Igazi vendégváró étel, hisz egy-két személynek túl sok lenne. Az elkészítéséhez nem szükséges sok munka, inkább a több időt a sütőben tölti magányosan. Viszont egy rendkívüli és különlegesen fűszerezett, vaj puhán omlós, ropogós egyben sültet kapunk, amely méltóan kiérdemli a vendégek dicséretét. Egyszerűen isteni finom… 🙂 Ha van, egy kis időtök készítsétek el…
Hozzávalók:
2 nagy bőrös lapocka
0,5 kg sárgarépa
*Lapocka fűszerezése – alaplé:
4 db marhahús leves kocka
1 tk ötbors fűszer
1 tk szemes bors
1 tk szegfűbors
4 db babérlevél
3 db zöldhagyma – zöldjével együtt
5 gerezd fokhagyma
1 db chili – vagy 1 tk chili pehely
1 tk őrölt kömény
1 tk majoránna
4 db szegfűszeg
2-3 ág kakukkfű – vagy 1 mk szárított
½ tk só
A megfőtt hús fűszerezése:
őrölt kömény
majoránna
só
3 ág kakukkfű
1 tk reszelt gyömbér
sütéshez kókuszzsír
1 dobozos sör
Elkészítés:
A darabolt sertéshúst megmossuk, és a bőrét rácsosan bevagdossuk, és egy fazékba feltesszük főzni, a fenti fűszerekkel fűszerezzük:*Lapocka fűszerezése – alaplé.
Kb. egy óra főzés után a húsdarabokat kivesszük a léből, egy kicsit hagyjuk kihűlni, és ezt követően a húsos részt fűszerezzük, őrölt kömény, majoránna, só, kakukkfű – az ágacskákat az előre bevagdosott nyílásokba nyomkodjuk bele.
Ha elkészültünk vele, tegyük az előmelegített sütőbe, és időnkét megforgatva süssük, kb. 3 órán keresztül, lassú tűzön.
Az idő letelte előtt egy órával melléje helyezzük a kukoricát és a sárgarépát. – Süthetünk mellé még krumplit is, melyet kockára vágunk, sózzuk, borsozzuk, és 3-4 gerezd pucolatlan fokhagymát dobjunk rá, + 2 fej hagymát gerezdekre vágva, és egy kis csíkokra vágott kolozsvári szalonnát. –
Mielőtt kész lenne előtte egy fél órával egy kis sört öntsünk rá. Akkor jó, amikor a bőre ropogósra sült. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, ha egy késsel megkocogtatjuk a bőrét, és ha kopog, akkor már ropogós.
Kínáljuk hozzá, a sült fűszeres kukoricát, sült sárgarépát vagy hagymás krumplit.
*Én nyáron, amikor szezonja volt a csöves kukoricának, rögtön lefagyasztottam a hűtőbe egy pár darabot, így most ezt fel tudtam használni. Viszont lehet kapni, ugyanúgy mirelit csöves kukoricát az üzletekben, tehát el tudjátok készíteni ti is…
Baconba tekert fűszeres sült csöves kukorica
Hozzávalók:
4 db csöves kukorica
chili pehely
durvára darált bors
4 szelet bacon
só
Elkészítés:
A kiengedett kukoricát a fenti fűszerekkel ízesítjük. Betekerjük bacon szeletekkel, és a hús mellé tesszük.
Az egészséges étrendet követőek, kukoricával, sárgarépával és salátával fogyaszhatják.
Jó étvágyat!
Klarissza