A legtöbb pasi kimondottan imádja…

Sósan vagy édesen az igazi??

Nagyikám oly, de sokszor készítette gyerekkoromban. Bizony vannak olyan egyszerű, olcsó, finom, hagyományos ételek, amelyeket nem küldhetünk le a pályáról, s nem is lenne érdemes, bármennyire is manapság, a gasztronómia elhíresedett világát éljük. Érdekes módon, az ízesítése megosztja a közvéleményt, édesség/csípősség arányáról mindenkinek határozott véleménye van, és persze ezt mindig erősen hangoztatja, nálunk a családban is megoszlanak az ezzel kapcsolatos vélemények, ki hogyan szereti…A lényeg, hogyúgy fogyasszuk, ahogy a legjobban szeretjük, és ne törődjünk mással. Viszont, ami nem elhanyagolható szempont, a legtöbb pasi kimondottan imádja…🙂Szóval, nosza rajta, ti is készítsétek el, én sose tudom megunni, egyszerűen imádom…, és elárulom, hogy én sósan és fűszeresen szeretem…:)

Káposztás cvekedli/tészta

Hozzávalók:

50 dkg kockatészta

1 kg fehérkáposzta – már kapható a piacon friss új káposzta

2 ek cukor

frissen őrölt fekete bors

olaj

– himalája – ízlés szerint

Elkészítés:

A káposzta külső leveleit leszedjük, fejet kettévágjuk, és a torzsáját kivágjuk, aprítógépen/vagy reszelőn lereszeljük.

Besózzuk, jól átforgatjuk, és kb.30 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen.

Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajt, karamellizáljuk rajta 2 ek cukrot, és a kicsavart káposztát hozzáadjuk. A levéből, amit eresztett egy decinyit  hozzáöntünk. – a maradék levet se öntsük ki, hozzáadhatjuk a tészta főzőlevéhez, még ízesebb lesz.

Először 15-20 percig fedő alatt pároljuk, majd ha elpárolgott a leve, akkor időnként megkeverve fedő nélkül pirítjuk. A káposzta akkor van kész, ha teljesen elpárolgott a leve és megpirult, kb. 40 percet vesz igénybe. – de a friss szeonális új káposzta hamarabb készül el -.

Amíg készül a káposzta, addig tegyünk fel egy fazék sós vízet, és forrásban lévő vízben főzzük ki a tésztát. Ne felejtsük hozzáönteni, a maradék káposzta levét. Ha kész szűrjük le.

Ha kész a káposzta, hozzáadjuk a frissen őrölt fekete borsot, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kifőzött kockatésztát, és időnként megforgatva pár percig pirítgatjuk még.

Még melegen tálaljuk, úgy a legjobb. Tálalásnál, ki ahogyan szeretni még sózhatja, örült borssal megszórhatja, vagy esetleg cukrozhatja.

 

*A tökéletes káposztás cvekedli – ami nem jelent mást, mint kockatésztát -, ahogy a nagyi mondta/készítette bizony, házi gyúrt tésztából készül, de persze, azért kerékbetörés nem jár, ha mégis kész tésztából gyártjuk a káposztás cvekedlit, de tényleg legalább egyszer próbáljuk ki, mit veszítünk…  bizony sokkal finomabb. Gyúrhatunk rögtön többszörös adagot is, és kiszárítva tárolhatjuk.

Nagyi házi tésztája:

Hozzávalók:

25 dkg liszt

3 egész tojás

½ tk só

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval, majd a lazán felvert tojásokat addig gyúrjuk a liszttel, amíg közepesen kemény tésztát kapunk.

Egy kisebb cipót formázunk belőle, és pihentetjük kb. 30 percig.

Utána kétfelé osztjuk és sodrófával, kilisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Közben folyamatosan hintsük liszttel, hogy ne ragadjon a deszkához. A vékonyra nyújtott tésztát tekerjük fel a nyújtófára, középen vágjuk ketté, az így kapott tésztát pedig háromfelé. Egymásra fektetjük – a köztes rétegeket vékonyan meglisztezzük, hogy ne ragadjanak össze – és kockára vágjuk. Vagy tészta gépen nyújtsuk ki.

Forrásban lévő sós vízben 4-5 percig főzzük, szűrjük le és adjuk a kész káposztához.

*Tipp: Ha valakinek a káposzta íze nagyon erőteljes, akkor tegyen hozzá ugyanúgy lereszelve almát: fél kiló káposztához 1 nagyobb fej alma, ez szelídíteni fogja.  Ha kacsát sütünk, köretnek is kiváló a káposztás tészta, de ha a félig megsült kacsa bőre alá töltjük, és úgy várjuk a kis kacsánk beteljesedését, igazán mennyei fogást kapunk…:)

*Mivel sokan nem érzik a különbséget a párolt és pirított káposzta között, akkor most jöjjön egy kis információ, az ételkészítési ismeretek tankönyvemből…🙂



Párolt káposzta készül kevés ecettel, köménymaggal, esetleg almával, pezsgővel a sült malac, liba, kacsa, hurka körítéseként. Ez készülhet fehér illetve lilakáposztából is a főzésének technológiája nem sokban különbözik a lepirított fehér káposztáétól, mégis teljesen más zamatvilágú.

A pirított káposztát ellenben nem köretként hasznosítjuk, hanem töltelékként és dúsító anyagként bánunk vele. Ez kerül a káposztás tésztára, a káposztás lángosba, hozzá gyúrható a pogácsa tésztájához és a többi.

Gyönyörű hétvégét és jó étvágyat!

Klarissza

Címkék:
Tovább a blogra »