Édes és a piros csábítása…

Ez mindenki kedvence, amiből ahány félét készítek, mindet megosztom veled… Te is szereted, amikor forró, és lágyan remegő? Néha hangosan megszólal bennem a vészcsengő, egy kis kényeztetést akarok, de azonnal! Így hamar neki látok és ilyen szépségeset alkotok, és már alig bírom kivárni, hogy elkészüljön… de hipp-hopp, pihentetéssel együtt 1 óra alatt készen van… és isteni finom… Varázsolj velem te is… 🙂

Túróvarázs eperrel

Hozzávalók:

370 g félzsíros tehéntúró – nekem most csak ennyi túrom volt itthon, de lehet emelni az adagot, és annak megfelelően a lenti arányokat.

8 dkg búzadara

1 csomag vaníliás cukor

½ citrom reszelt héja

csipet só

1 nagy tojás

15 dkg közepes szemű kemény eper

Öntet:

10 dkg eper

1 tk kókuszcukor vagy porcukor

+ öntet:

2 dl tejföl

egy kis tej

½ csomag vaníliás cukor

1 ek kókuszcukor vagy porcukor

Díszítéshez:

eper

porcukor – ízlés szerint

menta

Aki szereti pirított zsemlemorzsával:

10 dkg zsemlemorzsa

2,5 ek olaj

Elkészítés:

A túrót villával összetöröm, összekeverem a száraz hozzávalókkal, majd a felvert tojásokkal, és letakarva a hűtőben fél órát pihentetem.

Közben bő, enyhén sós vizet forralunk.

Készítsük el az önteteket, az epret és a cukrot egy turmixgépbe tesszük, és jól összekeverjük, utána egy tálkába öntjük. – én nem szoktam felfőzni, mert akkor az eprből elszivárog a vitamin -.

Ezt követően a tejfölt a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral összekeverjük, – hogy a tejföl egy kicsit folyósabb állagú legyen –  és félre tesszük.

Ha letelt az idő, akkor vizes kézzel a túrómasszából gombócokat formálunk, úgy hogy 1 szem epret teszünk a közepébe, és gombóccá formáljuk. – Figyeljünk arra, hogy minden hová jusson a túrómasszából, ne villanjon ki az eperszem, mert akkor főzésnél szétesik -.

Ha felforrt vízbe tesszük a gombócokat, – közepes forralással, óvatosan alákeverve, hogy ne ragadjon le -, addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére. Ezt követően még kb. ½-1 percig főzzük, és szűrőkanállal kiemelve, lecsöpögtetve tányérra szedjük.

Viszont, aki szereti, mint ahogy mi, cupéron – zsemlemorzsa nélkül – a túrógombócokat az tálalásnál meglocsolhatja eperöntettel vagy cukros tejföllel., a tejfölre reszelhetünk citrom héjat.  Aki édesebben szereti, az szórja meg porcukorral, hisz a tésztájába, én nem szoktam cukrot tenni. Mentával díszítjük.

Aki pirított zsemlemorzsával szereti, az mielőtt elkezdi főzni a gombócokat, az előtt egy serpenyőbe olajon pirítsa meg a zsemlemorzsát, figyelve, hogy meg ne égjen, hamar elkészül, világosbarna színe kell, hogy legyen a morzsának. Ha kész és kifőtt a gombóc, akkor a pirított morzsára szedjük és megforgatjuk benne, de inkább rázogassuk, nehogy összetörjenek. Cukros tejföllel kínáljuk.

*Tipp: Szándékosan nem csináltam most annyira, könnyedre a tésztát, mint általában a túrógombócot szoktam, mert nem szerettem volna, ha a leveses epertől szét- vagy kifőtt volna belőle.

Jó étvágyat!

Klarissza

Címkék: , ,
Tovább a blogra »