barna cukor

3 gerezd fokhagyma – átnyomva

1-2 friss piros chili nagyon apróra vágva – vagy 1/3 tk szárított zúzott chili vagy cayenne bors

1 ek szójaszósz

1 ek halszósz – én ezt most elhagytam

1-2 ek kókuszzsír

Sült fűszeres kukorica/majonézzel és tejszínnel

Hozzávalók:

A sült kukorica elkészítését itt találod:

https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/05/07/sok-ehes-szaj-a-kerek-asztal-korul/

1 tubus vagy 4 ek majonéz

2 dl tejszín

egy csipet só

1 ek citrom leve

1 ek mustár

– aki édesebben kedveli, tehet bele egy mk cukrot –

1 csipet bors – ha szükséges, mivel a kukoricát fűszereztük, ezt már az összekeverés után döntsük el…

½ zöldhagyma – karikára-vékonyra szeletelve

½ lilahagyma – karikára-vékonyra szeletelve

Elkészítés:

A pác hozzávalóit összekeverjük, hogy jól feloldódjon a cukor.

A megmosott, szeletelt sertéshúsra öntjük, és jól megforgatjuk a pácban. Ezt követően fedjük le egy fóliával és tegyük a hűtőbe, egy éjszakán át, – vagy minimum 30 percig pácoljuk -, hogy jól átjárják az ízek.

Készítsük el a mártást. A fenti hozzávalókat tegyük egy serpenyőbe, jól keverjük el és forraljuk fel. Majd vegyük a hőt legalacsonyabbra és kb. 10-15 percig, alkalmanként megkevergetve, amíg be nem sűrűsödik, addig főzzük. Így összeérnek az ízek, így lesz a mártásunk egyben édes, savanyú, sós és fűszeres íz világú.

Vegyük elő a húst a hűtőből, tegyünk egy tepsibe, öntsünk rá olajat, vagy olvasztott kókuszzsírt és takarjuk le fóliával és előmelegített sütőbe süssük kb. 30-45 percig, Amikor már puha a hús, vegyük le a fóliát, kenjük meg a húst a mártásunkkal – ne az egészet használjuk fel, a tálaláshoz is hagyjunk – és pirítsuk meg kb. 10-15 perc, akkor jó, ha szép ropogós.

A pácolt húst, süthetjük még grill sütőbe vagy kerti faszenes grill sütőn. Ha egyben sütjük a húst tálalás előtt, hagyjuk pihenni kb. 5-10 percet fólia alatt lefedve. Puha és finom szaftos lesz a húsunk.

Amíg sül a hús készítsük el a kukorica salátánkat. A kukoricát a fenti blog elérhetőségen található fűszerekkel ízesítjük és ropogósra sütjük. Ezt követően, egy éles késsel, levágjuk a kukoricaszemeket. – vagy ha morzsolt kukoricával készítjük, akkor egy pici kókuszzsíron megpirítjuk egy serpenyőbe, és úgyanúgy fűszerezzük. –

A majonézt és a tejszínt simára keverjük a fűszerekkel. Beleszórjuk a sült kukoricát és jól összekeverjük, ha szükséges még borsozzuk. Tegyük egy kicsit a hűtőbe tálalásig.

Tálalásnál külön mártásos tálkában kínáljuk a szószt/mártást. A mártást lehet hidegen, vagy felmelegítve langyosan kínálni. A kukorica salátánkat, szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával, lilahagymával.

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék: ,
Tovább a blogra »