Mit szólnátok egy kis édességhez? Ennek tényleg nem lehet ellenállni, a kis csintalan, csalafinta… Elmondom a titkát, hogyan csináld, könnyű és különleges, és akár reggelire, vacsorára vagy fő étkezés után, bármikor fogyasztható. Mindenkinek ajánlom, és azoknak is, akik szeretnek hagyományos és újszerű ötleteket kipróbálni a konyhájukban. Szóval nem csalás, nem ámítás, mind a tíz ujjadat megnyalod utána, olyan isteni finom…:) és persze a látványnak sem utolsó…
Mentás-csokoládés/epres palacsinta
Hozzávalók:
15 dkg liszt
1 tojás
kb. 4 dl tej – itt most nem kell hozzá buborékos ásványvíz vagy szódavíz, csak tej
csipetnyi só
¼ sütőpor
1 reszelt citromhéja
a sütéshez, olaj
½ dl olaj
Mentás csokoládé krém
Hozzávalók:
1 zacskó csokoládé pudingpor – főzős
tej
5 dkg étcsokoládé
2 kk porcukor
1 dl tejszín
½ ágacska mentalevél
15 szem kemény eperszem – félbe/negyedbe vágva
Elkészítés:
Egy tálba felütjük a tojást. Hozzáadjuk a hideg tejet, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat és kanalanként a lisztet, amibe előzőleg elkevertük a sütőport és simára keverjük egy robotgéppel. Most egy kicsit vastagabb palacsintát fogunk sütni, mivel az eperszemekkel is lesznek töltve. Tehát akkor jó a tészta állaga, ha egy picit sűrűbb, mint a tejszín állaga.
Ha készen vagyunk, akkor kb. 15 percig pihentetjük, utána ismét felkeverjük.
Ezt követően a palacsintasütőt – én teflon sütőt használok – felhevítjük, de előtte egy ecsettel körbe kenjük olajjal a serpenyőt. Amikor felforrósodott, akkor egy merőkanálnyi palacsinta tésztát szétoszlatunk, – minden egyes palacsintánál, keverjük fel a masszát – majd addig sütjük, amíg át nem tudjuk fordítani a másik oldalára, hamar megsül, nem szabad ott hagyni. A másik oldalát is sütjük kb. fél percig, ha kész, lapos tányérra csúsztatjuk vagy fordítjuk, és mindenképpen fedjük le egy mélytányérral.
Ha készen vagyunk, akkor készítsük el a mentás csokoládé krémet. A pudingport keverjük össze az utasításnak megfelelően tejjel. Az előírt tej mennyiségét csökkentsük egy dl-el, ezt a végén tejszínnel fogjuk pótolni. Egy tálba tördeljük bele a csokoládét és gőz felett olvasszuk fel, és öntsük bele a kész pudingba. Vagy, amikor készítjük a pudingot és már majdnem teljesen kész, akkor tördeljük bele a csokoládét, így is felolvad. Ha elkészültünk, akkor keverjük bele a tejszínt.
Vágjuk a mentát apróra és egy kis csokoládé krémet, tegyük a turmixba, szórjuk bele a mentát és a porcukrot és keverjük jól el. Ha ezzel is elkészültünk öntsük hozzá a csokoládé krémhez, és keverjük össze.
Ha készen vagyunk, az eperszemeket mossuk meg, csumázzuk ki, és töröljük egy papírszalvétára, szárazra. Vágjuk félbe, vagy negyedbe. Attól függ, mekkora az eperszem.
Ha mindennel készen vagyunk, akkor töltsük meg a csokoládés-mentás krémmel a palacsintát, szórjuk meg eperszemekkel, hajtsuk be mindkét végét, és szórjuk meg kínáláskor porcukorra.
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: