A csajos délután folytatásaként, még egy jó nagyot lakmározhatunk is…
Érdemes kipróbálni…, hisz gyorsan elkészül…, akik most kezdik bontogatni a kis szárnyaikat a gasztronómia terén, azoknak is bátran ajánlom, a siker tuti nem marad el…:) arról nem is beszélve, hogy egészséges… és isteni finom… Szóval te is nyűgözd le a barátnőidet…:)
– Mi az, amikor a hamburger mosolyog?
– ???
– Kaján vigyor! 🙂
Jamaikai pikáns dupla sajtos hamburger
Hozzávalók:
Hús fűszerezése:
½ kg sertésdarált hús – 4 szelet hamburger hús süthető belőle
1 egész tojás
2 gerezd fokhagyma – reszelve
2 zöldhagyma – reszelve
2 tk keleties fűszerkeverék
2 tk jamaikai fűszerkeverék
*só
egy csipet szecsuani bors vagy fekete őrölt bors
1 csipet chili pehely
kókuszolaj vagy olaj
4 szeletelt cheddar sajt
2 amerikai hamburger zsömle – pirítva
Zöldségek:
Hozzávalók:
Vékonyan szeletelve…
1 paradicsom
jég saláta
1 kisebb lila hagyma
¼ kígyó uborka
½ paprika
1 zöldhagyma
Hamburgerszósz:
Hozzávalók:
6 tk majonéz
2 tk ketchup
1 db kisebb kovászos uborka – apróra vágva
½ lilahagyma – apróra vágva
só – ízlés szerint
bors – ízlés szerint
3 tk méz
2 szelet ecetes üveges jalapeno paprika – és 2 tk a levéből
Díszítés: zöldhagyma karikák, és szezámmag
Elkészítés:
A húst tegyük egy tálba és a fenti hozzávalóknál lévőkkel fűszerezzük. Ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe minimum fél órára, hogy összeérjenek az ízek, és ne essen szét sütésnél a hús.
Szeleteljük fel a zöldségeket, tegyük egy tányérra és tegyük félre.
Készítsük el a hamburger szószt. A fenti hozzávalókat egy aprítóba tesszük, és jól krémesre összekeverjük. A lényeg, hogy mindent előkészítsünk, és a végére csak a hús sütése maradjon.
A húst vegyük ki a hűtőből, vizes kézzel formázzunk, kerek gombolókat, és lapítsuk el húspogácsa szerűre, kb. 1 cm vastag legyen, lapítsuk le a tetejét, igazgassuk meg a széleit, hogy ne legyen töredezett. A húspogácsa közepe egy kicsit laposabb legyen, mint a széle, akkor szép egyenletesre sülnek majd. Tegyük egy tányérra és tegyük félre.
Akkor jó a hamburger, ha öntöttvas serpenyőbe vagy akár szabad tűzön, grillen sütjük. A konyhában az öntöttvas serpenyőben sütött hús is hasonló, füstös ízű lesz, mintha szabad tűzön készítenénk. De persze bármilyen más serpenyő is megteszi.
Mielőtt elkezdjük sütni a húst, a tányéron sütés előtt sózzuk meg/vagy sütés után, viszont daráljunk rá friss őrölt szecsuani borst mindenképpen, és öntsünk rá egy pár csepp olajat, és kenjük el az ujjunkkal a pogácsák tetején. Nem kell több olaj a sütéshez. Ha elég forró a serpenyő, akkor a fűszerezett, olajos felével lefelé tegyük bele a hamburger húst. Közepes vagy közepesen erős lánggal süssük, így lesz tökéletes. Szóval úgy jó, ha hallod a húst sercegni, de még nem bugyog az olaj a hús szélénél. Kb. 4-8 perc sütés kell, attól függően, milyen vastag a húspogácsa, én 3* fordítottam meg. Az utolsó forgatási fázisnál, amikor már majdnem kész, és nem forgatjuk többet, akkor tegyük rá a szeletelt sajtot, így ráolvad a sajt, így sokkal finomabb lesz.
Amíg sül a hús, vágjuk ketté a zsömlét, és pirítsuk meg arany barnára, egy száraz serpenyőbe. Akár vastagabb típusú pirítós sütőben is megpiríthatjuk. Tegyük félre egy tányérra zsömléket, és készítsük elő: a zsömle alját kenjük meg a hamburger szósszal, erre tegyük a felszeletelt salátát, a sajtot, rá a forró kisült sajtos hamburger húst, lilahagyma, uborka, paprika, paradicsom, zöldhagyma és megint hamburger szószt kanalazzunk rá.
* Tipp: Ha elhagyjuk a zsömlét, és salátával esszük a hamburger húst, illetve a hamburger szósznál, helyettesíthetjük a majonézt, tejföllel, akkor az egészséges étrendbe is beilleszthető, akár vacsorára is… Díszítésként, zölhagyma karikákkal és szezámmaggal szórjuk meg.
*só – ízlés szerint, akinek szükséges – szerintem nem kell sózni, mert a fűszer is tartalmazz némi sót, viszont akinek szüksége van rá, majd csak sütés előtt sózza, vagy inkább utána, az még jobb. Ha összekeverésnél megsóznánk a húst, akkor sütésnél kiszáradna, és nem lenne szaftos.
Érdekesség:
Bizonyítottnak látszik azonban, hogy az első Hamburgert, abban a formában, ahogy most is esszük, tehát zsömlében és nem kenyérben, egy bizonyos Oscar Weber Bilby készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. Mások két kenyérszelet között kínáltak hasonlót. 1933-ban meg is nyitották ugyanitt a saját hamburgerezőjüket, mely a Weber’s Superior Root Beer Stand nevet kapta. Mindent saját kezűleg gyártottak, a steaket, zsemlét és a gyökérsört is. Még ma is ugyanazt a grillt használják, amin korábban az első hamburgert sütötték, azzal a különbséggel, hogy fa üzemről gázosra építették át.
1904-ben, a St. Louisban rendezett világkiállításon lehetett elsőként ilyen szendvicseket kapni, bár akkor még az -er végződés nélkül, szimplán csak Hamburg-nak hívták őket. Egyes történetek szerint ez is Bilby bácsi konyhájából került ki.
1842-ben bukkant fel először a Hamburger Steak kifejezés egy amerikai szakácskönyvben, amit mint darált marhahúsból készült steaket definiáltak. Ha egy ilyen szelet húst egy zsömlében vagy kenyérrel kínáltak fogyasztásra, úgy nevezték, hogy Hamburger Sandwich.
Forrás: – és továbi érdekesség, ha még olvasnátok róla (-:
http://habmburger.blog.hu/2008/10/10/a_hamburger_eredete
Jó étvágyat!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: