Klarissza Blogja

Ellenállhatatlan…

Némi előkészítés, egy-két trükk és máris finom és ellenállhatatlan lesz… Egy szuper finom öntettel, a házi készítésű BBQ szósszal, szaftosan-ropogósan az igazi. Ki tudna ellenállni a jó ropogós omlós hússzeletnek, tele van minden íz kombinációval, ami lehet ebéd party vagy akár vacsorára is kínálni… Isteni finom, az egészséges étrendbe is beilleszthető…:)

fűszeres sült sertés hús - tejszínes majonézes kukoricával5Klasszikus thai BBQ ropogós sült hús/tejszínes kukorica salátával
Hozzávalók:
Pác:

6-8 szelet sertés hús – ki, amit szeret, comb, karaj, tarja stb… – vagy egyben is süthetjük a húst…, vagy csirke hússal kis elkészíthető…
2 ek szójaszósz
1 tk sötét szójaszósz
3 ek Sherry – fehér szőlőből készült likőrbor
2 ek barna cukor
1 ek halszósz – én ezt most elhagytam
1 tk durvára őrölt szecsuani bors – vagy fekete bors
5 gerezd fokhagyma – átnyomva
½ dl oliva olaj
 

Mártás:
½ csésze rizs ecet – vagy más típusú ecet: fehér, fehér bor, vagy almabor is megteszi
1/3 csésze barna cukor
3 gerezd fokhagyma – átnyomva
1-2 friss piros chili nagyon apróra vágva – vagy 1/3 tk szárított zúzott chili vagy cayenne bors
1 ek szójaszósz
1 ek halszósz – én ezt most elhagytam

1-2 ek kókuszzsír

Sült fűszeres kukorica/majonézzel és tejszínnel
Hozzávalók:
A sült kukorica elkészítését itt találod:
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/05/07/sok-ehes-szaj-a-kerek-asztal-korul/
1 tubus vagy 4 ek majonéz
2 dl tejszín
egy csipet só
1 ek citrom leve
1 ek mustár
– aki édesebben kedveli, tehet bele egy mk cukrot –
1 csipet bors – ha szükséges, mivel a kukoricát fűszereztük, ezt már az összekeverés után döntsük el…
½ zöldhagyma – karikára-vékonyra szeletelve
½ lilahagyma – karikára-vékonyra szeletelve

Elkészítés:
A pác hozzávalóit összekeverjük, hogy jól feloldódjon a cukor.

A megmosott, szeletelt sertéshúsra öntjük, és jól megforgatjuk a pácban. Ezt követően fedjük le egy fóliával és tegyük a hűtőbe, egy éjszakán át, – vagy minimum 30 percig pácoljuk -, hogy jól átjárják az ízek.

fűszeres sült sertés hús - tejszínes majonézes kukoricával1

Készítsük el a mártást. A fenti hozzávalókat tegyük egy serpenyőbe, jól keverjük el és forraljuk fel. Majd vegyük a hőt legalacsonyabbra és kb. 10-15 percig, alkalmanként megkevergetve, amíg be nem sűrűsödik, addig főzzük. Így összeérnek az ízek, így lesz a mártásunk egyben édes, savanyú, sós és fűszeres íz világú.

fűszeres sült sertés hús - tejszínes majonézes kukoricával2

Vegyük elő a húst a hűtőből, tegyünk egy tepsibe, öntsünk rá olajat, vagy olvasztott kókuszzsírt és takarjuk le fóliával és előmelegített sütőbe süssük kb. 30-45 percig, Amikor már puha a hús, vegyük le a fóliát, kenjük meg a húst a mártásunkkal – ne az egészet használjuk fel, a tálaláshoz is hagyjunk – és pirítsuk meg kb. 10-15 perc, akkor jó, ha szép ropogós.

fűszeres sült sertés hús - tejszínes majonézes kukoricával4

A pácolt húst, süthetjük még grill sütőbe vagy kerti faszenes grill sütőn. Ha egyben sütjük a húst tálalás előtt, hagyjuk pihenni kb. 5-10 percet fólia alatt lefedve. Puha és finom szaftos lesz a húsunk.

Amíg sül a hús készítsük el a kukorica salátánkat. A kukoricát a fenti blog elérhetőségen található fűszerekkel ízesítjük és ropogósra sütjük. Ezt követően, egy éles késsel, levágjuk a kukoricaszemeket. – vagy ha morzsolt kukoricával készítjük, akkor egy pici kókuszzsíron megpirítjuk egy serpenyőbe, és úgyanúgy fűszerezzük. –

A majonézt és a tejszínt simára keverjük a fűszerekkel. Beleszórjuk a sült kukoricát és jól összekeverjük, ha szükséges még borsozzuk. Tegyük egy kicsit a hűtőbe tálalásig.

fűszeres sült sertés hús - tejszínes majonézes kukoricával3

Tálalásnál külön mártásos tálkában kínáljuk a szószt/mártást. A mártást lehet hidegen, vagy felmelegítve langyosan kínálni. A kukorica salátánkat, szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával, lilahagymával.

Jó étvágyat!
Klarissza

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!